Tiistai 11. elokuuta.
Nimipäivää viettää Sanna, Sanni, Susanna, Susanne, Susanna, Susane, Sanna
Julkaistu 17.11.2016 07:00

Vaalit ja niiden voittajat

Koko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlittiin. Vai juhlittiinko ollenkaan?

Jumala ei kuitenkaan seurannut ensimmäistä kertaa sitä, kun ihmiset asettavat vallankäyttäjiä itselleen. Hänellä on siitä paljon kokemusta. Daniel totesi aikoinaan Jumalasta: ”Hän antaa muuttua aikojen ja hetkien, hän suistaa kuninkaat vallasta ja nostaa kuninkaat valtaan.”

Vaaleja on tulossa lisää, ensi keväänä myös Suomessa. Tarvitsemme viisaita päättäjiä kuntien johtoon. Jälleen on syytä lainata Danielia: ”Hän antaa viisaille viisauden ja ymmärtäväisille tiedon.”

Onko politiikassa käyttöä Jumalan antamalle viisaudelle? Entä ketkä hänen ääntään siellä kuuntelevat? Luonnollisesti ne, jotka muutenkin kunnioittavat elämässään Jumalaa. Olisikin varsinainen vaalivoitto, jos Jumalaan uskovia ihmisiä äänestettäisiin kuntien valtuustoihin – puoluekannasta riippumatta. Jotta näin tapahtuisi, uskovien pitää ensin asettua ehdokkaiksi.

Entä miten seurakunnan pitäisi suhtautua poliittiseen vaikuttamiseen? Myönteisesti siihen, että seurakuntalaiset ottavat vastuuta yhteiskunnallisista kysymyksistä. Meidän on rohkaistava nuoria tutustumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja innostettava elämänkokemusta saaneita ottamaan vastuuta yhteisestä päätöksenteosta. Jeremia kirjoitti: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.”

Jumala kehotti israelilaisia kahdella tavalla: toimikaa ja rukoilkaa. Olemme helluntailaisina omaksuneet kyllä rukouksen, mutta yhteiskunnallisesta toiminnasta jättäydyimme sivuun vuosikymmeniksi. Kenties aikanaan se oli myös perusteltua. Nyt elämme kuitenkin tässä ajassa, jossa mahdollisuutemme vaikuttamiseen ovat kenties paremmat kuin koskaan ennen.

Politiikkaan kuuluvat puolueet, jotka laativat omia ohjelmiaan. Tämä on niiden tehtäväkenttä, ja sille areenalle seurakuntien ei pidä lähteä. Seurakunta ei saa myöskään asettua alustaksi puolueiden vaalityölle, vaikka seurakuntalaisia olisikin niiden ehdokkaina.

Seurakunta koostuu hyvin monenlaisista ja eri tavoin ajattelevista ihmisistä, joiden kaikkien on voitava tuntea seurakunta hengelliseksi kodikseen. Paimenten on oltava paimenia kaikille. Tavoitteena ei voikaan olla vain jonkin puolueen menestys, vaan se, että Jumalan viisaus voisi päästä puolueesta riippumatta vaikuttamaan päätöksiin niiden ihmisten kautta, jotka häntä kuuntelevat. Silloin vaalit koituvat myös Jumalan voitoksi.


Esko Matikainen

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.

Jaa
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!