Keskiviikko 2. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Anelma, Unelma, Beata, Beatrice
Julkaistu 29.7.2019 09:24

Kohti iloista palvelua

Suurin osa kuluvan vuoden kesästä on vääjäämättömästi takanamme. Monet ovat jo palanneet lomiltaan töihin, ja aivan pian koululaiset aloittavat arkisen aherruksensa. Myös seurakunnissa on alkamassa uusi toimintakausi. Se saa päävastuunkantajat rukoilemaan, että kaikkeen tarpeelliseen löytyisi jälleen riittävästi henkilöitä ja taloudellisia resursseja.

 

Perusolemukseltaan seurakunta on Jeesusta vapaaehtoisesti seuraavien henkilöiden ihmissuhdeverkosto. Tämä asettaa reunaehdot sille, miten ihmisiä rekrytoidaan eri palvelumuotoihin. Kaikenlainen manipulointi, painostaminen ja syyllistäminen ovat ehdottomasti pannassa. Ne peittävät evankeliumin näkyvistä ja luovat virheellisen kuvan Jeesuksesta. Jokaisella yhteisöllä on taipumus muovautua käyttämiensä keinojen mukaiseksi. Epäterveet menettelyt saavat aikaan epäterveen yhteisön. Evankeliumin hengen mukaiset toimintatavat luovat vapautta, iloa ja rauhaa.

 

Monesti virheelliset toimintamallit syntyvät paineesta tehdä enemmän kuin mihin aidosti vapaaehtoiset resurssit riittävät. Tämän epäsuhdan edessä olisi viisaampaa pysähtyä rukoilemaan, mikä juuri nyt on Jumalan suunnitelmissa kaikkein tärkeintä, ja keskittyä siihen. Vaatii rohkeutta lopettaa kauan ylläpidettyä toimintaa tai muokata sitä muotoon, joka voidaan hoitaa pienemmillä resursseilla.

 

Merkitystä on myös käyttämillämme termeillä, sillä nekin vaikuttavat todellisuuteemme. Jos puhumme työstä ja työmuodoista, viittaamme samalla velvollisuuteen ja ansioajatteluun. Palvelusta ja palvelumuodoista puhuminen vapauttaa puolestaan armotodellisuuteen. Käytämmepä mitä terminologiaa hyvänsä, seurakunnan ilmapiirin täytyisi viestittää, että väsyneiden ja kuormittuneiden ihmisten on keskuudessamme lupa vain olla, menettämättä mitään arvostaan.

 

Palveluun innostaminen ja rohkaisu ovat aina paikallaan. Palvelusta on hyötyä, ei ainoastaan palvelun kohteelle vaan myös palvelun tuottajalle. Monet palveluun sitoutuneet ovat saaneet huomata, että palvelu on tuonut mukanaan läheisiä ihmissuhteita ja elämästä puuttunutta merkitystä. Sitoutuminen on saanut aikaan hengellistä kasvua ja Jeesuksen kokemuksellista läheisyyttä.

 

Lyhytaikaisten palvelumahdollisuuksien tarjoaminen voi lisätä palveluhalukkuutta. On aivan eri asia sitoutua johonkin lukuvuodeksi kuin loppuelämäksi. Palvelumuotoihin on hyvä saada tutustua ilman sitoutumisvelvoitetta. Joskus omaksi koettu palvelupaikka löytyy vasta monen kokeilun jälkeen. Jumala rakastaa iloista antajaa – niin myös iloista palvelijaa. Hän rakastaa myös sitä, joka ei tänään jaksa palvella.

 

 

Pekka Havupalo


Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtava pastori.Jaa
Ugandalainen sheikki menetti poikansa uskonsa vuoksi
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!