Riivaajien viisautta

Aikamme ilmiöiksi on noussut niin sanottu vihapuhe. Sen määrittely on osoittautunut varsin hankalaksi kun asioita pyritään arvioimaan sen mukaan, miten joku saattaa kuulemansa kokea.

 

Ottamatta tässä yhteydessä kantaa vihapuheen käsitteeseen lienee selvää, että aggressiivinen ja vastakkainasetteluja luova viestintä on lisääntynyt yhteiskunnassamme mutta myös kristillisen seurakunnan keskellä.

 

Raamattuaan lukeva ymmärtää tämänkin ajan merkiksi. Paavalin Timoteukselle antama kuvaus viimeisten päivien ihmisistä on karua luettavaa. Hänen mukaansa me ihmiset olemme näinä päivinä muun muassa itserakkaita, kerskailijoita, ylimielisiä, pilkkaajia, rakkaudettomia, leppymättömiä, panettelijoita, hillittömiä, yltiöpäisiä ja omahyväisiä. Tämän kuvauksen valossa on varsin ymmärrettävää, että ihmisten viestintä on lisääntyvästi langenneen luontomme mukaista.

 

Meillä kristityillä on usein tapana ulkoistaa ongelmia ”pahaan maailmaan” ympärillämme. Paavalin kuvaus koskettaa kuitenkin jokaista meitä. Se haastaa kysymään ennen kaikkea itseltämme, elämmekö todella Kristuksessa uudeksi luodun elämää vai vanhan ihmisen lihallista elämää, joka uskonnollisuudella sävytettynäkin paljastuu Jumalan valossa Paavalin listauksen mukaiseksi oman langenneen luontomme temmellyskentäksi.

 

Tosiasia on, että tämä nykyinen vihaisen puheen täyttämä maailma avaa valtavan mahdollisuuden Jumalan seurakunnalle – siis sinulle ja minulle. Jokaiselle uskovalle on annettu Pyhä Henki, jonka hedelmänä on samaisen Paavalin mukaan rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys ja itsehillintä. Kysymys kuuluukin: elämmekö Hengen johdossa vai syntisen luontomme vallassa?

 

Jumalan ylhäältä antama viisaus on Jaakobin mukaan puhdasta, rauhaisaa, lempeää, taipuisaa, täynnä laupeutta, tasapuolista, teeskentelemätöntä. Samassa yhteydessä meitä varoitetaan siitä, että jos sydämessämme on katkeruutta, kiivautta ja riitaisuutta, se johtaa kerskailemiseen ja valehtelemiseen totuutta vastaan ja luo epäjärjestystä ja kaikenlaista pahaa menoa. Sellainenkin voidaan pukea ”viisauden vaatteeseen”, mutta se on Jumalan mukaan riivaajien viisautta.

 

Jumala kysyykin tänään meiltä Jaakobin kautta: ”Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Hän näyttäköön tekonsa hyvällä vaelluksellaan, viisaasti ja sävyisästi, sillä vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhantekijöille.”

 

Olisiko tässäkin valossa aika jälleen täyttyä Pyhällä Hengellä ja anoa viisautta kaikessa nöyryydessä? Voisimmeko me olla niitä, jotka tämän ajan keskellä tunnistetaan Kristuksen opetuslapsiksi Jumalan mielen mukaisesta käyttäytymisestä sanoissa ja teoissa?

 

 

Petri Mäkilä
22/2019

UutisetKun Oiva Alanenpää ajelee juhannuksen alla kohti Keuruuta, hän tuntee olevansa lomalla, vaikka edessä onkin työntäyteisiä päiviä helluntaiseurakuntien kesäjuhlien järjestyksenvalvonnassa. Vapaaehtois...
PääkirjoitusAikamme ilmiöiksi on noussut niin sanottu vihapuhe. Sen määrittely on osoittautunut varsin hankalaksi kun asioita pyritään arvioimaan sen mukaan, miten joku saattaa kuulemansa kokea.
...
UutisetKiusaamiseen puuttuminen on Järvenpäässä tehokasta.
UutisetJuhlapuheessa kaivattiin Sanan ja Hengen yhtettä.
UutisetAlle 35-vuotiaat protestantit ovat erittäin herkkiä sille, onko heidän seurakunnissaan seksuaalista hyväksikäyttöä, sekä sille, miten yhteisöt reagoivat siihen, kertoo Life Way Christian Reso...
KolumniÄitienpäivän Helsingin Sanomat pohti laajassa artikkelissaan suomalaisen kristikunnan ja poliittisen kentän suhdetta nationalismiin. Monessa kohtaa mutkat oli vedetty suoriksi, ja jutussa oli...
Raamatun äärelläAlussa Jumala loi taivaan ja maan.
PakinaJuhannuskonferenssissa Ison Kirjan leirintäaluetta piristi vuosikausien ajan iloinen näky: asuntovaunu, jonka ulkoseiniä peitti muumiaiheinen taideteos. Valkoisten ja harmaitten, toinen toista...
UutisetSuomalaiskoululaiset voivat auttaa kavereita Tansaniassa. Rafiki-kerho on saanut tunnustusta myös Opetushallitukselta.
PikavisiittiEerika Kankkunen on yksi kevään 2019 ylioppilaista.
MielipideSeppo Kaski kysyy osuvasti Ristin Voiton numerossa 20, osaammeko lukea diakonian kelloa. Toisin sanoen, osaammeko hyödyntää diakonian monimuotoisuutta vai jääkö se seurakunnissamme vain leipäk...
MielipideRistin Voitossa 20/2019 oli kirjoitus ”Matteus-vaikutuksesta”. Tekstissä todettiin, että vertauksessa kymmenestä morsiusneidosta öljy merkitsee Pyhää Henkeä (Matt. 25).

Jakson tee...
MielipideKolumnissaan ”Maailmaa pelastamassa” (RV 16–17/2019) Ruut Ahonen kirjoittaa muun muassa seuraavaa: ”Kauppalehti kertoi jo vuonna 2015 tutkimuksesta, jossa todettiin, että kasvisruuan tuotanto...
MuutEväät elämään eivät olleet hyvät sisällissodista kärsivässä Kongossa, jossa Patricia Mokulu vietti lapsuutensa.
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
Turvallisuudesta ei saa tinkiä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!