Maanantai 25. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Paavo, Pauli, Paavali, Paul
Julkaistu 16.11.2015 14:19

Kristillisten järjestöjen johtajien ansioissa isot erot

Kolme johtajilleen eniten palkkaa maksavaa järjestöä ovat kaikki tunnustustenvälisiä. Kuva: freeimages.com

Kristillisen järjestökentän johtajista muutamat saavat selvästi suurempaa palkkaa kuin muu joukko. Ristin Voitto selvitti johtajien tulotasoa viime vuoden verotietojen perusteella.

 

Katsaukseen valituista vaikuttajista Patmos Lähetyssäätiön Pirkko Säilä, Rukousystävät ry:n keulakuva Pirkko Jalovaara ja Israelin ystävät ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Vakkuri erottuivat joukosta selvästi muita korkeammilla tuloillaan. Säilän veronalaiset tulot olivat 90 129 euroa, Pirkko Jalovaaran 76 408 euroa ja Ilkka Vakkurin 67 694 euroa. Summat tarkoittavat noin 5 000–7 000 euron kuukausipalkkaa.

 

Kolmen kärki erottui muista katsaukseen valituista johtajista. Vakkurin vuosiansiot olivat yli 10 000 euroa korkeammat kuin seuraavaksi parhaiten palkatuilla medialähetysjärjestö IRR-TV:n Hannu Haukalla ja helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin Harri Hakolalla.

 

Palkkio vaativasta tehtävästä

Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja Leo Laitinmäki ei pidä säätiön toiminnanjohtajan palkkatasoa kummallisena.

 

– Me katsomme Lähetyssäätiön toimintaa kokonaisuutena, ja kyse on siitä, että palkka vastaa henkilön työsuoritetta. Pirkko Säilällä on hyvin laaja tehtäväkenttä, Laitinmäki perustelee.

 

Israelin ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Joutsenlahden mukaan Vakkurin tulot koostuvat toiminnanjohtajuuden lisäksi järjestön omistaman kustannusyhtiön, Shalom-kustannuksen, toimitusjohtajan palkasta, ja lisäksi hän saa osan tuloistaan kirjojen myynnillä.

 

– Yhdistyksen toiminnanjohtajana hänen kuukausipalkkansa on vain noin 4 000 euroa. Viime vuosi oli myös poikkeuksellinen, koska siinä oli mukana aiempien vuosien loma- ja vapaapäivien korvauksia.

 

Vuotta aiemmin Vakkurin vuosiansiot olivat reilut 62 000 euroa.

 

Joutsenlahti pitää Ilkka Vakkurin palkkatasoa työmäärään nähden kohtuullisena. Hänen mukaansa henkilöstökulut ovat myös hyvin pieni osa järjestön liikevaihdosta.

 

– Hän kiertää jatkuvasti pitämässä tilaisuuksia seurakunnissa, mikä on raskasta työtä. En usko, että monen muun kristillisen järjestön johtajat tekevät samalla tavalla kenttätyötä.

 

– Vakkurin lisäksi meillä ei ole palkattuna kuin yksi toimistotyöntekijä. Liikevaihto putoaisi, jos meillä ei olisi tällaista työmiestä, joka kiertää pitämässä tilaisuuksia ja hankkimassa uusia jäseniä. Hän palkkansa ansainnut: olemme häneen hyvin tyytyväisiä.

 

Rukousystävät, Patmos ja Israelin ystävät ovat kirkkokunnista riippumattomia ja rahoittavat toimintansa pääosin julkisella rahankeräystoiminnalla. Rahankeräyslain mukaan keräysvarat pitää kohdistaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin; ei esimerkiksi varallisuuden keräämiseen asianosaisille. Patmoksen Laitinmäki ei näe Säilän vuosiansioiden olevan ristiriidassa yleishyödyllisyysperiaatteen kanssa.

 

– Henkilökunta on olennainen osa tällaisen järjestön toimintaa. Muutama vuosi sitten veroviranomaiset tarkastivat järjestömme toiminnan juuri siitä näkökulmasta, täyttääkö se lain asettaman yleishyödyllisyyskriteerin, eikä heillä ollut mitään huomautettavaa.

 

”Progressio tasaa tuloja”

Aiemmin yli 120 000 euron vuosiansiot palvelutyöllään kerännyt Pirkko Jalovaara on saanut mediassa paheksuntaa tulotasonsa vuoksi.

 

 Suomen Evankelisen Allianssin puheenjohtaja, medialähetysjärjestö Avainmedian yhteyspäällikkönä työskentelevä Timo Tikka ei halua moralisoida järjestöjä näiden palkkausratkaisuista. Hän ei myöskään pidä järjestöjohtajien kovia palkkoja isona ongelmana herätyskristittyjen imagon kannalta.

 

– Toimintaa tukevat lahjoittajat ovat oikeampia henkilöitä kommentoimaan sitä, miltä tällainen tulotaso heistä tuntuu.

 

– Jos ei olisi tätä asiaa, kristittyjä moitittaisiin jostakin muusta.

 

Israelin ystävien Anssi Joutsenlahti ja Patmoksen Leo Laitinmäki eivät näe järjestöjohtajien palkkatasoa lahjoittajien antamishalua tai uskovien imagoa heikentävänä asiana.

 

– Asiaa ei pidä ajatella sillä tavalla. Verotuksen progressio myös tasaa tuloja aika tehokkaasti tuolla tasolla, Laitinmäki sanoo.

 

 

Heikki Salmela

 Jaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!