Lomaa hengellisestä elämästä?

Seurakunnissa eletään nyt vuoden hiljaisinta aikaa. Kesävieraat sekä loma- ja mökkireissut ovat rikkoneet seurakuntalaisten rutiinit, ja usein sunnuntaijumalanpalvelus jää väliin.  Arkirutiinien muuttuminen saattaa sekoittaa myös tuttuja tapoja hoitaa hengellistä elämää kotioloissa.

 

Jos lomanvietto hengellisestä elämästä tuntuu houkuttelevalta tai helpottavalta ajatukselta, se saattaa kieliä jotakin tärkeää omasta jumalasuhteesta tai  maailmankatsomuksesta. Joskus se voi olla merkki siitä, että jumalasuhteen hoitamisesta on tullut suoritus, jonka onnistumisesta on odotettavissa palkkioita ja epäonnistumisesta rangaistuksia. Se voi kertoa myös jumalakuvasta, jossa Jumala on rakastavan Isän sijaan ennen kaikkea vaativa työnantaja. Tällaisten ajattelumallien takana saattaa puolestaan olla ajatus, jonka mukaan Jumala on kiinnostunut ainoastaan ihmiselämän hengellisestä ulottuvuudesta.

 

Itse asiassa jako toisistaan erillisiin hengelliseen ja maalliseen elämään ei ole Raamatun ihmiskuvan mukainen. Raamatussa ihminen kuvataan fyysiseksi, psyykkiseksi, sosiaaliseksi ja hengelliseksi kokonaisuudeksi. Maan päällä ollessaan Jeesus – tosi Jumala ja tosi ihminen – osoitti olevansa kaikkea tätä. Hän myös osoitti olevansa kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

 

Ihmisyyden eri ulottuvuudet ovat erottamattomasti läsnä kaikessa, mitä teemme. Ne myös liittyvät toisiinsa: Tutkimusten mukaan psyykkinen terveytemme vaikuttaa fyysiseen  terveyteemme. Psyykkinen hyvinvointimme ja persoonallisuutemme heijastuvat myös jumalasuhteeseemme ja hengellisiin kokemuksiimme. Hengellisyytemme näkyy puolestaan ihmissuhteissamme ja niin edelleen.

 

Terveen opetuslapseksi kasvamisen – ja ympäristöönsä vaikuttavan evankeliumin – tulisi sisältää kaikki ihmisyyden ulottuvuudet. Siksi olisi tärkeää opetella elämäntapaa, jossa hengellisyyskin on läsnä kaikessa tekemisessä, kaikilla elämänalueilla ja kaikissa elämäntilanteissa.

 

Paavali kehottaa syömään, juomaan ja tekemään jokaisen askareen Jumalalle. Vuoden 2017 suomalaisille kesälomalaisille kehotus voisi kuulua seuraavasti: grillaattepa, mökkeilettepä, syöttepä jäätelöä tai kuuntelette sateen ropinaa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.

 

Hengellisyydestä lomailun sijaan kannattaa ottaa tämä kesä haasteena elämäntapaan, jossa myös lomailemme Jeesuksen kanssa.

 

Jumalan läsnäolon täyteistä lomakauden jatkoa kaikille Ristin Voiton lukijoille!

 

 

Elina Rautio


Kirjoittaja on Aikamedian aikakauslehtien toimituspäällikkö.
29-30/2017

UutisetUrastaan tunnustettu työhyvinvoinnin ammattilainen Marja-Leena Kemppainen kehottaa lomalaisia kiiruhtamaan hitaammin.
UutisetSeinäjoelle ei toivota ”kokouskaappauksia”. Puhujia informoidaan Suomen kulttuurista ja seurakunnan tarpeista.
UutisetPyhäkoululaisia on jopa 70 prosenttia vähemmän kuin 1990-luvulla.
UutisetNilsiän herättäjäjuhlilla koettiin lauantaina 8. heinäkuuta harvinaista kristittyjen yhteyttä, kun paikallisen helluntaiseurakunnan rukoushuoneella järjestettiin ekumeeninen teemailta. I...
UutisetHelsingin yliopiston dosentti Kati Tervo-Niemelä arvioi Ylen uutisessa eri syitä, miksi kirkosta on erottu eri vuosikymmeninä.


Uskonnonvapauslain tultua voimaan...
UutisetKeuruun helluntaiseurakunnassa koettiin harvinainen jumalanpalvelus sunnuntaina 9. heinäkuuta, kun 16 kehitysvammaista Ison Kirjan leiriläistä oli vastuussa sen ohjelmasta. Leirillä oli t...
UutisetYhteiskunnan marginaalista löytyy upeita ihmisiä, Fidan kumppanijärjestössä on huomattu.
MuutSuurkokoukset, pienryhmätoiminta ja aktiiviset maallikot olivat metodistisen herätyksen menestystekijöitä.
PuheenaiheKun kiire riepottaa eikä aikaa tunnu riittävän, on tehtävä tietoisia valintoja kääntyä edes hetkeksi Jumalan puoleen.
PuheenaiheKipuiletko rukoilemiseen liittyvän saamattomuutesi kanssa – tai tuntuuko näkymättömälle Jumalalle puhuminen muuten vaikealta? Muiden kristittyjen kokemukset voivat auttaa.
PuheenaiheRistin Voitto kysyi kolmelta uskovalta rukouksen merkityksestä, rukouselämän muuttumisesta ja heidän saamistaan rukousvastauksista.
MuutKun kirja käsittelee Pohjois-Koreaa – yhtä maailman suljetuimmista maista – lukijan mielenkiinto herää oitis. Odotuksena on saada kiinnostavaa silminnäkijätietoa maasta, jonne itsellä ei...
UutisetYK:n erityisjärjestö Unesco on nimennyt palestiinalaisalueella sijaitsevan Hebronin vanhan kaupungin ja kantaisien haudan vaarassa oleviksi palestiinalaisten maailmanperintökohteiksi.
...
UutisetAustralialainen evankelista, syntymästään asti raajaton Nick Vujicic julkaisee ensimmäisen musiikkialbuminsa. Vujicic kertoi asiasta Facebookissa yli yhdeksälle miljoonalle seuraajalleen...
Miten onIK-opistolla Keuruulla järjestetään suosittuja valtakunnallisia Fifteen-leirejä rippikouluikäisille helluntaiseurakuntien nuorille. Suosion kääntöpuolena jotkut seurakuntakentän toimijat k...
PääkirjoitusSeurakunnissa eletään nyt vuoden hiljaisinta aikaa. Kesävieraat sekä loma- ja mökkireissut ovat rikkoneet seurakuntalaisten rutiinit, ja usein sunnuntaijumalanpalvelus jää väliin. Ark...
KolumniKolme vuotta seurakunnanistuttajana on ollut raskasta mutta ihanaa aikaa. Suurin ilon aihe Jokelan Stationilla ovat olleet uskoon tulleet ihmiset.


Seurakunnan hyvinvoinnissa...
MuutJoensuulainen Aila Tiilikka on tottunut viemään sairaudet ensin Jumalan tietoon.
MuutTeuvo Toivanen viettää mielellään aikaa perheen mökkimaisemissa Ruoveden rannalla. Sinne hän ajelee usein kotoa Tampereelta vaimonsa Pirjon kanssa. Siirtyminen vapaaherraksi suuren kansa...
MuutJuhani Waarna syntyi Kiuruvedellä 22.7.1947. Uudestisyntymisen hän koki pyhäinpäivänä 1983 Kiuruveden helluntaiseurakunnan uudessa temppelissä.


Juhanin elämä oli...
UutisetLapin Jippii-kuorot jatkoivat aktiivisesti konserttivierailuja koko viime kevään. Ja jatkoa seuraa syksyllä.
PikavisiittiHelluntaiherätyksen virallinen väsynyt pastori Ari Vehosmaa haluaisi vielä laulaa kuorossa.
MuutJeesus ei hötkyillyt, bloggaa Tapio Luoma-aho (seurakuntalainen.fi 4.7.2017).


Vielä hetki sitten elämä oli vähän erilaista. Työurat olivat varsin pysyviä. TV:ssä oli kolme k...
MielipideJuha Partasen haastattelu Ristin Voitossa (RV 23) herätti keskustelua (RV 25) Jeesuksen sanoista ”Tämä sukupolvi ei katoa, ennen kuin tämä kaikki tapahtuu” (Matt. 24:34; Luuk. 21:32).
...
MielipideJulle Partanen mainitsee Israel-juttua koskeneessa vastineessaan Risto Kujalalle, että ”Kaarlo Syväntö vakuutti aikoinaan lukuisat suomalaiset Israelin kävijät siitä, että hän ei koe kuo...
MielipideMarokkolainen Mustafa ottaa yhteyttä Juhannuskonferenssin isäntään Marko Halttuseen saadakseen pystyttää tapahtumaalueelle kokousteltan. Konsepti ei noudata konferenssin protokollaa, pyynt...
UutisetAurinko, meri ja hyvä musiikki virittävät Park 7 -yhtyeen kesäfiilikseen. Kesän kohokohtiin kuuluvat ulkomaan keikat.
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
Turvallisuudesta ei saa tinkiä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!