Lauantai 11. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Elli, Noora, Nelli, Eleonoora, Eleonora, Nora, Leonora, Elli, Ellinor
Julkaistu 19.8.2017 13:57

Missio Dei ja ajan muutos

Evankelistojen yhteyspäivät kokosi viime viikolla eri puolilta Suomea noin 300 osallistujaa Lahden Helluntaikirkkoon. Heitä yhdisti sama sydämen palo: evankeliumin kertominen  Jeesuksesta. Huomion kohteena Evankelistapäivillä olivat erilaiset kohtaamisen kentät, tavat ja välineet, joilla arvokas tehtävä on mahdollista toteuttaa.

 

Päivillä painotettiin rukouksen ja armolahjojen merkitystä evankelioimistyössä. Samoin sitä, että erilaisia ihmisiä ja alakulttuureja on lähestyttävä niiden omalla kielellä. Tästä nähtiin myös ennakkoluulottomia käytännön esimerkkejä.

 

Monille aikamme kristityille ja seurakunnille on tunnusomaista uusavuttomuus hyvän sanoman kertomisessa. Osittain tätä selittää myös sosiologinen murros: yhteiskunnan nopea kaupungistuminen ja teknologinen elämäntapa ovat muuttaneet ihmisten käyttäytymistä. Perinteiset evankelioimisen muodot, jotka toimivat sotien jälkeen aina 1980-luvulle asti, sopivat usein huonosti nykyiseen kaupunkikulttuuriin ja moniarvoiseen elämäntyyliin. Ei siis ole ihme, että monet seurakunnat kokevat haasteelliseksi löytää tässä ajassa toimivia evankelioimisen tapoja.

 

2000-luvun seurakunnille on tyypillistä sisäänpäin kääntyminen ja evankelioinnin ulkoistaminen erityistoimijoille. Vaikka evankeliumin välittäminen on seurakunnan perustehtävä, yllättävän harvoilla on siihen uskottavaa kokonaissuunnitelmaa.

 

Näyttää myös siltä, että helluntailiikkeen Talvipäivillä seitsemän vuotta sitten käynnistetty Seurakunta jokaiselle 2020 -hanke, jonka piti edistää kotimaan evankeliointia, on hautautunut vähin äänin ja laihoin tuloksin.

 

Toisaalta evankelioinnissa näkyy myös innostavaa valoa. Vuosittaiset yhteiskristilliset Evankelistapäivät on vain yksi konkreettinen osoitus siitä, että Suomessa niin sanottu viidesläinen herätysliike ja vapaakristilliset seurakunnat toimivat sujuvasti yhteistyössä evankeliumin levittämiseksi. Myös uusia tapoja ihmisten tavoittamiseen on löytymässä. Maahanmuuttajia tulee koko ajan uskoon. Evankelistakoulutuksille on kysyntää. Helluntailiikkeen Hyvä Sanoma -yhdistys on onnistunut rakentamaan evankelistojen alueellisen yhdyshenkilöverkoston koko maahan.

 

Lisäksi syyskuussa toteutetaan valtakunnallinen Parasta Suomelle -kampanja, joka on aktivoinut paikallisia seurakuntia viemään yhdessä evankeliumia alueen asukkaille.

 

Tulosten kannalta ratkaisevaa kuitenkin on, että jokainen uskova voisi kohdata ihmisiä luontevasti ja rakkaudellisesti omassa elinympäristössään. Evankelioimiseen valmentava Luukas 10 -elämäntapakoulutus sanoittaa tämän tehtävän hyvin yksinkertaisesti: Siunaa kohtaamiasi ihmisiä. Rakenna ystävyyttä. Auta, missä voit. Ja kerro Jeesuksesta.

 

Jos me uskovina alkaisimme toimia näin, eläisimme pian keskellä suurta herätystä.

 

 

Leevi Launonen

 Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!