Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 24.11.2016 00:00

Maailma on muuttumassa

Maailma on täynnä yllätyksiä. Pari viikkoa sitten suurin osa maailmasta tuli yllätetyksi Donald Trumpin valinnasta. Kaikkien ennakko-oletusten, mielipidekyselyiden ja muun maailman toivomusten vastaisesti sammakoita suustaan ja Twitter-tililtään päästelevä tosi-tv-miljardööri valittiin Yhdysvaltojen 45. presidentiksi.

Yksi suuri vaikuttajaryhmä hänen valinnassaan olivat valkoihoiset evankeliset kristityt, joista ovensuukyselyiden perusteella yli 80 prosenttia äänesti Trumpia. Tässä tapahtui selkeä jako mustien evankelisten kanssa, joista monet perinteisestikin äänestävät 1960-luvun mustien kansalaisoikeustaisteluissa kunnostautuneita demokraatteja. Merkillepantavaa oli amerikkalaisten hengellisten johtajien julkinen kannanotto ehdokkaansa puolesta. Se on tapa, jota Suomessa ei juuri näe.

Monien Trumpia äänestäneidenkin mielestä vaihtoehtoina oli kaksi huonoa ehdokasta, joten valinta täytyi tehdä heidän ilmoittamiensa näkemysten mukaan. Tärkeimpänä pidetään Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tulevia nimityksiä, jotka tulevat muokkaamaan maan tulevaisuutta enemmän kuin lainsäätäjät. Tärkeitä eettisiä kysymyksiä ovat muun muassa avioliittokäsitys, sukupuolten uudelleenmäärittely sekä USA:n pitkäaikainen häpeätahra, abortti. Vuosittain Yhdysvalloissa aborttiin päätyy yli miljoona naista. Se on yli 20 prosenttia kaikista raskauksista. Vuonna 1973 tapahtuneen abortin laillistamisen jälkeen yhteensä lähes 60 miljoonaa alkavaa elämää on lopetettu.

Yhdysvaltain vaalitulosta voidaan pitää jonkinlaisena konservatiivisten ja perinteisten arvojen vastaiskuna liberalisoituville laeille ja niiden tulkinnoille. Vastaavaa liberalisoitumista on tosin näkyvissä eriasteisena kaikissa länsimaissa. Vastaisku saattaa jäädä kuitenkin yhden tai kahden kauden mittaiseksi, sillä nuorten äänestäjien keskuudessa Clintonin ja liberaalimpien ehdokkaiden suosio oli selvästi suurempi.

Maailma on muuttumassa. Ja monien kristittyjen mielestä se muuttuu huonompaan suuntaan. Seksuaalieettiset, sosiaalieettiset, henkilökohtaiset ja monet muut rajat tuntuvat täysin murentuneen tai ainakin hämärtyneen. Lisäksi joissakin länsimaissa kristinusko on joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja puolustuskannalle. Maissa, joissa kristittyjä on vainottu avoimesti, seurakunta on alkanut rukoilla yhä intensiivisemmin: ”Tule, Herra Jeesus.”

Jeesuksen tulemus tulee yllättämään monet. Riippumatta kulttuurisista näkemyksistämme se on jotakin, jota meidän kristittyjen tulee jouduttaa ja odottaa innolla. Se ei ole pakoa eikä vetäytymistä. Raamatun mukaan se on maailmanhistorian seuraava todellinen jytky.


Mika Yrjölä

Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.

Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!