Sunnuntai 27. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Vesa, Torolf
Julkaistu 10.11.2016 00:00

Isän kaipuu

Vuoden 2016 kristillinen kirja -kilpailun voittajateos kiinnittää huomion isän merkitykseen. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen valitsi voittajaksi vaasalaisen sosiaalipsykologin ja perheterapeutin Saara Kinnusen kirjan Isän kaipuu.

”Kirja kosketti erityisellä tavalla eikä vähiten siksi, että luin sitä viiden lapsen isänä ja myös perhekriisin kokeneen ison sisarussarjan vanhimpana. Kirja saa miettimään isyyden merkitystä ja arvoa. Se on myös muistutus siitä, ettei isällä ole tärkeämpää tehtävää kuin isyys”, Mikael Pentikäinen perusteli valintaansa medialle.

Voittajateoksessa kokenut perhe-elämän ja kasvatuksen asiantuntija Saara Kinnunen tarkastelee isän merkitystä lapsen tarpeiden näkökulmasta. Lapsella on kaipuu kokea yhteyttä isän kanssa. Lapsella on myös tarve tuntea olevansa hyväksytty, arvokas ja rakastettu isän silmissä. Ja juuri isä voi aivan erityisellä tavalla antaa lapsen elämään merkityksellisyyttä ihailemalla tämän kykyjä, toimintaa ja aikaansaannoksia.

Monissa suomalaisissa perheissä on nykyisin hiljaisena perustunteena isän ikävä. Avioerojen yhteydessä 90 prosenttia lapsista jää asumaan äidin luo ja muualla asuvasta isästä tulee etävanhempi. Suomessa on lisäksi 17 000 lasta, joiden osalta isyys on vahvistamatta – samoin suuri joukko ei-toivottuja lapsia, joiden sisintä kalvaa vielä aikuisenakin tunne, ettei heillä oikeastaan olisi oikeutta olla olemassa.

Perherakenteen muutos vaikuttaa myös kielenkäyttöön. Isästä puhuttaessa on entistä tärkeämpi määritellä, tarkoitetaanko sanalla biologista, sosiaalista, juridista vai jotain muuta  isyyden muotoa, koska näitä rooleja saattavat kantaa kokonaan eri henkilöt.

Perheen lisäksi isiä kaivataan kipeästi seurakuntaelämässä. Kun hajoavan ajan ristiriitaisuus, erilaisten mielipiteiden aallokko ja yksilöllisten toiveiden korostaminen pyrkivät valtaamaan seurakuntaa, tarvitaan kypsiä hengellisiä isiä, jotka luovat yhteisöön turvallisuutta. Heille on ominaista laaja-alainen ymmärrys, kärsivällisyys ja ennen muuta syvä Jumalan tuntemus. Hengellisen viisauden lisäksi tällaiset isät voi tunnistaa parhaiten mielenlaadusta ja sydämen asenteesta.

Teologisesti isän kaipuu liittyy myös Jumalan kolminaisuuteen. Epäterveen karismaattisen toiminnan yksi yhteinen tunnuspiirre on yksipuolisuus, jossa Jumalan kolmiyhteinen luonne on kadoksissa. Raamatullisessa uskossa Isällä, Pojalla ja Pyhällä Hengellä on kuitenkin oma tärkeä tehtävänsä. Tasapainoisessa hengellisessä elämässä koko kolminaisuuden vaikutus näkyy vahvana, ja siihen kuuluu myös läsnä oleva Isä: ”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa.” (Ef. 1:3.)


Leevi Launonen

Jaa
KHO: Uskonnollisilla yhdyskunnilla on itsenäinen oikeus päättää samansukupuolisten vihkimisestä
Viidesosalle Yhdysvaltain evankelisista sukupuoli on joustava asia
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!