Keskiviikko 28. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Simo, Simon
Julkaistu 3.6.2015 11:51

Körttien luona kylässä

Kirkkokuntien ja herätysliikkeiden vahvuuksiin ei yleensä kuulu halu oppia toisilta yhteisöiltä. Ei varsinkaan niiltä, joiden oppi ja identiteetti poikkeavat selvästi oman yhteisön ajattelutavasta. Siksi helluntain aattona Nilsiän Aholansaaressa järjestetty teologinen symposium oli harvinainen tapahtuma. Siinä helluntailiikkeen vaikuttajat ja herännäisyyden tuntijat kohtasivat toisensa nöyrässä keskinäisen oppimisen hengessä. Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen entisillä asuinsijoilla pidetyn symposiumin aiheena oli Pyhä Henki.

 

Onko helluntailaisilla sitten mitään opittavaa körteiltä?

 

Kysymys voi olla yllättävä helluntailiikkeelle, jonka identiteettiä ja itseymmärrystä leimaa usein hengellinen ylemmyydentunto. Jos avoimuutta ja nöyryyttä kuitenkin löytyy, löytyy varmasti myös jotain opittavaa.

 

Heränneiden hengellisessä toiminnassa ei ole ihmiskeskeisen esiintymisen ja suorituksen painetta. Esimerkiksi seurapuheita ei ole tapana arvostella niiden lennokkuuden tai onnistumisen perusteella. Huomio on kuulijan oman hengellisen tilan tutkimisessa ja Jumalan Hengen hiljaisessa työssä, ei puhujan taitojen arvostelussa.

 

Toiseksi Paavo Ruotsalainen opasti kuulijoitaan etsimään Kristusta itseään sekä varomaan väärää riippuvuutta hengellisistä tunteista. Hän suhtautui kriittisesti tunteiden keinotekoiseen lämmittelyyn, jossa pyritään tavoittelemaan ”hengellistä hekumaa”. Vaikka Ukko-Paavo piti tärkeänä Jumalan Hengen vaikutusta hengellisissä kokouksissa, hän oli samalla huolissaan, kuinka helposti ”ihmiset alkavat pyrkiä hengellisen hekuman perään”. Ongelma oli Paavon mukaan siinä, että kun hengelliset tunteet otetaan kristityltä pois, hän jää usein tyhjän päälle ja pettyy uskossaan. Ihminen tulee ”surkeesti petetyksi” sekä jäädessään pelkän teoreettisen aivouskon varaan että tavoitellessaan suuria tunteita, Paavo Ruotsalainen opetti.

 

Ehkä meillä voisi olla opittavaa myös Ukko-Paavon uskonkäsityksen yksinkertaisesta luottamuksesta: ihmisen oman yrittämisen sijaan tulee ”Herran antaa toimittaa asiansa”. Pastori Klaus Korhonen muistuttikin symposiumin osanottajia siitä, että Paavo kutsui ihmisiä yksinkertaiselle tielle. ”Olisiko Paavon neuvo ajankohtainen myös meille tämän päivän kristillisyyden ongelmissa? Pitäisikö laajenevan ja väsyttävän toiminnallisuuden sijaan keskittyä enemmän siihen, mikä uskossa on olennaisinta?” Korhonen kysyi.

 

Vierailu körttien luo Aholansaareen jätti paljon pohdittavaa. Myös helluntailiikkeessä on tärkeä arvioida terveesti – omaa hengellistä identiteettiä menettämättä – nykyisen toiminnan luonnetta ja ominaispiirteitä. Toiset herätysliikkeet tarjoavat siihen yhden hyvän peilin.       

 

Leevi Launonen

 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.

 Jaa
Satavuotias Savonlinnan helluntaiseurakunta tavoittaa ihmisiä kotikaupungissaan ja maailmalla
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!