Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 1.9.2016 00:00

Uudistuksen kaipuussa

Meillä on paljon opittavaa niiden seurakuntien kokemuksista, jotka ovat pyrkineet uudistamaan radikaalisti omaa toimintaansa. Yksi hyödyllinen esimerkki tulee Ruotsista.

Ruotsalainen helluntaipastori Sven Almkvist perusti kollegoineen Karisma Center -nimisen uuden seurakunnan Tukholmaan vuonna 1995. Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin sen jäsenmäärä oli kasvanut jo yhdeksäänsataan ja seurakunnan yhteydessä toimineessa raamattukoulussa oli opiskellut tuhat oppilasta. Seurakunnalla meni lujaa eikä menestyksellä näyttänyt olevan rajoja.

Vuonna 2005 Karisma Center ajautui yllättäen konkurssiin, ja suuri joukko sen jäseniä jäi pettyneenä ja hämmentyneenä nuolemaan haavojaan. Konkurssin keskeisenä syynä oli seurakunnan varojen holtiton käyttö. Karisma Centerin johtava pastori Almkvist vetäytyi pois julkisuudesta seitsemäksi vuodeksi. Sen jälkeen hän on hiljalleen palannut takaisin kutsumustyöhönsä.

Kun Världen idag -lehti kysyi taannoin kohupastorilta taakse jääneistä kipeistä kokemuksista, hän nimesi epäonnistumisen keskeisimmiksi syiksi vauhtisokeuden ja ylpistymisen. Lisäksi hän kertoi, kuinka johtotiimi oli sulkeutunut omaan pieneen piiriinsä ja  lakannut kuuntelemasta muita. Vauhdin hurmassa tuntui olevan niin paljon tärkeää
tekemistä, että myös seurakunnan rukouselämä marginalisoitui, minkä seurauksena johdolta katosi hengellinen näkökyky.

Sven Almkvistin rehellinen tilitys on valaiseva ja pysäyttävä. Tapaus osoittaa, että vilpitönkään uudistumisen pyrkimys ei aina johda toivottuun lopputulokseen. Voidakseen välttää etenemisen ansat, työtä johtavat vastuuhenkilöt tarvitsevat karisman lisäksi kypsyyttä, läpinäkyvyyttä sekä kykyä kuunnella toisia.

On ilahduttavaa todeta, että myös oman maamme kitukasvuisen hengellisyyden keskellä löytyy paljon uudistumisen kaipuuta. Maallistumisen ja kirkollistumisen pyrkiessä tuudittamaan kristityt välinpitämättömyyden uneen tarvitsemme tervettä ravistelua ja heräämistä. On hyvä ottaa opiksi epäonnistumisista, mutta niiden ei pidä antaa sammuttaa eteenpäin pyrkimistä. Sopii vain toivoa, että eri sukupolvet löytävät toisensa ja antautuvat uudistustyöhön käsi kädessä. Yhteiset rukousalttarit voisivat olla varsin sopivia paikkoja aloittaa yhteyden rakentaminen.

Tukholman Karisma Centerin muuten niin perin traagisesta tarinasta löytyy myös jotain positiivista. On rohkaisevaa, että epäonnistunut ja syntinsä tunnustanut pastori voi tietyn ajan jälkeen taas pukea kutsumusvaljaat ylleen. Raamatun Jumala on niin avarasydäminen ja uskollinen, että hän ei peruuta lahjojaan eikä antamaansa kutsua. Myös meidän tulisi pyrkiä samaan mielenlaatuun.


Niilo Närhi

Kirjoittaja on medialähetysjärjestö Avainmedian toiminnanjohtaja.

Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!