Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 30.6.2016 07:00

Aito avioliitto -kansalaisaloite luovutettiin

Perinteisen avioliiton kannattajien kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi luovutettiin eduskunnan puhemies Maria Lohelalle juhannuksen alla. Aloite keräsi noin 106 000 nimeä viime syksynä ja se hyväksyttiin aloitteena maaliskuussa. Jotkut allekirjoittajat ehtivät jo ihmetellä, miksi lakialoitetta ei ole kevään aikana luovutettu.

– Mietimme eri vaihtoehtoja. Kaikissa ajankohdissa oli omat hyvät puolensa ja haasteensa, Aito Avioliitto ry:n tiedottaja Pasi Turunen sanoo.

– Lain mukaan aloite on toimitettava kuuden kuukauden kuluessa tarkistuslaskennan tuloksen varmistumisesta. Siinä mielessä ollaan siis ihan aikataulussa.

– Päädyimme odottelemaan, koska halusimme kehittää Aito avioliitto -yhdistyksen vaikuttamistyön rakenteita ja alueellista toimintaa.

Keväällä perustettiin muun muassa eduskunnassakin toimiva Familia-verkosto.

– Olemme käyneet aktiivista kirjeenvaihtoa Opetushallituksen kanssa. Olemme myös ehtineet paneutua juridisesti siihen, miten puutteellisesti sukupuolineutraali laki oli laadittu, Turunen kertoo.

Vaikuttamista kansainvälistä reittiä

Aito Avioliitto ry on hakenut vaikuttamiskanavia Suomen päätöksiin myös kansainvälistä kautta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi kesäkuun alussa ranskalaistapaukseen viitaten, ettei avioliitto-oikeuden epäämistä kahdelta samaa sukupuolta olevalta aikuiselta voida pitää syrjintänä. Yhdistys pitää tätä tärkeänä moraalisena linjauksena.

Yhdistys kerää aktiivisesti myös nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jolla pyritään vaikuttamaan siten, että EU:n omissa asetuksissa käsitys perheestä säilyisi lähtökohtaisesti isän, äidin ja lasten muodostamana yksikkönä. Unioni ei voi sinänsä suoraan puuttua jäsenmaidensa kuten Suomen avioliittolainsäädäntöön, mutta sen asettamilla normeilla on ohjaava vaikutus.

Yhdistys on myös valmistelemassa valitusta YK:n lapsenoikeuksien komitealle, koska se katsoo lainsäätäjän Suomessa laiminlyöneen lapsivaikutusarvion uutta avioliittolakia sorvatessaan.

Nimittelyä ja lieveilmiöitä

Miten Aito avioliitto -yhdistyksen toiminta jatkuu, mikäli nyt luovutettu suomalainen kansalaisaloite ei johda toivottuun lopputulokseen?

– Yhdistys haluaa vaikuttaa positiivisesti siihen, että avioliiton asema miehen ja naisen liittona vahvistuu yhteiskunnassa. Tulemme järjestämään tapahtumia, kehittämään paikallistoimintaa ja osallistumaan vaikuttamistyöhön.

– Avioliittokeskustelu herättää yhä voimakkaita tunteita. Erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelu on kärkevää, ja toivoisinkin enemmän asiallista ja asiantuntevaa ajatuksenvaihtoa ilman nimittelyä ja muita lieveilmiöitä, Pasi Turunen haastaa.

– Avioliitto miehen ja naisen liittona ei ole minkään ääriliikkeen keksintö, vaan maailman luonnollisin asia. Siitä tulisi myös keskustella luonnollisesti.


Anssi Tiittanen

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!