Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 17.3.2020 10:14

Hengellisyys ahdistaa

Helluntailaisen hengellisyyden keskeinen haaste on se, miten siitä voi tehdä kiireistä arkipäivää kantavan voimavaran. Hengellisyys pahimmillaan ahdistaa, koska emme osaa suhteuttaa kuulemaamme. Nostamme helposti esikuviksi poikkeukselliset yksilöt saarnoissamme, koska se lisää saarnan dramaturgista vaikuttavuutta. Miten Arthur Kukkula pystyi lukemaan jopa kahdeksan tuntia päivässä Raamattua? Rukoiliko Luther oikeasti kolme tuntia kiireisinäkin päivinä, jolloin hänellä oli paljon tekemistä?

 

Todellisuudesta syyllistyminen on helppoa. Ajatuksenkulku voisi mennä näin. Yksi tunti päivässä sosiaalisen median parissa kuluttaa meiltä aikaa reilut kaksi viikkoa vuodesta. Puolitoista tuntia viikossa seurakunnan jumalanpalveluksessa kuluttaa reilut kolme päivää vuodesta, alle prosentin ajastamme. Ehkä saman verran tunnustava kristitty käyttää viikossa omaan hartauselämäänsä. Ajankäytöllisesti tämä merkitsee, että hoidamme jumalasuhdettamme hieman yli kuuden päivän verran vuodessa.

 

Monet ahdistuvat tästä huomiosta lisää – että käytämme vain kaksi prosenttia ajastamme kristittynä kasvuun. Näin vähäisillä aikaresursseilla ei voi saavuttaa elämällään poikkeuksellisen esikuvan asemaa kristillisestä elämäntavasta. Ahdistuneen kristityn looginen selviytymiskeino on vetäytyä kauemmaksi vaativasta hengellisyydestä.

 

Käytetty aika ei onneksi ole ainut mittari kristillisen elämän laadusta, vaan kirkkohistorian merkittävät henkilöt ovat osoittaneet, että säännöllisten tapojen muodostama toisto syventää uskoa. Olemme kammoksuneet tapakristillisyyttä, mutta hyvät tavat ovat eri asia. Siksi on tärkeää miettiä, miten käyttää tämän vähäisen ajan tai käyttääkö sitä ollenkaan.

 

Nykyajan C. S. Lewisiksi kutsuttu pastori ja kristitty ajattelija Timothy Keller tarkastelee kirjassaan Rukous kirkkohistorian sivuilta tuttujen henkilöiden avulla rukouksen tapaa ja ehdottaa muutamia erilaisia esimerkkejä päivittäisen hartauselämän laadun parantamiseksi. Kuvatut tavat eivät vaadi liiallisia ponnisteluja vaan niveltyvät päivän luontaiseen kulkuun.

Samalla ihminen huomaamattaan lisää vietettyä aikaa rukouksen, raamatunluvun ja muun hartauskirjallisuuden parissa. Ehkä myös hengellisyydestä tulee kiinnostavampaa, kun se mahtuu tavallisen ihmisen elämän kulkuun iloa ja voimaa luovalla tavalla.

 

Tavan voi aloittaa vähällä vaivalla. Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous on vertaansa vailla. Sen rukoileminen useasti, tavan vuoksi, on suositeltavaa. Suomenkielisessä versiossa siinä on vain 64 sanaa.

 

 

Esa Hyvönen


Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.Jaa
Salon helluntaiseurakunnassa joulukuussa kahdesti noin 150 tarvitsijan ruokajono – korona mutkistanut jakelua
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!