Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 11.12.2015 14:32

Diakonia kuuluu jokaiselle

Lahtelainen Elma Ruuska alkoi lukea 1960-luvulla sotasokealle puolisolleen hengellisiä lehtiä. Siitä käynnistyi näkövammaisten hengellinen äänikirjastopalvelu. Ristin Voitto -lehteä on julkaistu kuunneltavana versiona jo kymmeniä vuosia. Viisi viime vuotta sitä on voinut kuunnella myös digitaalisena ääni-CD:nä. Rakkaus on kekseliäs ja seurauksiltaan joskus yllätyksellinen.

Helluntaiseurakuntien diakoniatyö on viime vuosina monipuolistunut. Seurakunnissa on alettu huomioida erityisryhmiä, kuten vammaisia, ja parannettu heidän mahdollisuuksiaan osallistua seurakunnan toimintaan. Diakoniatyö on laajentunut myös oman yhteisön ulkopuolelle esimerkiksi työttömien, maahanmuuttajien, vanhusten, vankien ja päihdeongelmaisten pariin. Samalla palvelutoiminta on yhteiskunnan murroksesta johtuen muuttunut entistä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi.

Diakoniassa on kysymys yksittäisen kristityn elämänasenteesta ja toiminnasta: se on Jumalan vaikuttamaa käytännön tekoina ilmenevää lähimmäisenrakkautta. Uuden testamentin mukaan diakonian tulisi kuulua osana jokaisen kristityn arkeen ja identiteettiin.

Diakonia ei ole vain joidenkin seurakuntalaisten työmuoto. Se ei ole myöskään evankeliointia, vaikka diakonian vaikutuksesta monet ovat kääntyneetkin Jumalan puoleen. Diakonia on ihmisten palvelemista ja Jumalan rakkauden osoittamista kaikille avun tarvitsijoille. Se kuuluu seurakunnan perustehtävään.

On tärkeää, että seurakunta kykenee tukemaan jäseniään kristillisessä palvelemisessa. Tämä tuki voi tarkoittaa esimerkiksi opetusta ja mahdollisuuksien tarjoamista. Kristus-keskeinen ja Pyhän Hengen merkityksen huomioiva opetus vahvistaa jumalasuhdetta ja rohkaisee diakoniaan. Hyvin johdetut ja ajanmukaiset toimintamuodot taas auttavat diakoniatyön turvallisessa ja tehokkaassa toteuttamisessa.

Myös helluntaiseurakuntien yhteiset järjestöt tukevat paikallista diakoniatyötä. Hyvä Sanoma ry:n alueelliset diakonian Nostepäivät, vammaispalvelu ja vankilatyö sekä yhdessä Iso Kirja -opiston kanssa toteutettava Diakoniapolku tarjoavat monipuolisia välineitä diakoniatyön kehittämiseen. Lisäksi romanityötä tekevä Elämä ja Valo ry sekä kristillistä alkoholisti- ja narkomaanityötä tekevä Kan ry tuovat oman ammattiosaamisensa seurakuntien käyttöön.

Joulun läheisyys herättää tekemään hyvää. Hymy ja kohtelias avun tarjoaminen ovat diakonian ensiaskeleita ja avaavat sydänten ovia. Saamme Jumalalta jatkuvasti sitä rakkautta, joka keksii uusia tapoja auttaa lähimmäisiä – vielä joulun jälkeenkin.


Janne Lahti


Kirjoittaja on helluntaiseurakuntien kotimaanjärjestö Hyvä Sanoma ry:n toiminnanjohtaja.

Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!