Helluntaista ja herätyksestä

”Kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi, jotka Raamatun mukaan tapahtuivat juutalaisten helluntaipäivänä, kymmenen päivää Kristuksen taivaaseen astumisen jälkeen.”

 

Näin selittää internetin vapaa tietosanakirja Wikipedia helluntain historiaa ja sisältöä. Siinä juhlapyhän merkitykseksi näyttää nousevan tapahtuman muisteleminen. Ja niinhän me seurakunnissamme teemme. Laulamme ja puhumme helluntaipäivän ihmeestä. Kaivamme Apostolien teot jälleen esille, ja saattaapa joku innostua kertomaan kokeneensa jotain vastaavaa itsekin männä-vuosina.

 

Siinäkö kaikki? Muutama laulu ja ”muistopuhe”? Jokin tässä ei täsmää. Maailmanlaajuinen helluntailiike kantaa nimessään sanaa helluntai, ja suomalaisessa kontekstissa sen yhteyteen on perinteisesti liitetty toinen sana, herätys. Molemmat todellisia voimasanoja.

 

Helluntailiikkeessä helluntain ja herätyksen on katsottu merkitsevän sellaista Jumalan  vaikutusta, joka on aktiivista, elämää muuttavaa, uutta synnyttävää, konkreettista ja näkyvää, yliluonnollista Hengen hedelmää tuottavaa.

 

Sellaisia aikoja on koettu meidänkin maassamme. Nykyään saamme aika ajoin kuulla myönteisiä uutisia vaikkapa siitä, kuinka seurakunnan ruokajakelu kerää runsaasti ihmisiä paikalle tai palvelutempauksen kautta on päästy kohtaamaan ihmisiä erilaisten arkisten toimien kautta. Kiitos Jumalalle jokaisesta kohtaamisesta!

 

Kuitenkin sydäntä jää (toivottavasti) kaihertamaan kysymyksiä, joita ei usein enää ääneen esitetä: Missä on se Hengen vaikutus, joka parantaa sairaita? Missä on Jumalan Hengen murtava läsnäolo, joka johtaa synnintunnon ja elämää muuttavan armon kokemiseen? Missä on Jumalan tulen palo, joka murskaa pimeyden elämää tuhoavat kahleet? Uskommeko tällaiseen enää? Onko totta, että pahin kätketty syntimme on, että emme halua herätystä ollenkaan? (Kts. RV 22 Uskovat herätyksen este?)

 

Ollaan ainakin rehellisiä. Liian monessa seurakunnassamme keskitytään ensi sunnuntaina helluntain muistelemiseen sen sijaan, että koettaisiin sen vaikutuksia konkreettisesti todeksi. Muistelemiseen ei Hengen voimaa tarvita. Tämä ei ole syytös vaan kuvaus tilanteesta, jossa kirjoittajakin on kipeällä tavalla osallisena.

 

Raamatun mukaan uskoa Jumalaan on se, että tunnustamme, mitä olemme Kristuksessa lahjaksi saaneet. Uskoa on kuitenkin myös se, että tunnustamme puutteemme ja penseytemme, jotta Henki voisi täyttää ja sytyttää jälleen.

 

Avautuisiko rehellisestä tosiasioiden tunnustamisesta Jumalalle tie Hengen voiman uuteen kokemiseen seurakunnalle uudistukseksi ja maailmalle elämäksi? Sanotaan, että ne, jotka polvistuvat nöyryydessä, nousevat voimassa. Voisiko näin tapahtua meille?

 

 

Petri Mäkilä
23/2019

UutisetIrtaantuminen pastorin roolista oli kivuliasta, mutta matka on tähän asti ollut kannattava.
Pääkirjoitus”Kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi, jotka Raamatun mukaan tapahtuivat juutalaisten helluntaipäivänä, kymmenen päivää Kristuksen...
UutisetKäsi Kädessä -iltoja alettiin keväällä järjestää myös Venäjällä.
UutisetKolmatta kertaa järjestettävä hengellisen musiikin festivaali kokoaa kansaa Leville
13.–15. kesäkuuta.
UutisetHuippusää suosi luterilaisten suurtapahtumaa Jyväskylässä.
UutisetLähi-idässä kristittyjä oli aiemmin noin 20 prosenttia, nyt enää viisi prosenttia.
KolumniOlin muistaakseni yläkoululainen, kun matkustin Etelä-Pohjanmaalle hengelliseen nuorten kesätapahtumaan kaveriporukan kanssa. Perheeni kuului kirkon herätysliikkeeseen, josta sain perintönä r...
MuutMarianne Järvisen mukaan lähetyskentällä tarvitaan ammatti ja sen lisäksi luovuutta ja ideoita Jumalalta.
ArtikkelitHelsingin Sanomien artikkelissa spekuloidaan ajatuksella Amerikan uskonnollisen oikeiston kaltaisen voimakeskittymän syntymisestä Suomeen.
PikavisiittiAfrikassa työskennelleen Tapani Rantajääskön lähetyskenttä on nyt Kittilässä.
MielipideKun eräs älykkö-neiti Thunberg saa koko maailman kuohuksiin ilmastonmuutospuheillaan, niin tarkoittaako se sitä, että totuus kuullaan todellakin lasten suusta? Epäilen kyllä vähän arvoisan nei...
MielipideTarvitsemme aitoa herätystä maassamme. Ensinnäkin raamattuherätystä, jossa me uskovaiset kaikissa seurakunnissa käännymme takaisin Jumalan sanaan ja Kristuksen oppiin, uskon perusteisiin. Tarvitsemme...
MuutArvot ratkaisevat edustajien kannan esimerkiksi eutanasiaan, viinien ruokakauppamyyntiin ja alaikäisten sukupuolenkorjauksiin.
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!