Keskiviikko 5. elokuuta.
Nimipäivää viettää Salme, Sanelma, Gurli
Julkaistu 29.10.2015 14:24

Yhteys tarvitsee yhteisen pohjan

Maamme sisäistä yhteyttä koetellaan monesta suunnasta. Yhtäältä kiihtynyt maahanmuutto on herättänyt suuria tunteita ja nostanut esiin vahvasti toisistaan poikkeavia kannanottoja. Toisaalta hallituksen säästötavoitteet ovat kirvoittaneet kiivasta keskustelua ja joustamattomia asenteita.

Myöskään kristittyjen yhteys ei ole säästynyt koetinkiviltä. Uskovilla on erilaisia näkemyksiä päivänpolttavista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Herätysliikkeemme sisällä tapahtuneet rakenteelliset ja teologiset irtiotot ovat herättäneet huolta sisäisen yhteytemme rapautumisesta. Kokonaan oma lukunsa on evankelis-luterilaisen kirkon yleinen etääntyminen Raamatun arvovallasta. Nähtäväksi jää, miten tämä kehitys vaikuttaa jatkossa kristittyjen laajempaan yhteyteen.

Yhteyteen tarvitaan aina yhteinen pohja. Ihmisyys on riittävä yhdistävä tekijä turvapaikanhakijan ja pakolaisen auttamiseksi ja arvostamiseksi. Ripaus Jeesuksen peräänkuuluttamaa lähimmäisenrakkautta auttaa pitämään erillään maahanmuuttoilmiön haasteet ja yksittäisen maahanmuuttajan. Lähimmäisenrakkaus ja sisäistetty yhteiskuntavastuu ohjaavat löytämään oikeudenmukaisia tapoja tarvittavien säästöjen toteuttamiseen. Ne auttavat myös hyväksymään omiin etuihin kohdistuvat leikkaukset, jotta vähempiosaisten perusturva voisi säilyä.

Usko Apostolisessa uskontunnustuksessa ilmaistuun evankeliumin ytimeen muodostaa pienimmän yhteisen nimittäjän, jolta kristityt voivat hakea yhteydelleen konkreettisia muotoja. On luonnollista, että mitä laajempi yhteyden perusta on, sitä näkyvämpää hedelmää yhteys voi tuottaa. On niin ikään ymmärrettävää, että yhteyden rakentaminen ja siihen hakeutuminen suuntautuvat helpoiten sinne, missä on eniten yhteistä pohjaa.

Yhteisen opillisen pohjan kaventuminen rajaa yhteyden näkyviä ilmentymiä. Osittain yllättävää on se, että näin näyttää käyneen myös yhteisen kulttuuripohjan kaventuessa. Jumalan valtakunnan rikkaus on nähtävissä paremmin, kun erilaiset kulttuurit palvovat Jumalaa yhdessä. Eri kulttuurien eriyttäminen eri seurakuntiin ei haasta ketään kasvuun eikä sydämen avartumiseen.

Rakkaudettomuus tekee mistä tahansa erosta kokoluokkaansa suuremman. Leväperäisyys puolestaan vähättelee merkittäviäkin eroja. Jeesuksen esimerkki opettaa lähestymään ihmisiä ja ilmiöitä armo edellä mutta myös totuus erottamattomana matkakumppanina.

Keskeneräisyydestämme johtuu, että monesti yhteydessämme on säröjä mitättömienkin asioiden tähden. Jos suhtautuisimme pieniin eroavaisuuksiin oikein, ne rikastuttaisivat elämäämme, laajentaisivat näkemyksiämme ja haastaisivat rakkauttamme.

Pekka Havupalo

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon ja Turun helluntaiseurakunnan johtaja.

Jaa
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!