Maanantai 20. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Lilja, Karoliina, Lilli, Karolina, Lilli, Lilian
Julkaistu 23.9.2015 15:21

Rakenteita uudistamassa


Erilaiset voimat koettelevat rakenteita niin valtiollisella tasolla kuin hengellisessä toiminnassakin.

Perinteinen vallan kolmijako-oppi lainsäädäntö-, toimeenpanoja tuomiovaltaan on saanut Euroopassa aivan uusia haasteita EU:n myötä. Myös Suomen hallituksen toimet asetettiin kyseenalaisiksi suurmielenosoituksessa Helsingissä viime perjantaina. Hallituksen suunnitelmat on koettu ammattiyhdistyspuolella yrityksenä romuttaa koko suomalainen kolmikantasopimisen malli.

Pakolaisten tulva puolestaan pakottaa pohtimaan uusien rakenteiden luomista turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmiin. Tämä ei koske ainoastaan valtion ja SPR:n toimintaa. Myös helluntailiikkeen yhteiset yhdistykset ovat joutuneet pohtimaan, miten ne voivat osaltaan vastata pakolaishaasteeseen.

Suomen helluntailiikkeen rakenteita on vuosien mittaan haastettu ja haastetaan edelleen. Ajankohtainen kysymys kuuluukin: mikä tulisi olla seurakuntien, yhdistysten ja Helluntaikirkon rooli, vastuu ja keskinäinen työnjako? Millainen olisi paras rakenne?

Suomen Vapaakirkko on vastannut ajan haasteisiin keskittämällä toimintaansa. Helluntailiike on puolestaan kulkenut erilaisia polkuja, vaikka pieniä fuusioitumisia onkin yhdistyskentällä tapahtunut. Tällä hetkellä Hyry-yhteisöt kantavat osaltaan sekä toiminnallista että taloudellista vastuuta koko herätysliikkeen yhteisistä asioista. Työtä voidaan toki tehdä monenlaisilla rakenteilla ja johtamistavoilla.

Helluntailiikkeen yhteisiä rakenteita – yhteisten yhdistysten ohella – ovat muun muassa RV, Juhannuskonferenssi ja Syyspäivät. Mutta onko päämotiivimme edelleen etsiä Jumalan johdatusta ja yhteistä hyvää? Ja onko tämä ollut yksi syy siihen, että liike on säilynyt näinkin yhtenäisenä?

Rakenteet eivät ole itsetarkoitus vaan tuki varsinaiselle toiminnalle. Toimivia rakenteita ei kannata suin päin hylätä, mutta muutokset ympärillämme haastavat herätysliikettämmekin etsimään parhaalle sanomalle parhaita mahdollisia rakenteita.

Helppoja ratkaisuja ei aina ole. Joskus niitä joudutaan tekemään myös meistä riippumattomista syistä. Esimerkiksi Fida joutuu parhaillaan karsimaan toimintaansa valtion kehitysyhteistyöhön kohdentamien leikkausten vuoksi.

Myös onnistuneista rakenteellisista uudistuksista löytyy esimerkkejä. Ison Kirjan yhteistyösopimus australialaisen Alphacrucis Collegen kanssa antoi mahdollisuuden tutkintokoulutuksen uudistamiseen paitsi sisältöjen myös rakenteiden osalta. Uudistus läpäisi kaikki tasot – jopa niin, että päiväohjelmatkin menivät uusiksi. Kaikki rakenteiden muutokset eivät ole aina uhka. Ne voivat sisältää myös mahdollisuuden uuteen ja entistä parempaan toimintaan.


Pasi Parkkila

Kirjoittaja on Iso Kirja -opiston rehtori.

Jaa
Bunko Ookitan pitkä hautajaismatka
Seurakuntien yhteistyö diakoniassa voisi olla toimiva ratkaisu
”Sinä osaat itkeä hyvin”
Lähetyskentällä Hollywoodissa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!