Onko vanhan säilyttämisen hinta liian kova?

Ristin Voiton syyskyselyssä (RV44) selvitettiin pastorien ja vastuunkantajien ajatuksia uusien seurakuntien istuttamisesta helluntaiherätyksen piirissä. Vastauksien perusteella lähi­tulevaisuudessa ei ole odotettavissa suurtakaan seurakunta­istutusten määrää. 

 

Kyselyssä esille nousseet istutuksia jarruttavat tekijät ovat huomion­arvoisia. Totta on myös se, että jos palikat hiekka­laatikolla on vain jaettu kahteen hiekkalaatikkoon ilman uusien ihmisten saavuttamista, mikään ei ole kasvanut.

 

On kuitenkin uskallettava kysyä, kuinka monessa seura­kunnassa kykenemättömyys muutoksiin ja ajanmukaisen toiminnan luomiseen aiheuttaa joka tapauksessa palikoiden jakaantumisen niin, että puolet ovat perinteisellä hiekkalaatikolla ja loput ei millään hiekkalaatikolla?

 

Seurakuntiemme toiminta on monin paikoin auttamattomasti jämähtänyt vuosikymmenten takaisiin tapoihin ja toiminta­malleihin, jotka eivät enää synnytä uutta elämää. Monien mukana olevien lapset ja nuoret eivät halua mukaan ollenkaan, koska eivät löydä mitään kosketuskohtaa omaan elämäänsä. Onkin syytä kysyä, maksammeko tässä haluttomuudestamme muuttua liian kovaa hintaa omien lastemme ja lasten­lastemme kohdalla. 

 

Jos seurakuntiemme toimintamallit pitävät mukana vain vanhemman polven, on kaikki syyt harkita uudenlaisen seurakuntatoiminnan istutusta vanhan rinnalle. Jos tiukka pitäytyminen perinteisiin johtaa nuorempien ikä­luokkien menettämiseen seurakunnasta kokonaan, hinta on kestämätön. Uhraammeko silloin lapsemme perinteiden alttarilla? Jos mukana on vain yli viisikymppisiä, voi miettiä, onko kyseessä nuoremman polven luopumus, ”homehtunut” seurakunta­kulttuuri vai Jumalan Hengen uutta luovan läsnäolon puute. Ehkä vähän niitä kaikkia?

 

Myöskään uutta toimintakulttuuria ei tule pakottaa ”väki­valtaisesti” perinteiseen, jonka seurauksena taas jotain hajoaa ja menetetään vanhempi sukupolvi. Väkivallaton vaihtoehto on yhteisymmärryksessä rinnalle istutettu toiminta, joka vastaa uuden sukupolven tarpeisiin. 

 

Seurakunnissamme on selkeästi luovuttamattomia asioita. Niitä ovat ennen kaikkea, Apostolien tekojen mukaan, ”apostolien opetus, rukous, keskinäinen yhteys ja leivän murtaminen”. Näistä ei tule luopua minkään ajan virtauksen painostuksesta, mutta toimintamallien tulisi voida olla jatkuvan kehityksen kohteena.

 

Tärkeintä olisi, että voisimme istuttaa nuorempiin sukupolviin syvän rakkauden Kristukseen, hänen sanaansa ja toisiin ihmisiin. Silloin ylipaimenemme voi rakentaa verellään ostamansa seura­kunnan heidän kauttaan eikä tuonelan portit sitä voita, vaikka se näyttäisikin perinteisestä poikkeavalta. 

 

Valitsen mieluummin kaksi hiekkalaatikkoa palikoineen kuin vain yhden, josta puolet palikoista puuttuu – lastemme elämäksi.

 

 

 

Petri Mäkilä

45/2019

UutisetTimo Kyllönen toivoo osaavansa välittää tyttärelleen jo edellisten sukupolvien kestäviksi koettelemat arvot.
Suomineidon lan­tion kohdalla, itäisellä rajallamme, sijaitsee reilun 8 000 asukk...
PääkirjoitusRistin Voiton syyskyselyssä (RV44) selvitettiin pastorien ja vastuunkantajien ajatuksia uusien seurakuntien istuttamisesta helluntaiherätyksen piirissä. Vastauksien perusteella lähi­tulevaisuudess...
UutisetVuoden 2019 kristillistä kirjaa on myyty eniten niille, jotka työskentelevät ihmiskaupan uhrien parissa.
Maarit Erosen ja Jane Jonesin teos Kadun kukka – Prostituutiosta vapauteen (Päivä) v...
UutisetViime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittanut tohtori Denis Mukwege kutsui suomalaisia seisomaan väkivallan runtelemien kongolaisten rinnalla.
Suomessa Fidan kutsumana vieraillut vuoden 2018 rau...
UutisetRap-artisti kertoo saaneensa avun Jeesukselta erilaisiin ongelmiinsa.
Moni viihdettä seuraava kristitty vetäisi aamukahvit väärään kurkkuun, kun pari viikkoa sitten kuultiin ensimmäiset kappaleet r...
Kolumni”Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle ja pelkää ja kunnioita Jumalaasi. Minä olen Herra.” (3. Moos. 19:32.)


– Kekki, kato! Ikivanha iPadi!


Tablett...
MuutOletko joskus jonkin suuren Raamatun totuuden äärellä ihmetellyt: ”Ei voi olla totta!” Kun asiat tuntuvat pähkähulluilta, saatat olla Jumalan paradoksien äärellä.
Raamatun rik­kauksiin kuul...
Muut4Heavenin toinen albumi Pelastustie julkaistiin alkukesästä.
Mitä jos Jeesus olisi valinnut olla kärsimättä? Mitä jos jokin pääsiäisen ajan tapahtumissa olisikin mennyt toisin? Ajatus pysäytt...
PakinaKaikki isät, haluan onnitella teitä juhlapäivänne johdosta.


Onnea teille, biologiset isät. Kannattaa iloita päivästä, jolloin hedelmöittyminen onnistui. Muistatte varmaan vielä hetken...
ArtikkelitYhdessä Raamatun tärkeimmistä kohdista, Matt. 11:28–30, Jeesus määrittelee opettamansa elämäntavan eli halakhan oppilailleen. Matteuksen evankeliumin juutalaiskristityille ensilukijoille teksti to...
MuutSuostuessaan gospelbändin työkutsuun Kimmo Suomela ei osannut arvata, millainen tie hänen eteensä avautuisi.
Kun Kimmo Suomela soittaa kitaraa, kuulijan ei tarvitse jännittää, miten mies selviyty...
PikavisiittiMC Ogen ja Ristinkantajien musiikki on Spotifyssa tavoittanut noin 40 000 kuulijaa.
Suoritan siviilipalvelusta Lappeenrannan vapaaseurakunnassa. Nuortentyö ja ViaDia-työmuoto, jossa avustan...
MielipideRaamatussa on paljon esimerkkejä siitä, kuinka Jeesus joutui taistelemaan oman aikansa uskonnollisia sääntöjä ja vanhoja perinteitä vastaan. Useat uskonnolliset perinteet olivat ihmisten omia keks...
Muut”Elämä muuttui helpommaksi sen jälkeen kun opin, että saan olla erilainen”, entinen lähetyslapsi sanoo.
Papua-Uuden-Guinean suomalaisen helluntailähetystyön pioneerien Martta ja Lauri Pesun nuori...
MuutSatoja uskoontulotarinoita elämänsä aikana kuullut Juhani Happonen kokosi osan niistä kirjan muotoon.
Eläkkeellä oleva opettaja Juhani Happonen on toiminut oman työnsä ohella freelance-toimittaja...
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!