Keskiviikko 5. elokuuta.
Nimipäivää viettää Salme, Sanelma, Gurli
Julkaistu 3.9.2015 12:17

Jumalan matematiikkaa

Taantumaksi kutsutun taloussuhdanteen nakertaessa niin sanotun hyvinvointimme perusteita järkkyy niin talouden ammattilaisten kuin kuluttajien eli kansalaisten turvallisuuden tunne. Kun kaikki menestyminen ja onnistuminen mitataan kulutuksella ja kasvulla, on syytä välillä pysähtyä miettimään kaiken tarpeellisuutta ja rajallisuutta.

Voiko kaikki aina vain kasvaa? Mittareina kulutus ja kasvu ovat kyseenalaisia. Muuttujia, etenkin niitä, joihin itse emme mitenkään voi vaikuttaa, on lähes rajattomasti. Siksi monien laskelmien pohja pettää jo ennen budjettivuoden alkua. Matemaatikot yrittävät parhaansa, mutta se ei riitä.

Jos menestymisen ja onnistumisen mittareiksi hyväksytään kasvu, niin millä mitataan onnellisuuttamme ja hyvinvointiamme? Mitä tehokkaampi on tuottavuus, sitä onnettomampia ja pahoinvoivempia ovat vanhemmat, lapset, vanhukset ja kansakunnat. Yhtälö lienee riittävästi todistettu. Koemme tämän niin yksilöinä, seurakuntina kuin kristillisinä yhteisöinä.

Muuttuvissa suhdanteissa on tarpeen muistuttaa, että Jumalan matematiikka perustuu vakioihin. Luottamus näihin vakioihin tuo seurauksena siunauksen. Vakioista käy hyväksi esimerkiksi Jumalan lupaus siitä, että vaikka taivas ja maa katoavat, Jumalan sana ei katoa. Hänen lupauksensa ovat siis muuttumattomia.

Raamattu opettaa meitä säästämään oikeissa asioissa ja muistamaan myös antamisen periaatteen. Sananlaskujen kirja muistuttaa siitä, miten toinen on antelias ja saa yhä lisää, kun taas toinen säästää yli kohtuuden ja vain köyhtyy. Sen mukaan hyvää tekeväinen sielu tulee ravituksi ja joka muita virvoittaa, se itse kostuu.

Kyse on luottamuksesta Jumalan vakioihin. Kun kylvät, niität sitä mitä kylvät. Onkin hyvä harkita tarkoin, kannattaako siemenessä säästää.

Raamattu summaa Jumalan vakiot seuraaviin Jeesuksen sanoihin: ”Älkää siis murehtiko: ’Mitä me nyt syömme?’ tai ’Mitä me juomme?’ tai ’Mistä me saamme vaatteet?’ Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” (Matt. 6:31–33) Jumala on niin varma näistä lainalaisuuksistaan, että hän haastaa meitä kokeilemaan häntä. Kyse ei siis ole keinojen vaan Jumalan kokeilemisesta.

Vanhassa lastenlaulussa sanotaan osuvasti: ”Yksi plus yksi ei olekaan kaksi, kun oikein tarkasti laskemme sen. Pieni ja heikko voi tulla suurimmaksi, ja viimeinen voi olla ensimmäinen. Se on Jumalan matematiikkaa.”


Kari Ketoja


Kirjoittaja on Kotkan helluntaiseurakunnan johtava pastori.

Jaa
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!