Keskiviikko 5. elokuuta.
Nimipäivää viettää Salme, Sanelma, Gurli
Julkaistu 18.8.2016 00:00

Takaisin uskon ytimeen

Maailmassa on paljon voimatonta ja pinnallista kristillisyyttä. Se näkyy kristittyjen elämäntyylissä, seurakuntien toimintakulttuurissa ja kristillisen median sisällöissä.

Kristittyjen kiinnostuksen kohteena ovat liian usein muut asiat kuin Jumalan valtakunta. Elävä hengellinen todellisuus on muuttunut liian usein rutiinin pyörittämiseksi. Ja hedelmää kantavan uskon tilalle on tullut liian usein passiivisuus ja epäkohtia vellova kyynisyys.

Tällainen makunsa menettänyt kristillisyys tuskin saa ihmisiä kiinnostumaan evankeliumista. Tälle ilmiölle on myös syy: vieraantuminen Kristuksesta ja uskon todellisuudesta. Raamattu kuvaakin viimeisten aikojen ihmisiä puhuttelevin sanoin: ”He rakastavat enemmän nautintoja kuin Jumalaa, he ovat ulkonaisesti hurskaita, mutta kieltävät uskon voiman.”

Elävän kristillisyyden ytimessä on oivallus siitä, että Kristus on kaiken keskus. Paavali selitti tätä totuutta kolossalaisille: ”Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten. Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta, ja hän pitää kaiken koossa.”

Vaikuttavan seurakunnan salaisuus on aina ollut Kristus-keskeisyys. Ensimmäiset kristityt todistivat Jeesuksen yhteydessä kokemastaan uuden elämän voimasta, ja se veti ihmisiä puoleensa. Apostoli Johannes kuvaa opetuslasten tehtävää näin: ”Mikä on alusta alkaen ollut, minkä olemme kuulleet, minkä omin silmin nähneet, mitä katselleet ja käsin koskettaneet, siitä me puhumme: elämän Sanasta. Elämä ilmestyi, me olemme nähneet sen, ja siitä me todistamme.”

Kristus-keskeisyys johtaa aina hedelmän kantamiseen. Se näkyy uskovien hyvinä sanoina ja tekoina, jotka muuttavat maailmaa. Jeesus vertasi tätä luonnonmukaiseen kasvuprosessiin: ”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.”

Aikamme suurin haaste ei ole viime kädessä talous, politiikka tai muu yhteiskunnallinen kysymys. Se on hedelmätön kristillisyys, joka ei kykene vaikuttamaan ympäristöönsä. Siksi tarvitsemme enemmän Kristus-keskeisyyttä.

Elävä yhteys Kristukseen synnyttää uskovassa myös rakkautta ja oikeaa mielenlaatua. Se johtaa tunnistamaan sisaria ja veljiä, jotka ovat osallisia samasta armosta. Aito kristittyjen yhteys ei perustu ekumeenisiin julkilausumiin, vaan siihen, että uskovat kohtaavat toisensa Kristuksen valossa: ”Jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme.”

Kristinuskon ytimessä on Kristus: ”Hänessä, hänen kauttaan ja häneen on kaikki.” Siksi uskovan tärkein tehtävä on pysyä kiinni Kristuksessa. Silloin löydämme elämän lähteen, kannamme hyvää hedelmää ja toimimme rakentavasti yhteistyössä toisten kristittyjen kanssa.

Ja silloin evankeliumi etenee ja muuttaa maailmaa.


Leevi Launonen

Jaa
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!