Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 1.10.2015 10:07

Johtajuuden hedelmät puntarissa

Paavali puhuu seurakunnasta rakennuksena, joka on rakennettu apostolien ja profeettojen perustukselle (Ef. 2:20). Johtajuus onkin keskeisin seurakunnan menestyksen ja hyvinvoinnin tekijä.

Helluntailiikkeen ensimmäisillä Syyspäivillä Tampereella tarkastellaan johtajuuden hedelmää sekä historiallisen muutoksen että nykytilanteen näkökulmasta. Historia auttaa meitä ymmärtämään itseämme sekä sitä, miten olemme tähän hetkeen tulleet. Historia tuo myös johtajuuden tarkasteluun tarvittavaa objektiivisuutta, jota muuten olisi vaikea saada.

Helluntaiseurakuntien johtajuusrakenteita on tärkeää arvioida avoimesti ja rehellisesti. Hengellisten johtajien on syytä pysähtyä yhdessä kysymään, miten erilaiset johtajuusroolit toimivat ja mikä niiden hedelmä on ollut. Tämä tuo johtajuuteen läpinäkyvyyttä ja herättää luottamusta sitä kohtaan.

Johtajuutta tulee peilata ennen muuta Raamatun periaatteisiin. Tällä viikolla pidettävillä Syyspäivillä pohditaankin turvallisessa ja rakentavassa ilmapiirissä johtajuuden teologisia perusteita. Ja jos kivi hiertää kengässä, on hyvä ottaa kenkä pois jalasta ja katsoa sen sisälle – ehkä ottaa kivikin pois. Toivottavasti helluntaiseurakunnissa löytyy tarvittavaa valmiutta myös johtamista koskeviin muutoksiin.

Paikallisseurakunnan paimentamisen ja päätöksenteon tulee olla turvallista, selkeää ja hengellistä. Epäselvyys johtajuusrakenteissa aiheuttaa aina ennen pitkää kriisin. Johtajuuskriisi puolestaan hajottaa seurakuntaa. Siksi onkin tärkeää pysähtyä miettimään seurakunnan johtajuusrooleja ja arvioida niiden toimivuutta Jumalan sanan pohjalta.

Arvioinnissa intoudumme joskus sellaiseen yksipuoliseen kriittisyyteen, jossa unohdamme kokonaan sen hyvän, jota Jumala on kauttamme tehnyt ja mitä herätysliikkeessä on saavutettu. Tasapainoiseen arviointiin kuuluu myös onnistumisten huomioiminen. On tärkeää iloita hyvästä hedelmästä ja Jumalan antamasta sadosta.

Suomen helluntaiseurakunnilla onkin paljon kiitollisuuden aiheita: kotimaan toiminnassa, lapsi- ja nuorisotyössä, diakoniassa, opetuslapseuttamisessa ja lähetystyössä on saavutettu paljon. Jumala on antanut monia hyviä paimenia välittämään siunauksen sateita seurakunnille. Myöskään sisarten palvelutyön arvokasta hedelmää ei saa unohtaa.

Raamattu kehottaa seurakunnan jäseniä rukoilemaan johtajien puolesta. Uskovien rukoukset kannattavat paimenien käsiä. Ne tekevät johtajuudesta yhteisen voimavaran, ja silloin sen hyvä hedelmä koituu kaikille siunaukseksi. Rukoillaan Syyspäivien puolesta, jotta Pyhän Hengen suunnitelma helluntaiseurakuntien johtajien kohdalla toteutuisi ja saisimme kokea Hengen syyssateiden ajan.


Usko Katto

Kirjoittaja on Tampereen Syyspäivien isäntä.


Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!