Kulutusjuhlasta palvelusjuhlaan

Suomi on kulutusyhteiskunta, vaikka sen määritelmä onkin yhtä viileä ja synkkä kuin marraskuu. Kulutusyhteiskunta tarkoittaa vaurasta ja yltäkylläistä yhteiskuntaa, jossa keskeistä on kuluttaminen. Samalla teollinen massatuotanto luo halpoja tuotteita, joille toivotaan kulutuskysyntää.

 

Etenkin näin joulun aikaan huomaamme, että meitä kohdellaan kuluttajina. Posti sylkee mainoksia niin tiheään tahtiin, ettei kaikkea ehdi polttaa. Voimme syyttää tästä  markkinavoimia, mutta eiköhän kuluttajillakin ole oma vastuunsa.

 

”Isä, anna minulle” on nuoremman pojan vaatimus Jeesuksen kertomuksessa isästä ja kahdesta pojasta. Tässä tarinassa poika on malliesimerkki kuluttajasta. Hän kuluttaa koko saamansa perinnön, eikä jäljelle jää mitään. Nöyryytettynä ja köyhänä poika palaa isänsä luokse ja sanoo ratkaisevat sanat: ”Tee minut yhdeksi palkkalaisistasi.” Raikulipojan mulle heti kaikki nyt -asenne muuttui nöyräksi pyynnöksi saada mahdollisuuden palvella.

 

Raamatun periaatteet ovat usein vastakkaisia luonnollisen ihmisen ajatuksille. ”Sitä rikkaampi olet, mitä enemmän annat” tai ”joka haluaa olla suurin, olkoon kaikkien palvelija” ovat tästä hyviä esimerkkejä.

 

Seurakuntaelämä on sitä rikkaampaa, mitä useammin kysymme tuhlaajapojan tavoin, miten voisimme palvella. Kun minäkeskeisyys vaihtuu jumalakeskeisyydeksi, tämä kysymys kaikuu olohuoneissa ja seurakunnan käytävillä yhä useammin. Näin tapahtuu, kun pomona on Pyhä Henki ja me tulemme riippuvaiseksi hänen johdatuksestaan. Yhteiskunta ympärillämme tulee kokemaan radikaalin muutoksen, kun kysymme tuon kysymyksen.

 

Tarinallaan Jeesus vastaa samalla kysymykseen, miksi hän viettää niin paljon aikaa syntisten kanssa. Ehkäpä tänään Jeesus kysyy meiltä, miksi vietämme niin vähän aikaa syntisten parissa. Ajanviettomme ihmisten kanssa tuottaa satoa Jumalan valtakuntaan, kun  olemme lähellä Jeesusta. Sen tähden isäkään ei vastaa poikansa pyyntöön laittamalla häntä heti palvelemaan. Ensin isä otti pojan syliinsä ja halasi häntä. Sen jälkeen pidettiin kunnon juhlat. Uskon, että tämän jälkeen poika oli halukas tekemään isänsä tahdon.

 

Mitä Jeesus vastaa, kun kysymme häneltä, miten voimme palvella? Yksi vastaus on varmasti Raamatusta löytyvä lähetyskäsky, jossa erityinen painotus on opetuslapseuttamisessa. Tässä tehtävässä seurakunnalla on keskeinen rooli. Jos aiomme olla tehokkaita tekemään ihmisistä Jeesuksen opetuslapsia, tarvitsemme tuhansittain seurakuntia, joissa on hengellisiä vanhempia tätä tehtävää varten.

 

 

Juha Lehtonen


Kirjoittaja on Fida Internationalin seurakuntayhteyksien päällikkö.
48/2018

UutisetJordaniassa Katja Köykkä eli rinnallakulkijana läpi sodan kauhut ja äitien surun.
PääkirjoitusSuomi on kulutusyhteiskunta, vaikka sen määritelmä onkin yhtä viileä ja synkkä kuin marraskuu. Kulutusyhteiskunta tarkoittaa vaurasta ja yltäkylläistä yhteiskuntaa, jossa keskeistä on kulutt...
Miten onFidan Bisnestiimi on jo pitkään yhdistänyt yrittäjiä, joille lähetystyö on sydämen asia.

Koordinaattori Hannu Suni, mielikuvissa yrittäjät puhuvat tapaamisissa paljon li...
UutisetLapsiperheitä on kaikkialla. Yhteiset tilanteet herkistävät myös seurakunnan sanomalle.
UutisetMinttukirkon historiankirjat välittävät kuvaa ideoivasta ja rohkeasta seurakunnasta.
UutisetItä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen sali täyttyi kuulijoista, kun piispa, dosentti Jari Jolkkonen ja avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja keskustelivat uskon ja tieteen suhte...
UutisetLankeemusten yleisin syy on elämän salakavala kahtia jakautuminen.
KolumniMarraskuun toinen sunnuntai, erityisen merkityksellinen. Niin kauan kuin oma isä elää, se on hänen päivänsä, rakkauden ja kiitollisuuden täyttämä. Vuosien myötä entistä tärkeämmäksi on käynyt...
MuutHaastava sairaus ei lannistanut Jere Sandellia. Jumalan sanasta hän ammentaa voimaa, rohkeutta ja toivoa pimeisiin päiviin.
PikavisiittiJärjestelmäarkkitehti ja vanhimmistoveli Jooram Mäkinen ottaa tehtävänsä vakavasti, vaikka elämässä muuten on koko ajan jokin vitsi meneillään.
MielipideOnko yleinen tapa saanut hämärtää mielemme ja sydämemme niin, että Luukkaan evankeliumissa (2:1–20) kerrottu enkelien ja taivaallisen sotajoukon sanoma Vapahtajan syntymästä onkin kadonnut sen myötä,...
MielipideHuomattavimmat erot luterilaisessa ja helluntailaisessa kastekäytännössä näkyvät seuraavissa sanapareissa: Lapsikaste – uskovien kaste, valelukaste – upotuskaste, vanhempien uskontunnustus – oma...
MielipideVapaakristillisten seurakuntien toiminnassa tapahtui 1980-luvun loppupuolella merkittävä muutos. Silloin sunnuntain päiväkokouksia alettiin kutsua jumalanpalveluksiksi. Tässä mentiin mielestäni...
MuutLuonnon keskellä Outi Rossi hiljentyy ja ihmettelee Jumalan luomistyön kauneutta. Rukouksessa syntyy sanoja ja säveliä.
Bunko Ookitan pitkä hautajaismatka
Seurakuntien yhteistyö diakoniassa voisi olla toimiva ratkaisu
”Sinä osaat itkeä hyvin”
Lähetyskentällä Hollywoodissa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!