Sunnuntai 29. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Aimo, Edgar
Julkaistu 29.10.2020 08:53

"Opeta heille minun sanaani"

Tulevana sunnuntaina vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää. Uskonpuhdistuksen arvokkainta antia ovat ne Raamatun totuudet, jotka reformaattorit löysivät uudelleen. Uskonpuhdistuksen perusteesi olikin alusta lähtien: ”Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Raamatun nojalla.” Näihin lisättiin vielä kaksi: ”Yksin Kristuksen kautta, yksin Jumalalle kunnia.” Siis nuo kuuluisat viisi ”solaa” (sola fide, sola gratia, sola Scriptura, solus Christus, soli Deo gloria).

 

Uskonpuhdistuksen merkittävänä taustatekijänä olikin tarve Raamatun arvovallan ja Kristuksen ja hänen täytetyn sovitustyönsä korostamiselle. Pelastuksen perustus oli vuosisatojen kehityksen tuloksena kateissa jopa kristillisen kirkon sisällä. Se taas johtui siitä, että Raamatun auktoriteetti oli hämärtynyt vakavalla tavalla vuosisatojen kuluessa.

 

Nykyään Raamattu uskon ja elämän ylimpänä auktoriteettina on monin paikoin kyllä mukana tunnustusluonteisena, mutta sen käytännön toteutus osoittaa todellisen tilanteen, joka on monin tavoin hälyttävä. Raamatun tunteminen ja sen keskeisten totuuksien opettaminen ja ymmärtäminen on välttämätöntä seurakuntiemme hengellisen elinvoiman säilyttämiseksi. Ilman niitä me näännymme ”nälkään”.

 

Raamatun auktoriteetin vahvistamiseksi seurakunnissamme olisikin välttämätöntä laatia selkeät suunnitelmat Jumalan sanan systemaattisen ja tekstiä selittävän saarnaamisen palauttamiseksi seurakuntien tilaisuuksiin. Sitähän saarnojen tulisi olla. Temaattiset saarnat voisi jättää vähemmälle. Näin Raamatun arvovalta säilyisi ja kasvaisi, raamatullinen maailmankuva kirkastuisi, jumalasuhteemme voisi paremmin ja uskomme olisi raittiimpaa ja terveempää.

 

Kun seurakuntaneuvos, emerituspäätoimittaja Valtter Luoto vuosikymmeniä sitten astui puhujanpaikalle nuorisopäivillä, jossa oli koettu voimallista Hengen kosketusta ja ilmapiiri oli voimakas ja latautunut, hän kuuli sisällään Jumalan hiljaisen ja vakavan kysymyksen: ”Kannatko sinä oikeasti huolta näistä nuorista?”

 

Sydämessään hän vastasi: ”Hyvä Jumala, sikäli kun minä itse ymmärrän, minä haluan kantaa näistä nuorista vastuuta.” Siihen Jumala vastasi käskien: ”Opeta heille sitten minun sanaani!”

 

Jumalan sanan arvovalta ja Sanasta nousevat uskon elämän keskeiset totuudet ovat terveen uskon kestävä perustus. Niihin on syytä palata tänäänkin. Siksi suosittelen sydämestäni jokaiselle lukijalle Valtter Luodon muutama viikko sitten julkaistua kirjaa, Sen Jumala teki (Aikamedia). Kirjan sanoma johdattaa ihanalla tavalla myös uskonpuhdistuksen keskeisimpien totuuksien äärelle.

 

Avatkoon Pyhä Henki ne meille jälleen voimallisella tavalla – itsemme, seurakuntiemme ja kansamme elämäksi.

 

 

Petri Mäkilä

 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.Jaa
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!