Uskonnonvapautta ei saa rajoittaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kutsui eri uskontokuntien edustajat niin sanotun pyöreän pöydän neuvotteluun. Keskustelussa olivat mukana kristillisten kirkkojen lisäksi juutalainen seurakunta, muslimiyhteisö ja mormonikirkko.

 

Keskustelussa kysyttiin, miten uskontokunnat ovat tähän mennessä koronarajoituksiin suhtautuneet. Ministeri pyysi myös kommentteja uskontokunnan näkökulmista tartuntatautilain 58. pykälään, jossa säädetään hygieniamääräyksistä, tilapäisistä rajoituksista tilojen käytössä (kuten turvavälit) ja voimakkaimpana keinona tilojen sulkemista.

 

Lausuntokierroksella olleessa lakitekstissä ehdotetaan, että ”kunta/AVI voi päättää, että yleisölle avoimet tilat on suljettava väliaikaisesti (1 kk) osittain tai kokonaan”. Lakiluonnoksessa todetaan kuitenkin: ”Lakia ei sovelleta uskonnollisten yhdyskuntien tunnusomaiseen toimintaan kuuluviin tilaisuuksiin.” Tätä on nyt julkisessa keskustelussa ihmetelty, ja on noussut vaatimuksia, että rajoitusten tulisi koskea myös uskonnollista toimintaa.

 

Kaikkien uskontokuntien vastaukset ministerille olivat yhdenmukaisia: varotoimia on jo noudatettu tarkasti viranomaisten suositusten pohjalta, ja varotoimet ovat olleet jopa viranomaisten ohjeita tarkempia. 

 

Hygieniamääräykset ja tilapäiset rajoitukset nähtiin perusteltuina kaikissa uskontokunnissa. Kun sitten tultiin kohtaan, jossa puhuttiin uskonnollisten tilojen kokonaan sulkemisesta, kaikki uskontokunnat näkivät sen erittäin ongelmallisena ja uskonnonvapauden vastaisena.

 

Helluntaikirkon puheenvuorossa hygieniamääräykset ja henkilömäärien rajoittaminen rinnastettiin muun muassa paloturvallisuusmääräyksiin, joiden noudattamisessa ei nähdä ongelmaa. Sen sijaan sellaisia rajoituksia, joiden säätäminen edellyttäisi uskonnonvapauden periaatteiden muuttamista, pidettiin ehdottoman kielteisinä. Turvallisuusmääräykset on lainsäätäjän kyettävä tekemään niin, että uskonnonvapauteen ei kajota.

 

Ministeri Saarikko totesi kokouksen lopuksi, että uskontokuntien viesti lainsäätäjille oli selvä: epidemian torjuminen on otettu vakavasti, mutta pakotettua tilojen sulkemista ei pidetä mahdollisena. Samalla ministeri vetosi uskonnollisiin yhdyskuntiin, että nämä pyrkisivät omien verkostojensa kautta auttamaan rekisteröimättömiä yhteisöjä noudattamaan turvallisuusmääräyksiä.

 

Pyyntö ei ole lainkaan kohtuuton. Näin voimme toteuttaa profeetta Jeremian kehotusta: ”Tavoitelkaa sen kaupungin parasta, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen hyvinvointi koituu teidänkin parhaaksenne.”

 

 

Esko Matikainen


Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.
46/2020

Uutiset”Olen Amin Algeriasta. Olin muslimi ja minulla oli tapana rukoilla ja paastota, mutta en voinut sisäisesti hyvin. Päädyin aina uskonnollisiin keskusteluihin kristittyjen kanssa, kunnes…” Communio...
ArviotLauri Johansson ja Jarkko Sipilä (toim.): Late – Suomen pelätyimmän rikollisen tarina. Crime Time 2020. Nid. 244 s.

Lauri ”Late” Johansson on julkisuuden henkilö niin sekula...
KolumniKilpailijat ovat asettuneet lähtötelineittensä taakse. Lähettäjän komento kajahtaa: ”Paikoillanne.” Urheilijat kyyristyvät lähtötelineisiinsä. Valmistelurutiinit ja liikehtiminen ovat vielä osin s...
PääkirjoitusTiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kutsui eri uskontokuntien edustajat niin sanotun pyöreän pöydän neuvotteluun. Keskustelussa olivat mukana kristillisten kirkkojen lisäksi juutalainen s...
UutisetÄäniraamatuissa on valinnanvaraa myös suomen kielellä.
MuutMarraskuun toisella viikolla vietetään sokeiden viikkoa. Helluntaiherätyksen näkövammaistyön aktiivit kertoivat Ristin Voitolle arjestaan ja tekemästään työstä.
MuutEvankeliumia on julistettu aina siitä asti, kun Jeesus antoi seuraajilleen lähetyskäskyn. Myös Elämä ja Valo ry haluaa kaikella toiminnallaan toteuttaa tuota käskyä.


Juhani Happonen...
UutisetIhmiset kokevat nyt suurta epävarmuutta, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen avauspuheessaan viime viikon tiistaina.


Varmuutta etsit...
UutisetEsa-Matti ja Marianne Pyykkösen keittiössä Jyväskylässä tuoksuvat joulutortut, vaikka perhe on viettänyt joulut pääasiassa maissa, joissa ei joulutorttuja ole nähtykään. Tulevaksi jouluksi he...
UutisetKirkon tutkimuskeskuksen tuore nelivuotistutkimus vahvisti kirkon näppituntumaa 1990- ja 2000-luvuilla syntyneiden nuorten aikuisten vieraantumisesta luterilaisesta kirkosta.


– Tätä on...
UutisetYhdysvaltain tammikuussa virkaansa astuva uusi presidentti Joe Biden kertoo, että etsiessään inspiraatiota tai lohtua elämänsä haastavissa tilanteissa, hän on aina turvautunut ...
UutisetKoronan toisen aallon voimistuminen on johtanut osassa Eurooppaa seurakuntaelämän tiukempiin rajoituksiin. Tiukimmillaan rajoitteet ovat Ranskassa ja Englannissa, jossa uskonnolliset kokoontumiset...
Kun toivoa ei enää ole - "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
Jounin, 34, isätarina – Kun ajatus lapsesta nostattaa enemmän ahdistusta kuin intoa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!