Lauantai 11. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Elli, Noora, Nelli, Eleonoora, Eleonora, Nora, Leonora, Elli, Ellinor
Julkaistu 12.2.2018 09:07

Vahvistavat sanat

Aikuisten sanoilla on suuri vaikutus lasten ja nuorten elä­mään. Näin on erityisesti silloin, kun ne tulevat vanhemmilta tai muilta läheisiltä ihmisiltä.

 

Rohkaisevat sanat oikeaan paikkaan kantavat pitkälle. Toisaal­ta ajattelemattomat negatiiviset palautteet lannistavat ja voivat ohjata väärään suuntaan. Moittiminen toimii negatiivisena pei­linä. Se syö voimavaroja eikä auta kasvamaan oikeaan suuntaan, vaikka näin tarkoitus olisikin. Siksi isien ja äitien onkin tärkeä ymmärtää sanojensa voima.

 

Oikealla hetkellä lausutut vahvistavat sanat nostavat lapsen ja nuoren itsetuntoa. Joskus ne saattavat koskettaa ajankohtaista ja kipeää aihetta ja osua juuri sopivaan kohtaan. Esimerkiksi ulko­näköpaineet helpottuvat, ja nuori kykenee hyväksymään itsensä. Tai koululainen saa voimaa kamppailussaan heikon oppiaineen kanssa.

 

Positiiviset, oikeaan aikaan annetut palautteet ovat itse­tunnon ja persoonan kehittymisen rakennuspalikoita. Sa­malla ne palvelevat suojana ja sisäisinä rajoina. Ne antavat myös pohjan jämäkkyystaidoille, joilla lapsi oppii puolus­tamaan itseään.

 

Samalla tavalla puolisoiden toisilleen lausu­milla sanoilla on suuri merkitys. Ne ilmaisevat keskinäisen suhteen todellisuutta. Sanoilla ra­kennetaan tunnesidettä puolisoiden välillä, vahvistetaan itsetuntoa ja molemminpuolista hyväksymistä.

 

Puoliso jos kuka tuntee myös toisen heikot ja haavoittuvat alu­eet. Vahvistavat sanat juuri näille alueille antavat erityistä voimaa arkeen. Keskinäinen tuki ja ymmärrys elämän murrosvaiheissa tekevät avioparista vahvan yksikön.

 

Raamattu on täynnä rohkaisua ja hyväksymistä. Sieltä löytyy vahvistavia sanoja Jumalan lasten elämään – usein oikeaan ai­kaan juuri sille elämänalueelle, jossa kipuillaan. Jumalan sana myös puhdistaa mielen negatiivisuutta ja korjaa aikaisemmin saatua leimaavaa palautetta.

 

Onneksi meillä on lähde, joka voi Pyhän Hengen avulla korja­ta myös lapsuuden kielteisiä kokemuksia ja vääriä rakennuspali­koita. Läheiset ystävät ja uskovien yhteisö voivat palvella näiden vahvistavien sanojen lausujina. Kun pysähtyy hetkeksi toisen ih­misen saappaisiin, osaa paremmin antaa hänelle sopivat rohkai­sun sanat.

 

Voisiko rakentavien ja vahvistavien sanojen voi­maa kylvää myös seurakuntayhteisöihimme ja hellun­tailiikkeeseemme? Voisimmeko keskittyä enemmän positiivisiin ja voimaannuttaviin asioihin? Tällä taval­la ohjaisimme lapsemme ja nuoremme rakastamaan hengellistä kotiaan ja sitoutumaan siihen. Samal­la omakin asenteemme olisi Kristuksen ruumista kunnioittava.

 

Moittimisen aiheita aina löytyy, mutta mistä löytyvät sanoilla rakentajat. Jospa palaute olisi aina sellaista, jossa on ratkaisuehdotus mukana ja palautteen antaja tarjoutuu myös itse autta­maan asioiden korjaamisessa.Usko Katto


Kirjoittaja on Tampereen helluntaiseurakunnan johtaja.Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!