Lauantai 19. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Reija, Torborg
Julkaistu 20.8.2020 13:49

Kriisi on aina mahdollisuus 

Raamatun kertomukset ja historia osoittavat, että Jumala kykenee kääntämään mitä erilaisimmat tapahtumat oman valtakuntansa parhaaksi. Kun häneen luottamuksensa asettaneet uskovat ovat nousseet pelkojensa ja vallitsevien olosuhteiden yläpuolelle, on sillä aina ollut merkittäviä seurauksia evankeliumin leviämiseksi. 

 

Professori Rodney Stark, joka toimi pitkään sosiologina Washingtonin yliopistossa, kertoo kirjassaan The Rise of Christianity alkuseurakunnan kasvusta Rooman valtakuntaa koetelleiden kulkutautien aikana. Vuosina 165 ja 251 jKr. valtavaa tuhoa tuottaneet epidemiat veivät hautaan miljoonia roomalaisia. Pakanoiden paetessa kauhun vallassa kaupungeista pienet kristittyjen yhteisöt jäivät huolehtimaan heikoista ja sairaista riskeeraten oman terveytensä ja henkensä. 

 

Aleksandrian piispa Dionysios kirjoitti vuonna 260 jKr. kirjeen, jossa hän kiitti lämpimästi paikallisten kristittyjen sankarillisista toimintaa heidän palvellessaan lähimmäisiään. Tämän auttamistyön seurauksena useat heistä menettivät henkensä. Hän totesi: ”Monet kristityistä veljistämme osoittivat itseään säästämättä rajatonta rakkautta ja lojaalisuutta ajatellessaan enemmän toisia kuin itseään.” 

 

Päinvastoin kuin sen aikaiset hellenistiset ja pakanalliset filosofiat, kristinusko näytti tehokkuutensa ja siitä muodostui elävöittävä ja toivoa synnyttävä voima vallitsevan epätoivon keskelle. 

 

Starkin mukaan mainitut epidemiat auttoivat sen aikaisia pieniä kristillisiä yhteisöjä kasvamaan läntisen maailman johtaviksi vaikuttajiksi. 

 

On arvioitu, että vuonna 165 jKr. Rooman valtakunnassa asui vain noin 45 000 kristittyä. Vuonna 251 jKr. heidän määränsä oli kasvanut reilusti yli miljoonaan. Vuonna 350 jKr. kristityt olivat valtakunnassa jo enemmistönä. 

 

Varhaisen seurakunnan toiminta ihmismassoja horjuttaneissa epidemioissa osoittaa, että synkimmilläkin pilvillä on hopeiset reunat. Pieni palveleva kristittyjen yhteisö päätti olla antamatta pelolle valtaa ja käänsi kriisin mahdollisuudeksi. 

 

Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn kerrotaan sanoneen: ”Kun sana kriisi kirjoitetaan kiinaksi, niin se koostuu kahdesta merkistä: toinen edustaa vaaraa ja toinen mahdollisuutta.” 

 

Vaikka elämme nyt erilaisessa maailmassa kuin alkuaikojen uskovat ja vaikka meillä ei ole tarvetta ottaa turhia riskejä, meitä kutsutaan kuitenkin ulos mukavuusvyöhykkeiltämme palvelemaan. Turvattomuudesta kärsivät lähimmäisemme etsivät toivoa, ja juuri sitähän edustamamme evankeliumi sisältää. Aikaa ja ikuisuutta varten. 

 

 

Niilo Närhi 

Kirjoittaja on Avainmedia Lähetysjärjestö ry:n toiminnanjohtaja. Jaa
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!