Torstai 2. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pellervo, Vidar
Julkaistu 9.10.2015 10:26

Kyt-leikkaukset johtivat Fidan kehitysyhteistyön päättymiseen viidessä maassa

Sri Lanka on yksi niistä valtioista, joista Fidan hanketyö loppuu kokonaan. Maassa on toteutettu yhteisökehitystyötä, johon on sisältynyt muun muassa lastenkerhotoimintaa. Kuva: Fida Internationalin arkisto

Valtion kehitysyhteistyörahojen leikkaukset johtivat järjestössä 22 henkilön irtisanomiseen ja 18 kehitysyhteistyöhankkeen lakkauttamiseen. Sopeutustoimet vaikuttavat kymmenien tuhansien avunsaajien elämään.

 

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin yt-neuvottelut johtivat 22 henkilön irtisanomiseen ja 33 tehtävän lakkauttamiseen. Kehitysyhteistyöhankkeita lopetetaan 18, ja kehitysyhteistyö loppuu kokonaan viidessä maassa. Leikkaukset vaikuttavat kymmenientuhansien ihmisten elämään.

 

Sopeuttamistoimilla säästetään yhteensä 3,8 miljoonaa euroa.

 

Hankkeiden vähentämisen syynä ovat Suomen hallituksen leikkaukset kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tukiin. Hallitus ilmoitti kesällä määrärahojen rajuista leikkauksista, jotka astuvat voimaan jo ensi vuoden alusta lähtien.

 

Fidan osuus kansalaisjärjestöjen kautta kanavoituneesta kyt-rahoituksesta on viime vuosina ollut noin kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa.

 

Järjestössä yt-neuvottelujen piiriin kuului yhteensä 110 henkilöä ulkomailla ja Suomen-toimistolla.

 

Irtisanomisten lisäksi muita sopeuttamistoimia ovat osa-aikaistaminen, ulkoistaminen ja eläkejärjestelyt. Henkilöstön matkakuluja leikataan, ja pääkonttorilla toteutetaan organisaatiouudistus, jolla yhdistetään kaksi osastoa. Sopeutustoimenpiteet koskevat kaikkia organisaatiotasoja.

 

Hanketyö loppuun muun muassa Jordania ja palestiinalaisalueilta

Fidan kehitysyhteistyöohjelmasta leikataan kaikkiaan 18 hanketta. Israelista/palestiinalaisalueilta, Jordaniasta, Kiinasta, Pakistanista ja Sri Lankasta hanketyö loppuu kokonaan. Lisäksi joissakin maissa hankkeita karsitaan yhdistämällä.

 

Fidan hallituksen puheenjohtaja Timo Martiskainen pahoittelee leikkausten suuruutta ja niille asetettua nopeaa aikataulua.

 

– Päätökset ovat Fidan hallitukselle raskaimmat kautta historian. Leikkaukset koskevat kaikkein vähäosaisimpia edunsaajia, ja samalla joudumme irtisanomaan kutsumustyötä tekeviä fidalaisia.

 

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakolan mukaan hankkeita on arvioitu ja tarkasteltu suhteessa kansainvälisiin kehitys- ja köyhyysluokituksiin. Leikkauksia on pyritty minimoimaan kaikkein köyhimmissä maissa, mutta siitä huolimatta toimenpiteet ovat vaikeita.

 

– Kaikkia vaikutuksia ei vielä voi edes ennakoida. Kumppanimme joutuvat todella hankalaan tilanteeseen, Hakola kuvailee.

 

Fida lähetystorien henkilöstö ei ollut yt-neuvottelujen piirissä, eli 29 myymälän verkosto jatkaa toimintaansa eri puolilla Suomea normaalisti.

 Jaa
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!