Valloittava yhteys 

Suomen helluntaiseurakunnissa on sisäsyntyinen oletus, että pitää pärjätä yksin. Oppi-isämme julistivat meille itsenäisen paikallisseurakunnan perusteet. Vapaus seurakuntaa rajoittavista ulkopuolisista tahoista loi maaperän seurakuntien ja herätysliikkeen hedelmälliselle kasvulle.

 

Helluntailaisina olemme olleet osa maailman nopeimmin leviävää herätysliikettä. Meidän näkökulmamme kasvuun on muuttunut. Muiden Pohjoismaiden helluntailiikkeiden tavoin kasvu hiipui Suomessa 1980-luvun aikana. Olemme olleet kasvun tasanteessa jo lähes 40 vuotta.

 

Suomen väestörakenne vanhenee ja alkaa vähenemään. Suora johtopäätös useiden helluntaiseurakuntien tulevaisuudenkuvasta on kipeä tosiasia tasanteen kääntyessä kohden hiipumista. Monien seurakuntien aikaikkuna on sulkeutumassa ja elinkaari loppupäässä. Mutta aikaikkuna on vielä auki – ehkä seuraavat 15 tai 20 vuotta.

 

Vähenevien voimavarojen keskellä vapaus muuttuu pakonomaiseksi selviämiseksi, ja itsenäisyyden ylikorostaminen tilanteessa on elämää kuihduttava kaava. Yksin pärjääminen muuttuu lohduttomaksi ja itseään toteuttavaksi ennusteeksi, että viimeinen rukoushuoneella sammuttaa valot.

 

Lopulta hyvät uutiset! Edellä kuvatun ei tarvitse toteutua. Seurakunnan itsenäisyys ei merkitse Raamatussa yksinäisyyttä. Meillä on vielä aikaa opetella Uuden testamentin oppi samalla tavalla tunnustavien seurakuntien välisestä yhteydestä ja yhteistyöstä.

 

Uuden testamentin mukaisen yhteyden ja yhteistyön teologian avaamiseen tarvittaisiin paljon tilaa. Yksi esimerkki riittää paikallisseurakunnan vision laajentamisesta yhteistyön merkitykseen: Paavali kirjoitti koko Roomalaiskirjeen Korintista esitelläkseen itsensä ja oppinsa Rooman seurakunnille. Hänen toiveenaan oli saada aikaiseksi uskon kuuliaisuus pakanoiden keskellä. Hänen käytännöllinen päämääränsä oli, että Rooman seurakunta toimisi hänen tukikohtanaan evankeliumin julistuksen kurkottaessa kohden Rooman valtakunnan läntisiä osia, kuten Espanjaa. Kirjeenkantajana toimi Kenkrean, Korintin satamakaupungin, seurakunnan palvelija Foibe.

 

Tästä kirjeestä avautuu ainakin kolmen seurakunnan, Korintin, Kenkrean ja Rooman, yhteistyön ketju puhumattakaan muusta Paavalin kirjeenvaihdosta. Ehkä he saivat lähetystyön aluilleen Espanjassa.

 

Periaate on selvä. Mitä vahvempi side on yksilöiden ja seurakuntien välillä, sitä enemmän syntyy mahdollisuuksia edistää Jumalan valtakuntaa. Suomen helluntaiseurakuntien keskeinen haaste on löytää toinen toisemme yhteisen etumme nimissä, että kaikki itsenäiset paikallisseurakunnat voisivat hyvin.

 

 

Esa Hyvönen

 

Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.
42/2020

KolumniVesiliukumäessä pärskyi ja pienet kiljuivat kilpaa. Pulahdus kävi altaan pärskeisiin, josta kesäauringon ruskettamat alakoululaiset pulpahtivat pintaan kuplivan naurun raikuessa. Vettä valuvina he...
PääkirjoitusSuomen helluntaiseurakunnissa on sisäsyntyinen oletus, että pitää pärjätä yksin. Oppi-isämme julistivat meille itsenäisen paikallisseurakunnan perusteet. Vapaus seurakuntaa rajoittavista ulkopuoli...
UutisetAmerikkalaispastorit käsittelevät opetuksissa usein avioliittoa – sinkkuutta vain hyvin harvoin.

Kun ihmissuhteissa tulee ongelmia, tukea haetaan yleensä omalta perheenjäseneltä tai...
UutisetSystemaattisen Raamatun opetuksen kehittäminen Suomen helluntailiikkeessä on Jouko Ruohomäelle kutsumustehtävä.


1960-luvun puolenvälin paikkeilla Ruohomäki muutti perhein...
ArtikkelitJeesus opetti lain ja profeettojen sanoman kiteytyvän rakkauden kaksoiskäskyssä. Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi kuten itseäsi. Lähimmäisen rakastaminen toteuttaa sosiaalipsykologien...
UutisetValtaosa suomalaisista suhtautuu kielteisesti translain radikaaliin uudistukseen. Asia selviää Taloustutkimuksen tekemästä tutkimuksesta, jonka on tilannut Aito avioliitto ry.
Translain u...
UutisetKansalaisaloite.fi:ssä kerätään nimiä OmaTahto2020-aloitteeseen, jolla halutaan ”päivittää Suomen raskaudenkeskeytyslainsäädäntö niin, että keskeytyksen saa pyynnöstä 12. raskausviikolle saakka”....
Berliiniin nousee kolmen uskonnon yhteiskirkko 
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!