Keskiviikko 5. elokuuta.
Nimipäivää viettää Salme, Sanelma, Gurli
Julkaistu 19.11.2015 15:22

Köyhä lapsi tarvitsee toivon kipinän

Lasten perusoikeudet on kirjattu lähes kaikkien valtioiden hyväksymään YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Siinä esitetyillä periaatteilla pyritään turvaamaan muun muassa lasten turvallinen kehitys, riittävä elintaso, terveydenhuolto ja keskeytymätön koulunkäynti.

Rehellinen silmäys romanilasten olosuhteisiin riittää osoittamaan, etteivät nämä periaatteet ole päässeet toteutumaan edes kaikissa EU-maissa. Sadattuhannet Itä-Euroopan lapset ovat syntymästään asti tuomittuja elämään köyhyyden kierteessä.

Viimeistään aloittaessaan koulunkäynnin nämä lapset kohtaavat halveksuntaa ja joutuvat taustansa sekä puutteellisen hygienian ja vaatetuksen vuoksi kiusatuiksi. Kotiolojen ja vanhempien lukutaidottomuuden vuoksi läksyt jäävät helposti tekemättä. Koulunkäynti keskeytyy, koska lasten on jo varhain osallistuttava elannon hankkimiseen. Näin lahjakkaatkin lapset jäävät osattomiksi koulun avaamista tulevaisuudennäkymistä.

Pahinta on, että ihmiskauppa ja prostituutio hyödyntävät häikäilemättömästi köyhimpien keskuudessa vallitsevaa hätää.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Viime vuosina monet kristilliset järjestöt ovat kiinnittäneet huomionsa myös hyvinvoivan Euroopan takapihoille. Hyvä esimerkki tästä on romanialainen Betlehem-säätiö, jonka vuosia kestävä ja määrätietoinen kasvatusohjelma on avannut lapsille tulevaisuuden ja edellytykset ihmisarvoiseen elämään. Ei ole ihme, että työhön tutustumassa ollut Romanian television kuvaaja kertoi avoimesti itkien, ettei hän koskaan uransa aikana ole nähnyt mitään, mikä olisi tehnyt häneen yhtä syvän vaikutuksen.

Fida Internationalin käynnistämä Toivon kipinä -joulukeräys on helluntaiseurakuntien oma kampanja Itä-Euroopan köyhimpien lasten hyväksi. Keräyksen tuotolla lapsille hankitaan kohdemaissa joululahjat ja tarvittaessa koko perheelle välitetään apua akuuttiin hätään.

Pelkkä joululahja – vaikka sekin merkitsee paljon – ei riitä parantamaan lasten hädänalaista tilannetta. Siihen tarvitaan läpi vuoden jatkuvaa ja pysyviin tuloksiin tähtäävää toimintaa. Koulutus, huolenpito ja lapsille välitetty sanoma Jumalan rakkaudesta muodostavat arvopohjan, jonka avulla lapset nuoriksi vartuttuaan pystyvät katkaisemaan sukupolvien ajan jatkuneen kurjuuden kierteen.

Fida Internationalin työ romanilasten parissa on laajentunut jo kymmeneen maahan. Joulun alla seurakunnilla on erinomainen tilaisuus tukea maanosamme kovaosaisia lapsia esimerkiksi joulukonsertein, myyjäisin ja lahjoituksin. Pienikin muistaminen voi välittää lapselle merkittävän ja koko elämään vaikuttavan toivon kipinän.

Klaus Korhonen

Kirjoittaja on emeritusseurakunnanjohtaja, joka toimii nykyisin Itävallan helluntailiikkeen mentorina ja avustustyössä Romaniassa.

Jaa
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!