Sunnuntai 1. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Pyry, Lyly, Gun, Gunhild
Julkaistu 14.10.2015 15:07

Juontajalla on suuri vastuu

Helluntaiseurakuntien jumalanpalvelukselle ei ole olemassa käsikirjan antamaa ohjetta tai liturgista kaavaa. Vapaan herätysliikkeen kokoontumiset ovat luonteeltaan vapaamuotoisia ja spontaaneja, joskus myös yllätyksellisiä. Esiintyjien rooli korostuu niissä enemmän kuin vanhojen kirkkokuntien jumalanpalveluksissa. Varsinkin juontaja vaikuttaa paljon siihen, millaiseksi tilaisuus lopulta muodostuu.

Hyvä juontaja osaa rakentaa ilmapiirin. Hän kunnioittaa aidosti kuulijoita eikä pakota heitä toimimaan omien päähänpistojensa mukaisesti. Esimerkiksi äkillinen käsky puhua vieressä istuvalle henkilölle tai jopa halata häntä tuntuu kiusalliselta erityisesti silloin, kun vierustoveri sattuu olemaan täysin vieras ihminen. Kaikenlainen kuulijakunnan epäpsykologinen komentelu, jossa unohdetaan ihmisten henkinen ja hengellinen vapaus, luo särön tilaisuuden tunnelmaan.

Osaava juontaja ei sorru myöskään sisäpiirimäiseen kielenkäyttöön. Hän huomaa esitellä kaikki esiintyjät ulkopuolisen – ehkä ensimmäistä kertaa mukana olevan – kuulijan näkökulmasta. Valistunut tilaisuuden johtaja kertoo asiallisesti puhujan koko nimen ja esittelee hänen roolinsa. Silloin kuulijoiden ei tarvitse tyytyä puutteellisiin toteamuksiin, kuten ”seuraavan laulun jälkeen Rami tulee sitten meille puhumaan”.

Aikataulun hallinta on juontajan vastuulla. Jumalanpalveluksen johtajan tulee huolehtia siitä, että saarnalle jää riittävästi aikaa eikä tilaisuutta pitkitetä turhilla välipuheilla. Juontamisen taitoa on kyky saada kuulijat orientoitumaan myös saarnan kuunteluun ja muun ohjelman seuraamiseen.

Hyvä tilannetaju ja herkkä reagointi tilaisuuden tapahtumiin kuuluvat juontajan perustaitoihin. Osaava juontaja herättää turvallisuutta ja paikkaa tarvittaessa toisten epäonnistumisia. Kömpelö toimii usein juuri päinvastoin.

Musiikki on erittäin tärkeä osa seurakunnan jumalanpalvelusta. Senkin osalta juontajan tulisi osata lukea herkästi kuulijakuntaa, myös sen ikärakennetta. Vain silloin hän voi huolehtia oikeasta laulujen valinnasta. Monissa seurakunnissa jumalanpalveluksen ”pakkolaulattaminen” johtaa liian usein iloisen osallistumisen sijasta hiljaiseen ärtymykseen. Jos muusikoilla itsellään ei satu olemaan ymmärrystä siitä, millaiset laulut koskettavat kuulijoita, tämä kyky pitäisi olla ainakin tilaisuuden juontajalla. Juuri musiikilla rakennetaan tai rikotaan yhteisöllisyyttä.

Jumalanpalveluksen johtaminen on arvokas hengellinen tehtävä, joka vaatii taitoa. Vaikka Pyhän Hengen vaikutus on kaiken ydin, myös tilaisuuden juontajalla on tärkeä merkitys. Jumalan Hengen läsnäolo, osallisuuden tunne ja tilaisuuden taitava juontaminen synnyttävät yhdessä rikkaan jumalanpalveluskokemuksen.


Leevi Launonen

Jaa
Rauhan Majatalo kutsuu hiljentymään
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!