Keskiviikko 20. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Henna, Henni, Henriikka
Julkaistu 28.8.2019 07:06

Vapaus, veljeys, tasa-arvo

Ranskan vallankumouksesta on kulunut 230 vuotta. Vallankumouksen iskusanoiksi kiteytyivät liberté (vapaus), fraternité (veljeys) ja égalité (tasa-arvo). Kurjistunut kansa, joka ei jaksanut enää katsoa valtaeliitin etuoikeuksia, otti oikeuden omiin käsiinsä kesällä 1789.

 

Heinäkuun 14. päivänä kapinalliset, tuon ajan ”keltaliivit”, valtasivat Bastiljin linnoituksen Pariisissa. Elokuussa Kansalliskokous määritteli kansalaisoikeudet uusiksi. Näitä olivat muun muassa vapaus ja yhdenvertaisuus lain edessä, demokratia, uskonnonvapaus, sananvapaus sekä progressiivinen verotus. Vallankumous alkoi suuressa tulevaisuuden uskossa –  odotettiin ihmiskunnan kulta-aikaa.

 

Kaunis ideologia ei kuitenkaan toteutunut käytännössä. Vihan voimalla ajettu agenda johti julmuuksiin ja suoranaisen hirmuhallinnon aikaan, jolloin tuhannet ihmiset menettivät henkensä giljotiinien katkoessa kauloja. Vainoharhainen vallankumousjohtaja Maxmillien Robespierre vaahtosi: ”Yhdentekevää, vaikka 25 miljoonaa ihmistä menisi tuhoon, kunhan jakamaton tasavalta säilyy!” Aikansa tunnettu brittipoliitikko Edmund Burke viestitti ranskalaisille: ”Te olette tehneet vallankumouksen mutta ette uudistusta.”

 

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon aatteita ei tarvitse hakea vain Ranskan  vallankumouksesta. Ne löytyvät Raamatun evankeliumista. Paavali julistaa galatalaiskirjeessä oman aikansa jakautunutta maailmaa vasten vallankumouksellisesti:  ”Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te olette yksi.” Niin luomisen kuin lunastuksen perusteella sukupuolet ovat aidosti tasaarvoisia ja kaikki etniset ryhmätkin samalla viivalla Jumalan edessä.

 

Evankeliumia ja sen ihanteita ei pidä ajaa inhimillisten intohimojen palossa eikä vihan vallassa vaan Jumalan rakkauden voimalla. Silloin nuo jalot aatteet tasa-arvosta, vapaudesta ja veljeydestä jalkautuvat kansan keskelle todelliseksi siunaukseksi sydänten vallankumouksen myötä.

 

Maallisetkin historioitsijat ovat tehneet puhuttelevan havainnon: Kun Ranska ajautui veriseen vallankumoukseen, Englanti vältti saman kohtalon siellä vaikuttaneen voimakkaan, John Wesleyn johtaman metodistiherätyksen ansiosta.

 

Schuman Center for European Studies -keskuksen johtaja Jeff Fountain arvioi, että samalla tavalla kristittyjen rukous ja toiminta entisen itäblokin maissa vaikutti ratkaisevasti rautaesiripun repeytymiseen ja uuden vapauden ajan koittoon 30 vuotta sitten. Seurakunnan ei tule hukata evankeliumin toivoa tämänkään päivän Euroopassa.

 

 

Marko Halttunen

 

Kirjoittaja on Ison Kirjan konferenssikeskuksen johtaja ja Keuruun helluntaiseurakunnan johtava pastoriJaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!