Lauantai 11. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Elli, Noora, Nelli, Eleonoora, Eleonora, Nora, Leonora, Elli, Ellinor
Julkaistu 14.7.2017 14:14

Lomaa hengellisestä elämästä?

Seurakunnissa eletään nyt vuoden hiljaisinta aikaa. Kesävieraat sekä loma- ja mökkireissut ovat rikkoneet seurakuntalaisten rutiinit, ja usein sunnuntaijumalanpalvelus jää väliin.  Arkirutiinien muuttuminen saattaa sekoittaa myös tuttuja tapoja hoitaa hengellistä elämää kotioloissa.

 

Jos lomanvietto hengellisestä elämästä tuntuu houkuttelevalta tai helpottavalta ajatukselta, se saattaa kieliä jotakin tärkeää omasta jumalasuhteesta tai  maailmankatsomuksesta. Joskus se voi olla merkki siitä, että jumalasuhteen hoitamisesta on tullut suoritus, jonka onnistumisesta on odotettavissa palkkioita ja epäonnistumisesta rangaistuksia. Se voi kertoa myös jumalakuvasta, jossa Jumala on rakastavan Isän sijaan ennen kaikkea vaativa työnantaja. Tällaisten ajattelumallien takana saattaa puolestaan olla ajatus, jonka mukaan Jumala on kiinnostunut ainoastaan ihmiselämän hengellisestä ulottuvuudesta.

 

Itse asiassa jako toisistaan erillisiin hengelliseen ja maalliseen elämään ei ole Raamatun ihmiskuvan mukainen. Raamatussa ihminen kuvataan fyysiseksi, psyykkiseksi, sosiaaliseksi ja hengelliseksi kokonaisuudeksi. Maan päällä ollessaan Jeesus – tosi Jumala ja tosi ihminen – osoitti olevansa kaikkea tätä. Hän myös osoitti olevansa kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

 

Ihmisyyden eri ulottuvuudet ovat erottamattomasti läsnä kaikessa, mitä teemme. Ne myös liittyvät toisiinsa: Tutkimusten mukaan psyykkinen terveytemme vaikuttaa fyysiseen  terveyteemme. Psyykkinen hyvinvointimme ja persoonallisuutemme heijastuvat myös jumalasuhteeseemme ja hengellisiin kokemuksiimme. Hengellisyytemme näkyy puolestaan ihmissuhteissamme ja niin edelleen.

 

Terveen opetuslapseksi kasvamisen – ja ympäristöönsä vaikuttavan evankeliumin – tulisi sisältää kaikki ihmisyyden ulottuvuudet. Siksi olisi tärkeää opetella elämäntapaa, jossa hengellisyyskin on läsnä kaikessa tekemisessä, kaikilla elämänalueilla ja kaikissa elämäntilanteissa.

 

Paavali kehottaa syömään, juomaan ja tekemään jokaisen askareen Jumalalle. Vuoden 2017 suomalaisille kesälomalaisille kehotus voisi kuulua seuraavasti: grillaattepa, mökkeilettepä, syöttepä jäätelöä tai kuuntelette sateen ropinaa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.

 

Hengellisyydestä lomailun sijaan kannattaa ottaa tämä kesä haasteena elämäntapaan, jossa myös lomailemme Jeesuksen kanssa.

 

Jumalan läsnäolon täyteistä lomakauden jatkoa kaikille Ristin Voiton lukijoille!

 

 

Elina Rautio


Kirjoittaja on Aikamedian aikakauslehtien toimituspäällikkö.Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!