Lauantai 11. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Elli, Noora, Nelli, Eleonoora, Eleonora, Nora, Leonora, Elli, Ellinor
Julkaistu 12.5.2017 14:30

Muutos kouristaa

Huhtkuun lopulla Keuruulla pidetyt helluntailiikkeen yhteisten yhdistysten useat vuosikokoukset ja kustannusyhtiö Aikamedian yhtiökokous nostivat jälleen kerran esille muutoksen tarpeet. Ympäröivässä yhteiskunnassa monenlaiset rakennemuutokset seuraavat toisiaan. Digitalisaatio on tuonut myös meille sopeutumisen haasteen ja nostanut toimintamme muutostarpeet aivan uudelle tasolle.

 

Herätysliikkeemme monet toiminnot ovat muuttuneet toimintaympäristöömme nähden varsin hitaasti. On mahdollista, että ellemme etene ripeämmin, muutokset tulevat pian tarpeettomiksi. Alamme ymmärtämättömyydessämme purkaa sitä, minkä isämme ovat aikanaan rakentaneet, eikä pian enää ole, mitä muuttaa.

 

Olemmeko jahkailemalla hukanneet seurakuntiemme uhrivaroja, kukin tahollamme, nykyisessä toimintaympäristössämme kustannustehottomiin rakenteisiin sekä omien reviiriemme varjeluun?

 

Viime vuosisadan alussa helluntailiikkeen kustannustoiminta syntyi tarpeeseen, spontaanisti. Toiminnan kasvaessa yhteiskunta edellytti toiminnalle raameja. Perustettiin Ristin Voitto ry. Kustannustoiminnan yhä kasvaessa yhteiskunta edellytti jälleen muutosta, koska yhdistysmuoto ei ollut tarkoitettu liiketoimintaan eikä se lainsäädännön muuttuessa sopinut siihen. Siksi 1990-luvulla perustettiin Aika Oy, ja Ristin Voitto ry jäi hallinnoimaan kiinteistöjä sekä niiden velkoja. Aikamedian myöhemmistä taloushaasteista ei ehkä olisi selvitty, ellei Ristin Voitto ry olisi auttanut antamalla ”olematonta rahaa” pääomalainana omasta taseestaan. Tälle oli oma aikansa.

 

Myös Avainmedia, Fida ja Iso Kirja ovat yhteiskunnan talouslaman avustamina hyötyneet Ristin Voitto ry:n aikanaan tekemistä investoinneista.

 

Samaan aikaan katse suunnattiin eteenpäin, ja Ristin Voitto ry haki 2000-luvulla yhteistyömahdollisuuksia Sisälähetyksen kanssa. Myöhemmin nämä, kaksi alkuperäiseltä missioltaan hyvin samankaltaista toimijaa, yhdistyivät Hyvä Sanoma ry:ksi. Aikamedia oli jo aikuistunut, eikä enää tarvinnut emonsa pääomitusta. Tosin emolla enää ei ollut, millä olisi voinutkaan sitä pääomittaa. Kotimaan työn yhdistyessä Aikamedia Oy:stä olisi pitänyt tehdä myös omistuspohjaltaan helluntaikentän yhteinen mediatalo.

 

Nykyiset yhdistys-, rahankeräys- ja uskonnonvapauslakien sekä niiden tulkintojen muutokset muistuttavat paljon yhdistystoimintamme ja seurakuntiemme alkutaivalta. Koska silloiset rukouspiirit tarvitsivat toiminnalleen lain suojan, perustettiin yhdistysseurakunnat. Rahankeräyslain tulkintojen muutokset edellyttävät jälleen toiminnan rakenteiden uutta tarkastelua.

 

Usko on lujaa luottamusta Jumalaan. Vaikka muutos tuntuu aina uhkalta, se on myös mahdollisuus.

 

 

Kari Ketoja


Kirjoittaja on Kotkan helluntaiseurakunnan paimen ja helluntailiikkeen neuvoa-antava vanhinJaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!