Rukous tuo taivaan alas

Synti voidaan määritellä pohjimmiltaan epäuskoksi, joka on riippumattomuutta Jumalasta. Tällöin ihminen ei tunnusta tarvitsevansa Jumalaa – ei hänen anteeksiantoaan, armoaan eikä hänen antamaansa voimaa kiusauksia vastaan.

 

Rukous taas on päinvastainen asia. Riippuvuus Jumalasta näyttäytyy konkreettisesti juuri päivittäisenä rukouksena. Siinä ihminen tukeutuu Jumalan apuun ja ohjaukseen. Rukouksessa tapahtuu myös taivaallisia vaihtokauppoja: syyllisyys vaihtuu vapauteen, murehtiminen luottamukseen ja heikkous Pyhän Hengen voimaan.

 

Jeesus ilmaisi suuren kristinuskon totuuden opettamassaan Isä meidän -rukouksessa. Hän esitteli siinä Jumalan Isänä, jota saa joka päivä lähestyä. Jeesus toi Isän läheiseksi ja helposti lähestyttäväksi. Rukous onkin läheisyyttä hänen kanssaan.

 

Joskus tällaista arjen rukouselämää kutsutaan lapsenomaiseksi uskoksi. Siinä rationaalinen ja koulutettu ihminen ymmärtää Jumalan järjen ohjausta korkeampana ja syvempänä todellisuutena. Samalla ihminen antautuu uskomaan ja luottamaan Jumalaan yksinkertaisesti – ja kokee sen myös toimivan. Ihminen on aidosti vuorovaikutuksessa Kaikkivaltiaan kanssa. Se on suhde, joka huokuu rakkautta.

 

Helluntailiikkeessä on aina korostettu rukouksen tärkeää merkitystä. Ensimmäiset helluntailaiset odottivat Pyhän Hengen kastetta rukoillen alkuseurakunnan tapaan. Lisäksi Pyhän Hengen voima ja lahjat liitettiin luonnollisena osana rukoukseen.

 

Nähdäänkö niiden myös nykypäivän seurakunnissa toimivan yhdessä? Erityisesti Luukkaan tekstit Uudessa testamentissa yhdistävät rukouksen ja Pyhän Hengen toisiinsa. Rukous on avain Hengen toimintaan myös tämän päivän seurakunnissa. Jeesus itse lupasi: ”Kuinka paljon ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat.”

 

Onkin syytä kysyä, tehdäänkö hengellisestä herätyksestä usein liian vaikeasti tavoiteltava asia. Onko se käytännössä rukouksella valmisteltuja saarnoja, kokouksia ja kohtaamisia? Onko herätys rukouksessa ja paastossa etukäteen saatuja voittoja näkymättömässä maailmassa ja näiden kautta tulevaa Pyhän Hengen ilmapiiriä jumalanpalveluksissa?

 

Pyhän Hengen toiminta ja karismaattisuus on aina yhdistänyt uskovat eri seurakunnista ja kirkoista. Keskeisenä piirteenä tässä on rukousyhteys. Rukous yhdessä toisten kirkkojen edustajien kanssa on parasta ja aidointa ekumeniaa. Rukoushetkessä olemme rinnakkain ja lähestymme Jumalaa yhdessä. Se, mikä on yhteistä, nousee tärkeämmäksi kuin se, mikä on erilaista.

 

Jeesuksen sovitustyö ja sen kautta Isän lähestyminen ylittää kaikki seurakuntakulttuurien raja-aidat. Pyhä Henki tulee tällaiseen kristittyjen yhteyteen ja vaikuttaa aitoa iloa.

 

 

Usko Katto


Kirjoittaja on Tampereen helluntaiseurakunnan johtaja.
47/2017

TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetAmerikkalaisargentiinalainen lähettipariskunta rohkaisee Pohjolan kansaa näkemään itsensä Jumalan silmin.
PääkirjoitusSynti voidaan määritellä pohjimmiltaan epäuskoksi, joka on riippumattomuutta Jumalasta. Tällöin ihminen ei tunnusta tarvitsevansa Jumalaa – ei hänen anteeksiantoaan, armoaan eikä hänen an...
Miten onAikamedian julkaisemaan lehtiperheeseen kuuluu kuusi säännöllisesti ilmestyvää lehteä. Niistä Ristin Voitto on helluntailiikkeen viikkolehti ja muut harvemmin ilmestyviä aikakauslehtiä, j...
UutisetVuosien odotteluvaihe on monissa helluntaiseurakunnissa päättynyt, ja nyt ympäri maata tehdään ratkaisuja uskonnolliseen yhdyskuntaan liittymisestä.
UutisetVuosittainen Nenäpäivä-keräys huipentui 10. marraskuuta Nenäpäivä-show’hun Ylen TV2-kanavalla. Hyväntekeväisyyskampanjan tuotto nousi illan aikana 2,3 miljoonaan euroon.


–...
UutisetJokaiselle luterilaisen kirkon piispalle tehdään omanlainen piispankaapu kantajansa toiveiden mukaisesti. Toissa viikolla vihitty Helsingin piispa Teemu Laajasalo toivoi sinistä kaapua,...
UutisetVirtain helluntaiseurakunnassa pidetään Alfa-kurssia poikkeuksellisen tehokkaana tapana suuntautua seurakunnan ulkopuolelle.
UutisetKankaanpään helluntaiseurakunnan lähetystorilla järjestettiin lokakuun lopulla vintage-muotinäytös Suomi 100 -teemalla. Esillä oli yli 30 suomalaista asustetta menneiltä vuosikymmeniltä...
UutisetKirkon yhteisvastuukeräys tuotti tänä vuonna reilut kolme miljoonaa euroa. Rahat kerättiin ihmiskaupan uhrien auttamiseksi Suomessa.


– Eurojen lisäksi tärkeä tulos on piilossa olev...
UutisetKyselytutkimus selvitti protestanttisuuden tilaa Ranskassa.
UutisetSukupuoli-identiteetistä käytävä keskustelu Euroopassa on saamassa uuden vivahteen. Saksa lanseeraa ensi vuonna syntymätodistuksiin kolmannen sukupuolen. Asiasta päätti maan perustuslakit...
UutisetKaakkoiskiinalaisen Huangjinbun kristittyjä kehotetaan korvaamaan Jeesus-julisteensa presidentti Xi Jinpingin kuvilla, jos he mielivät vapaaksi köyhyydestä ja sairauksistaan.

...
UutisetRaamatunkäännöstyöhön keskittyvä Yhdysvaltain Wycliffe Bible Translators täyttää 75 vuotta.

Lähetysjärjestön perusti amerikkalainen Cameron Townsend, joka yritti myydä espanjankielisiä Raamatt...
MuutBenja & Freidiba Boodos -yhtyeen ensilevyltä kuulee välittömästi, että kyse on poikkeuksellisen hyvin resursoidusta tuotannosta. Bändi tykittää Mennään etsimään -avausraidan täy...
KolumniTällä viikolla RV:ssä puhutaan paljon rukouksesta ja rukousvastauksista.Suurin osa niistä on tullut nimenomaan siksi, ettäjotakin asiaa on pyydetty Jumalalta. Ohimenevä haikailu olisi

tuski...
Muut”Kiitos”, ”ylistys” ja ”palvonta”. Kolme ladattua sanaa, joista meillä on vielä paljon oppimista.
PakinaEn itse muista tätä tilannetta, mutta äitini muistaa. Olin alle kouluikäisenä kaupassa hänen kanssaan. Mieleni teki nakkeja, ja sanoin sen ääneen. Äiti oli sitä mieltä, että nakkeja ei...
ArtikkelitJournal suljeof the Plague Year (suom. Ruttovuosi) on Daniel Defoen romaani vuodelta 1722. Maailmankirjallisuuden ensimmäinen menestyskirjailija Defoe (1660–1731) tekee puolifiktiivises...
MuutEdesmenneen lähetystyöntekijän työ jatkuu: uusia ihmisiä menee kasteelle ja pastoreita lähtee kentälle.
PikavisiittiEriarvoisuus pohdituttaa matkoillaan erilaisiin ihmisiin tutustunutta taiteilijaa.
MuutTT Hanna Ranssi-Matikaisen mukaan aviopuolisoiden tunnesuhteen säilyttämiseksi parilla pitäisi olla yhteistä aikaa 10–15 tuntia viikossa (hs.fi 13.11.).


Eikä se tarkoita vierek...
MielipideEutanasia-aloitteen myötä on virinnyt keskustelu laadukkaan saattohoidon tärkeydestä. Alan parhaat asiantuntijat ovat varsin yksituumaisesti vakuuttaneet, että hyvän saattohoidon ulottam...
MielipideVeikko Tanska kirjoitti Ristin Voiton numerossa 45 ajankohtaisesta asiasta, suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin. Haluaisin tarkastella lähemmin joitakin näkökohtia kirjoitukseen liittye...
PakinaKun vaimoni Tarja täytti 30 vuotta, meidän tuolloin nelivuotias Johannes-poikamme kauhisteli asiaa tokaisten spontaanisti äidille: ”Kolmekymmentä vuotta! Äiti, voi olla, ettet enää kaua...
MuutSuomalaisten apua kaivataan yhä Venäjän Karjalan seurakuntien parissa.
MuutMonen toimen mies tuo toivoa ja rohkaisua auttamistyöllään pohjoiskorealaisille lähimmäisilleen.
Hekkalat tuovat toivoa Ukrainan romaneille – "Työ onnistuu vain, jos teemme yhteistyötä paikallisten kanssa"
"Vastuullinen vapaus on hyvän elämän perusta" – Miksi, Suomi, olet… niin onnellinen?
Kun toivoa ei enää ole – "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!