Jumalanpalvelus ja ihmissuhteet

Useat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynnys halutaan madaltaa jokaiselle sopivaksi.

Mitkä asiat sitten tekevät jumalanpalveluksesta houkuttelevan? Kolme näkökulmaa tähän:

Ensimmäinen tuulahdus, jonka tulija kohtaa seurakunnan tilaisuudessa, on ilmapiiri. Jotenkin sen vain heti aistii, onko tunnelma jäykkä ja muodollinen vai lämmin ja hyväksyvä. Ilmapiiri ei tuoksu nenään eikä tunnu iholla, mutta sydän rekisteröi sen nopeasti.

Ilmapiiriä myös rakennetaan monella tavalla. Se tulee armollisesta suhtautumisesta ja puhtaan evankeliumin julistuksesta, joka heijastelee Jumalan rakkautta. Se tulee myös rukousvalmisteluista ja Jumalan kasvojen etsimisestä. Silloin Pyhän Hengen virvoittava vaikutus tuntuu kokouksessa. Tämän aistii jopa uskosta osaton. Eikä tällaisesta ilmapiiristä ole kiire kotiin.

Toinen aistittava asia on kokouskulttuuri. Se koostuu niistä tavoista, taiteen muodoista ja käyttäytymisestä, jotka seurakunnassa on omaksuttu vuosien aikana.

Hyvin tiukka ja vanhahtava seurakuntakulttuuri muodostuu helposti kasvun esteeksi. Lisäksi se karkottaa nuoremman ikäluokan. Paras tapa uudistaa kulttuuria on kutsua eri ryhmien vastuunkantajia tuomaan oman panoksensa jumalanpalvelukseen esimerkiksi monipuolisen musiikin kautta sekä eri ikäluokkien ja etnisten kulttuurien edustajina. Näistä muodostuu se raamatullinen ja rikas erilaisuuden yhteys, joksi Kristus-ruumis on tarkoitettu.

Kolmas merkittävä tekijä jumalanpalveluksessa on asiasisältö. Sanan opetus tuo Jumalan sanoman kuulijoiden elämään. Pyhän Hengen innoittama julistus ruokkii ja vahvistaa uskovaa, varsinkin kun saarnan sisältöä vielä sopivasti sovelletaan arjen kysymyksiin. Myös rukoukseen ja palvontaan osallistuminen on tärkeä osa jumalanpalvelusta ja tekee siitä hengellisesti rakentavan.

Seurakunta ei kuitenkaan ole yhtä kuin sunnuntain päiväkokous. Vaikka kokous on tärkeä ”näyteikkuna” sekä Sanan julistuksen ja yhteisen palvonnan paikka, ilman rakastavia ihmissuhteita seurakuntayhteys jää pinnalliseksi.

Seurakunta ei myöskään ole ohjelmatoimisto, jonka tehtävä on saada ihmiset vain viihtymään. Seurakunnan tarkoitus on jotain paljon suurempaa. Se on ihmisiä muuttava yhteisö ja opetuslapsia tekevä hengellinen perhe. Jeesuksen opetuslapseus merkitsee kokonaisvaltaista elämäntapaa, ei sen enempää eikä vähempää.

Kasvanut uskova haluaa sitoutua seurakuntaan. Tähän puolestaan tarvitaan läheisiä ihmissuhteita ja henkilökohtaista ohjausta. Siksi ihmissuhteet ovatkin seurakunnan ydintä.


Usko Katto

Kirjoittaja on Tampereen helluntaiseurakunnan johtava pastori.


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Ristin Voitto aloittaa hartauslähetykset
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!