Seksuaalimurros tuo jännitteitä

Elämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rooli.

Kulttuurin muutos ei näy ainoastaan tasa-arvon ja rakkauden käsitteiden väärässä ja manipulatiivisessa käytössä. Se näkyy myös vakavina häiriöinä nuorten seksuaali-identiteetin kehityksessä. Nämä ongelmat lisääntyvät koko ajan.

Sukupuolineutraali avioliittokäsitys on muuttanut nopeasti myös suomalaisen valtamedian, Opetushallituksen ja monien järjestöjen viestintää. Kaikkia erilaisia seksuaalisia suuntautumisia ja kiintymystaipumuksia pyritään nyt kohtelemaan yhdenvertaisesti. Tässä muutospaineessa katseet kääntyvät helposti vanhakantaisena pidettyyn ”jarruun”, kristilliseen mediaan. Helsingin Pride-viikolla järjestettiinkin keskustelutilaisuus, jossa kyseltiin, miten kristilliset mediat suhtautuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Muutoksen kohtaaminen on johtanut kristilliset kirkot ja niiden mediat monenlaisten jännitteiden keskelle. Yhtäältä niillä on suurempi tarve määritellä teologisia käsityksiä, vetää selviä rajoja ja ottaa eettisesti kantaa. Näin Suomen Helluntaikirkko on julkilausumillaan tehnytkin. Toisaalta on oltava avoin vastakkaisten näkemysten kohtaamiseen ja kyettävä yhteiskunnalliseen vuoropuheluun.

Seurakunnan sisällä seksuaalietiikan esillä pitäminen ilmenee pyhyyden ja armon välisenä jännitteenä. Jumala on vanhurskas, avioliitto on pyhä ja seksuaalielämän tulee olla moraalisesti puhdasta. Toisaalta yhä useammat seksuaali-identiteetissään rikkinäiset ja synnin haavoittamat ihmiset etsivät seurakuntaa, joka tarjoaisi myös heille armollisen yhteisön ja tukea omaan eheytymiseen.

Kolmas seksuaali- ja sukupuolikysymysten käsittelyyn liittyvä jännitekenttä rakentuu asioiden yksinkertaisuuden ja monimutkaisuuden välille. Perinteinen helluntailainen näkemys on varsin yksinkertainen: homous on syntiä, Jumala vihaa syntiä, synnistä on tehtävä parannus. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole aina yksinkertaista niiden ihmisten elämässä, jotka eri syistä kokevat jatkuvan psykofyysisen ristiriidan ruumiinsa ja sielunsa välillä. Siksi seksuaali-identiteettiään etsivien ihmisten sielunhoitotilanteissa ei saisi toimia pelkästään sellaisena torjuvan totuuden äänenä, jossa ihmisarvo ja kristillinen lähimmäisenrakkaus unohtuvat.

Ainoa toivomme syntisinä ihmisinä on Jeesus. Hän pystyi välttämään jännitteen armon ja totuuden välillä, sillä hän oli täynnä niitä molempia. Jeesus vuodatti pyhän verensä, jotta meidän ei tarvitse ihmisinä tinkiä Raamatun ihanteista ja totuudesta, mutta saamme myös armon voimaksi uuteen elämään.


Leevi Launonen


27/2016

MielipideRV Uutiset Ristin Voiton verkkosivuilla käsitteli 18.7. musiikkiin liittyvää melukeskustelua. Videon loppupuolella toimittaja kysyi haastateltavilta, tietävätkö he jonkun, joka olisi saanut kuul...
MielipideMinua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä eri...
MielipideKuuntelin sunnuntaina 26.6. klo 11–12 Juhannuskonferenssista lähetetyn radiokokouksen. Kokous oli hyvä. Elli Meklinin puhe oli mielenkiintoinen ja hyvin valmisteltu. Sisar ei puhunut ”tuossa penki...
MielipideVoiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
ArtikkelitMusiikin rooli seurakuntaelämässä on korostunut, ja sen vaikutusvaltaan uskotaan yhä enemmän.

Musiikkiin sisällytetään odotusarvoja, joiden katsotaan ohjaavan ihmisten käyttäytymistä. Näkemykse...
MuutTurusta alkanut matka jatkuu Loimaalta sadan kilometrin päähän Kangasalle. Edessä ovat retken pisimmät päivät.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
KolumniIltalenkiltä palatessa tuttu hahmo näkyy kotikadulla. Kun ei ole pitkään aikaan tavattu, on puhuttavaa paljon. Kaksi äitiä: päällimmäisenä omien lasten kuulumiset.

Illan viileys vaihtuu lämpimä...
UutisetSeurakunnissa tarvitaan nyt arvioivaa keskustelua johdon ja musiikkiväen
kesken, seurakuntamusiikin ammattilaiset sanovat.
PääkirjoitusElämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rool...
UutisetMotoristit ja sanoma kiinnostaa ihmisiä.
UutisetHelsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ratkaisee Vuoden kristillinen kirja 2016 -voittajan, kertoo Suomen Viikkolehti. Vuoden kristillinen kirja valitaan lokakuussa kymme...
UutisetMuutosten aika näkyi Vapaakirkon kesäjuhlilla.
UutisetLapuan helluntaiseurakunta järjesti kahdeksannen kerran Hengellisen musiikin festivaalin kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 henkeä kuuntelemaan Jippii-...
UutisetHelsingin hovioikeus päätti viime viikolla, ettei uskoon tullut elinkautisvanki Lauri Johansson pääse vielä vankeudesta. Hänet vangittiin joulukuussa 2002 murhasta.

– Vielä ei ollut minun aikan...
UutisetSuomen etnisen kirjon kasvu näkyi myös Keuruun Juhannuskonferenssissa.
UutisetSuuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain.
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan vuoden vanha lähetysompeluseura rahoittaa etiopialaista pioneerievankelista Butaa ompelemalla Fida kids -käsinukkeja.

Ompeluseuraan kuuluu toistakymmentä lähetystyö...
UutisetFloridan Suomisolu saa oman pastorin, joka toivoo helluntaiuskovien yhteisöjen löytävän jälleen toisensa.
UutisetSeurakunnan historian tunteminen auttaa suunnittelemaan tulevaa, amerikkalainen yliopistomies ja kotiseurakuntansa maallikkoaktiivi Bruce Keisling toteaa Christianity Todayn haastattelussa.

– K...
UutisetIsraelilaisessa Petakh Tikvan kaupungissa toimiva ääriortodoksijuutalainen harediyhteisö on kuohuksissa, koska siellä pelätään lukuisten yhteisön jäsenten kiinnostuneen messiaanisten juutalaiste...
MielipideMusiikki antaa mahdollisuuden ylistää, julistaa, lohduttaa, virkistää ja opettaa Jumalan sanaa. Olemme kuitenkin huolissamme seurakuntamusiikin jatkuvasta yksipuolistamisesta, joka heijastaa m...
UutisetKristityiksi itsensä identifioivista briteistä lähes 60 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, Christian Today uutisoi paikalliseen kyselyyn nojaten.

Osuus on selvästi suurempi kuin EU-eron ka...
Miten onJuhannuskonferenssissa on lapsille omia tilaisuuksia, mutta lasten energiamäärän huomioiden se ei riitä. Lapset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, jotta he viihtyvät. Vuosien mittaan onkin todettu, e...
PikavisiittiRodrigo Campos juhlii Saaransa kanssa kesällä 10-vuotishääpäivää.
MuutOnko arki arkea vai elämisen ydintä? kysyy Kari Turunen (Uusi Tie 25–26/2016).

Noin kerran vuodessa pääsen viettämään miesten iltaa muutamien erittäin tärkeiden henkilöiden seurassa. –– Pitkien...
MuutLähetyssaarnaajan ensimmäinen saarnatuoli oli kivi Vuoksen rannalla.
MuutElina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on p...
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
MuutJukka Mäkiselle kirjat ovat luonteva osa elämää. Kirjailijalla on monta lukuelämystä kesken yhtä aikaa.
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!