Kriisi on aina mahdollisuus 

Raamatun kertomukset ja historia osoittavat, että Jumala kykenee kääntämään mitä erilaisimmat tapahtumat oman valtakuntansa parhaaksi. Kun häneen luottamuksensa asettaneet uskovat ovat nousseet pelkojensa ja vallitsevien olosuhteiden yläpuolelle, on sillä aina ollut merkittäviä seurauksia evankeliumin leviämiseksi. 

 

Professori Rodney Stark, joka toimi pitkään sosiologina Washingtonin yliopistossa, kertoo kirjassaan The Rise of Christianity alkuseurakunnan kasvusta Rooman valtakuntaa koetelleiden kulkutautien aikana. Vuosina 165 ja 251 jKr. valtavaa tuhoa tuottaneet epidemiat veivät hautaan miljoonia roomalaisia. Pakanoiden paetessa kauhun vallassa kaupungeista pienet kristittyjen yhteisöt jäivät huolehtimaan heikoista ja sairaista riskeeraten oman terveytensä ja henkensä. 

 

Aleksandrian piispa Dionysios kirjoitti vuonna 260 jKr. kirjeen, jossa hän kiitti lämpimästi paikallisten kristittyjen sankarillisista toimintaa heidän palvellessaan lähimmäisiään. Tämän auttamistyön seurauksena useat heistä menettivät henkensä. Hän totesi: ”Monet kristityistä veljistämme osoittivat itseään säästämättä rajatonta rakkautta ja lojaalisuutta ajatellessaan enemmän toisia kuin itseään.” 

 

Päinvastoin kuin sen aikaiset hellenistiset ja pakanalliset filosofiat, kristinusko näytti tehokkuutensa ja siitä muodostui elävöittävä ja toivoa synnyttävä voima vallitsevan epätoivon keskelle. 

 

Starkin mukaan mainitut epidemiat auttoivat sen aikaisia pieniä kristillisiä yhteisöjä kasvamaan läntisen maailman johtaviksi vaikuttajiksi. 

 

On arvioitu, että vuonna 165 jKr. Rooman valtakunnassa asui vain noin 45 000 kristittyä. Vuonna 251 jKr. heidän määränsä oli kasvanut reilusti yli miljoonaan. Vuonna 350 jKr. kristityt olivat valtakunnassa jo enemmistönä. 

 

Varhaisen seurakunnan toiminta ihmismassoja horjuttaneissa epidemioissa osoittaa, että synkimmilläkin pilvillä on hopeiset reunat. Pieni palveleva kristittyjen yhteisö päätti olla antamatta pelolle valtaa ja käänsi kriisin mahdollisuudeksi. 

 

Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn kerrotaan sanoneen: ”Kun sana kriisi kirjoitetaan kiinaksi, niin se koostuu kahdesta merkistä: toinen edustaa vaaraa ja toinen mahdollisuutta.” 

 

Vaikka elämme nyt erilaisessa maailmassa kuin alkuaikojen uskovat ja vaikka meillä ei ole tarvetta ottaa turhia riskejä, meitä kutsutaan kuitenkin ulos mukavuusvyöhykkeiltämme palvelemaan. Turvattomuudesta kärsivät lähimmäisemme etsivät toivoa, ja juuri sitähän edustamamme evankeliumi sisältää. Aikaa ja ikuisuutta varten. 

 

 

Niilo Närhi 

Kirjoittaja on Avainmedia Lähetysjärjestö ry:n toiminnanjohtaja. 
34/2020

KolumniMaailma on nykyään täynnä ratkaisemattomia, isoja asioita. Taidan silti paneutua pienen ihmisen asioihin, sillä olemmehan me pienetkin olemassa. T...
PääkirjoitusRaamatun kertomukset ja historia osoittavat, että Jumala kykenee kääntämään mitä erilaisimmat tapahtumat oman valtakuntansa parhaaksi. Kun häneen luottamuksensa asettaneet uskovat ovat nousseet pe...
UutisetVarhain perustettu ammattimainen levytysstudio mahdollisti musiikkituotannon komean kaaren.
Helluntailaisen musiikkihistorian tärkeimpänä yksittäisenä päätöksenä voidaan pitää Prisma-studion...
UutisetVenäjän hallitus esitteli maan eduskunnalle eli duumalle muutama viikko sitten uuden uskonnollista elämää rajoittavan lakiehdotuksen.


Lakiehdotus, artikla 7, kuuluu omantunnon ja...
UutisetMarkku Ovaskan lähettiperheen perinteinen, Suomen kesään kuuluva kokouskiertue on viimeistä puristusta vaille valmis. Ennen Saksaan palaamista Markku osallistuu vielä rakkaan lähettäjäseuraku...
UutisetUskonnollisuuden ja hyvinvoinnin suhdetta on tutkittu Suomessa määrällisesti vain vähän – Harri Koskelan psykologian väitöstutkimus paikkaa vajetta.


Kiistelty teema, josta kaikill...
ArtikkelitTavoitteemme elämässä on menestyä ja saavuttaa monenlaista hyvää: löytää hyvä aviopuoliso ja saada lapsia ja toivoa myös heille menestystä elämässä. Nämä kun toteutuvat, niin voi tuntea itsensä ty...
UutisetPelastusarmeija uudistaa kirpputori- ja kierrätystoimintaansa. Kirpputorit tullaan jatkossa tuntemaan iCare-myymälöinä. Uuden konseptin myötä liikkeistä tulee entistä kiinteämmin osa Pelastusarmei...
UutisetArkisena elokuun alun tiistai-iltapäivänä puhelimeeni kilahtaa viesti Pohjois-Pohjanmaan helluntaiseurakuntien koulupastorilta Raino Ojalalta: ”Larsmossa viisi nuorta tuli uskoon ja viis...
Strategia tähtää vuoteen 2035
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!