Arvojen valtakunnan rajalla

Olemme astuneet liberaalin, moniarvoisen valtakunnan rajalle. Kansanedustajan ja kirkkovaltuutetun Päivi Räsäsen sanoista Raamattuun ja homoseksuaalisuuteen liittyen on syntynyt keskustelu, jossa valtakunnan rajapyykkiä tarkkaillaan. Räsäsen itsensä mukaan hän kävi jo vuonna 2004 keskustelua sillä ajatuksella, että jos emme saa puhua evankeliumin kannalta kehällisistä asioista, kuten seksuaalisuudesta, pian myös itse  evankeliumi on julkisen sensuurin kohteena.

 

Räsänen on oikeassa. Kristillinen syntikäsite laajoine ihmiskuvaan liittyvine ulottuvuuksineen saattaa olla loukkaukseksi monille. Jos synnistä ei saa puhua, armon evankeliumi laimenee tsemppauspuheeksi, josta ihminen saa ainoastaan virtaa voittaa epäonnistumisensa ilman iankaikkista lohtua.

 

Aikoinaan oikeistoradikaali Lapuan liike vainosi kommunisteiksi epäiltyjä muiluttamalla heitä Neuvostoliittoon, ja sittemmin Suomessa vallitsi mielipiteiden itsesensuuri, jolla pyrittiin ehkäisemään Neuvostoliiton kannalta kielteisiä mielipideaineistoja. Tätä kutsuttiin suomettumiseksi. Erona näillä kahden sensuurin muodoilla oli se, että ensimmäinen oli laitonta ja jälkimmäiseen säädettiin rikoslakiin juridinen peruste vuonna 1948. Yhteistä näille oli mielipiteiden sääntely.

 

Nyt lainsäädännön tasolle yltänyt LGTB+-identiteettipolitiikka luo uutta valtakunnan rajaa, jossa uskonnon sisäisten näkemysten arvottamista ja julkista puhetta näkemyksistä saatetaan mitata jopa oikeusasteissa. Lainsäädännölliset perusteet ovat jo olemassa, mutta niiden tulkinnasta on syntynyt Päivi Räsäsen mielipiteiden myötä laaja yhteiskunnallinen keskustelu.

 

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen otti viime viikolla roolin laintulkitsijana, mikä johtaa sanan- ja uskonnonvapauden kannalta länsimaissa uudenlaiseen määrittelyyn. Huolestuttavin piirre asiassa on se, että rikosepäilyn syyn kohteena on Raamattu ja sen tulkinta. Perinteisesti sananvapauteen kuuluu oikeus loukata toisella tavalla ajattelevia. Loukkaamisen oikeus ei ole tyhmää ja räyhäävää käytöstä vaan sivistynyttä sanojen ja mielipiteiden vaihtoa. Tästä vapaudesta ei kannata halvalla luopua, varsinkaan Raamatun kohdalla.

 

Keskustelu on tällä hetkellä avointa ja tähän pitää saada mukaan kaikki mahdolliset tahot, ettei liberaalin arvovaltakunnan rajoja aleta supistamaan ja muiluttamaan toisinajattelijoita sen reunamilta hiljaisuuteen.

 

Raamattu ja kristillinen puhe on tässä kehityksen vaiheessa rajavyöhykkeellä, jonka pyykkien paikkaa mitataan nyt uudelleen. Jokaisen tahon, joka on huolissaan nykyisestä kehityksestä, kannattaa puhua nyt ja mahdollisimman rakentavasti julkisissa foorumeissa.

 

 

Esa Hyvönen


Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.
46/2019

UutisetKirjallisuuspäällikkö Anniina Jakosen mielestä Raamattu on ylivertainen teos.
UutisetUuden toimintakeskuksen vihkiäisistä muodostui riemullinen kiitosjuhla, jossa seurakunta tarttui rohkeasti 2000-luvun mahdollisuuksiin.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmise...
PääkirjoitusOlemme astuneet liberaalin, moniarvoisen valtakunnan rajalle. Kansanedustajan ja kirkkovaltuutetun Päivi Räsäsen sanoista Raamattuun ja homoseksuaalisuuteen liittyen on syntynyt keskustelu, j...
UutisetLuterilaisissa seurakunnissa löytyy nyt uutta missionäärisyyttä.
UutisetToissa viikonlopun Ilta Conferencen kävijämäärä kohosi yli kahteen tuhanteen nuoreen. Seinäjoen helluntaiseurakunnan sali oli aivan täynnä läpi tapahtuman.

– Oli kyllä mie...
UutisetKarjalassa katsotaan myös tulevaisuuteen luottavaisesti.
UutisetYoutubessa näkyvät The Bible Project -raamattuanimaatiot kiinnostavat eri-ikäisiä, mutta niitä katsovat erityisesti 18–35-vuotiaat nuoret miehet.

Amerikkalaiset ystävykset Timothy...
KolumniEtiopian pääministeri Abiy Ahmed sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon. Suurta kansainvälistä arvostusta herättävä nimitys lankesi toistamiseen hengellisen vakaumuksensa avoimesti tunnustava...
PakinaAikuisiällä ystävystyin naisen kanssa, joka oli käynyt samaa koulua kuin minä. Emme vielä tuolloin olleet varsinaisesti tunteneet toisiamme, eikä minulla ollut erityisiä muistikuvia hänestä ko...
ArtikkelitSuomalaisen diakonian teologiaan on vaikuttanut useita aatevirtauksia, jotka ovat syntyneet historian mukana kehittyneistä teologisista ajattelu- ja tulkintamalleista. Taustalla ovat varhaiskr...
PikavisiittiFidalla logistiikkapäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen iloitsee siitä, että vointi sallii taas lentopallon pelaamisen paikallissarjassa – rukouksessa on voimaa.
MielipideKirjoitan aiheesta nyt, kun mielet eivät ole virittyneitä vaalitilanteesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Omassa toimintaympäristössäni käydään tulisesti jo alkanutta repivää vaalikampanj...
MielipideVuoden kristillinen kirja -kilpailun finalistit olivat tänäkin vuonna mielenkiintoinen kattaus eri tyylilajeja ja aihepiirejä. Niinpä päätin lähteä paikan päälle kuulemaan kilpailun voittajan...
MuutTunnin mittainen elokuvakonsertti tarjoaa kauneutta ja dramatiikkaa.
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
Koskettavien kirjojen asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!