Maanantai 18. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Laura
Julkaistu 20.10.2020 15:58

Valloittava yhteys 

Suomen helluntaiseurakunnissa on sisäsyntyinen oletus, että pitää pärjätä yksin. Oppi-isämme julistivat meille itsenäisen paikallisseurakunnan perusteet. Vapaus seurakuntaa rajoittavista ulkopuolisista tahoista loi maaperän seurakuntien ja herätysliikkeen hedelmälliselle kasvulle.

 

Helluntailaisina olemme olleet osa maailman nopeimmin leviävää herätysliikettä. Meidän näkökulmamme kasvuun on muuttunut. Muiden Pohjoismaiden helluntailiikkeiden tavoin kasvu hiipui Suomessa 1980-luvun aikana. Olemme olleet kasvun tasanteessa jo lähes 40 vuotta.

 

Suomen väestörakenne vanhenee ja alkaa vähenemään. Suora johtopäätös useiden helluntaiseurakuntien tulevaisuudenkuvasta on kipeä tosiasia tasanteen kääntyessä kohden hiipumista. Monien seurakuntien aikaikkuna on sulkeutumassa ja elinkaari loppupäässä. Mutta aikaikkuna on vielä auki – ehkä seuraavat 15 tai 20 vuotta.

 

Vähenevien voimavarojen keskellä vapaus muuttuu pakonomaiseksi selviämiseksi, ja itsenäisyyden ylikorostaminen tilanteessa on elämää kuihduttava kaava. Yksin pärjääminen muuttuu lohduttomaksi ja itseään toteuttavaksi ennusteeksi, että viimeinen rukoushuoneella sammuttaa valot.

 

Lopulta hyvät uutiset! Edellä kuvatun ei tarvitse toteutua. Seurakunnan itsenäisyys ei merkitse Raamatussa yksinäisyyttä. Meillä on vielä aikaa opetella Uuden testamentin oppi samalla tavalla tunnustavien seurakuntien välisestä yhteydestä ja yhteistyöstä.

 

Uuden testamentin mukaisen yhteyden ja yhteistyön teologian avaamiseen tarvittaisiin paljon tilaa. Yksi esimerkki riittää paikallisseurakunnan vision laajentamisesta yhteistyön merkitykseen: Paavali kirjoitti koko Roomalaiskirjeen Korintista esitelläkseen itsensä ja oppinsa Rooman seurakunnille. Hänen toiveenaan oli saada aikaiseksi uskon kuuliaisuus pakanoiden keskellä. Hänen käytännöllinen päämääränsä oli, että Rooman seurakunta toimisi hänen tukikohtanaan evankeliumin julistuksen kurkottaessa kohden Rooman valtakunnan läntisiä osia, kuten Espanjaa. Kirjeenkantajana toimi Kenkrean, Korintin satamakaupungin, seurakunnan palvelija Foibe.

 

Tästä kirjeestä avautuu ainakin kolmen seurakunnan, Korintin, Kenkrean ja Rooman, yhteistyön ketju puhumattakaan muusta Paavalin kirjeenvaihdosta. Ehkä he saivat lähetystyön aluilleen Espanjassa.

 

Periaate on selvä. Mitä vahvempi side on yksilöiden ja seurakuntien välillä, sitä enemmän syntyy mahdollisuuksia edistää Jumalan valtakuntaa. Suomen helluntaiseurakuntien keskeinen haaste on löytää toinen toisemme yhteisen etumme nimissä, että kaikki itsenäiset paikallisseurakunnat voisivat hyvin.

 

 

Esa Hyvönen

 

Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.Jaa
Salon helluntaiseurakunnassa joulukuussa kahdesti noin 150 tarvitsijan ruokajono – korona mutkistanut jakelua
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!