Perjantai 23. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Severi, Severin, Sören
Julkaistu 29.7.2015 09:21

Ilmastonmuutoksen kourissa

Kylmä alkukesä on jälleen yllättänyt. Ilmaston vaihtelut ovat muokanneet elämää kautta aikojen, ja niiden aiheuttamia muutoksia voi tarkastella sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

 

Tutkijat ovat todenneet, että tällä hetkellä lämpötilat ja merenpinta kohoavat, lumipeite ja Pohjoisen jäämeren jääpeite taas vähenevät. Pohjois-Euroopassa talvet muuttuvat sateisemmiksi ja leudommiksi. Välimeren ympäristö puolestaan kärsii kuivista kesistä.

 

Ilmastonmuutoksen sanotaan johtuvan lähinnä kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä. Maapallon keskilämpötila nousee ennusteen mukaan nykytahdilla vuosisadan loppuun mennessä muutamalla asteella. Suomessa muutoksia voi havaita muun muassa sateiden, tuulten ja tulvien lisääntymisenä. Kun kasvillisuusvyöhykkeet vetäytyvät kohti pohjoista, metsä- ja maatalouden toimintaedellytykset muuttuvat.

 

Säämuutokset vaikuttavat myös herätysliikkeemme yhteisiin tapahtumiin. Joudumme vakavasti pohtimaan, miten toimia ja turvata kesän suurtapahtumien järjestäminen, jos ja kun sateet ja kylmyys vievät osanottajat ja järjestämiskulut lankeavat joka tapauksessa maksettaviksi.

 

Ilmasto voi muuttua myös yhteiskunnan henkisellä tasolla. Historia on täynnä esimerkkejä henkisen ja hengellisen ilmaston muutoksista. Miten muutoksen keskellä pitää sitten toimia? Ainakin se pitää tunnistaa ja tunnustaa.

 

Elämme Suomessa ja muuallakin länsimaissa jälkikristillistä aikaa. Yhteiskunnallinen arvoilmasto on muuttunut. Herätyskristillisyys ei ole suvaitsevaisuutta korostavassa ajassamme suosittua, eikä sitä aina edes suvaita. Kristillisyys on historian kuluessa ollut joskus ihmisten suosiossa, mutta toisaalta se on ollut myös vainottua.

 

Ilmastonmuutos voi olla harhaa tai pysyvä ilmiö. Kummasta nyt lienee kysymys? Missä ajassa elämme ja mikä aiheuttaa muutoksen? Mihin olemme menossa? Ja miten toimia tässä nykyisessä ilmastossa?

 

Professori Veli-Matti Kärkkäinen kysyi Ristin Voiton artikkelissaan ”Onko Amerikastakin tulossa sekulaari yhteiskunta?” (RV 26) ja pohti syitä Yhdysvalloissa näkyvään muutokseen. Esiin nousivat uusateismi, uskontojen uudenlainen kanssakäyminen, uskonnollinen moniarvoisuus sekä kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien toimintakulttuuri. Kärkkäisen mukaan nuoremmat ihmiset eivät ole tottuneet seurakuntien kielenkäyttöön, uskon sisältöihin tai kristilliseen elämäntapaan. He eivät myöskään näytä löytävän tietään hengellisiin tilaisuuksiin. Näin USA:ssa, jossa globaalisti katsoen kristinusko on – toisin kuin Euroopassa – edelleen merkittävässä asemassa.

 

Ilmasto muuttuu Suomessakin. Entä muuttuuko meidän tapamme ajatella ja toimia, vaikka sanoma säilyykin samana?

 

Pasi Parkkila

 

Kirjoittaja on Iso Kirja -opiston rehtori.Jaa
Yritykset tilaavat Kultalyhdettä – Edessä on korona-ajan joulu, jonka moni vanhus voi joutua viettämään yksin
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!