Torstai 2. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Maria, Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maria, Marika, Maja, Maj, Mary
Julkaistu 16.6.2018 07:12

Ajasta aikaan

Juhannuskonferenssin teema ”Tulevaisuus ja toivo” nostaa esiin monia ajan muutokseen liittyviä kysymyksiä. Miten Suomi on muuttumassa? Mihin suuntaan kristillisyys ja koko  ihmiskunta ovat menossa? Entä millainen tulevaisuus minua itseäni odottaa?

 

Ikääntyneet suomalaiset ovat nähneet sotien jälkeisen ajan suuren yhteiskunnallisen muutoksen. Nuori sukupolvi on puolestaan matkalla tulevaisuuteen, jossa odottaa tekoälyn ja robottien vallankumous – ehkä kokonainen ihmiskäsityksen muutos.

 

Saksalaisen filosofin Martin Heideggerin teos Oleminen ja aika on yksi merkittävimpiä analyyseja ihmisen suhteesta aikaan. Heideggerin vaikutus on ulottunut myöhemmin monin tavoin myös teologiaan. Yksi hänen päähuomioistaan on, että ihmisen ”täälläolo” (Dasein) on matkaa kohti kuolemaa ja elämään suuntautuminen ilmenee jatkuvana huolen kantamisena. Myös nykyihmiselle lienee tuttua ajatella elämää ja tulevaisuutta jonkinlainen perushuoli mielessään.

 

Raamatun ilmoitukselle on tunnusomaista annetun ajan arvostaminen olemassaolon muotona. Alkukielen tekstissä esiintyy kaksi erilaista ajan käsitettä: kalenterin tavoin etenevä krónos-aika sekä jollekin asialle oikea ja sopiva hetki, kairós-aika. Raamatun mukaan Jumala itse on asettanut ihmiselle ja luomakunnalle määräajat. Hän myös säätelee aikakausia oman valtansa voimalla.

 

Ihmiselle annettu elämä on merkityksellistä, arvokasta ja vastuullista. Sen jokainen hetki on osa todellisuutta, jossa Jumala kaiken aikaa toimii. Samoin kuin elämän pienillä ja suurilla tapahtumilla on yhteys Luojan ylläpitämään olemassaoloon, myös ajan jokaisella hetkellä on yhteys tulevaan.

 

Psalmissa 90 Mooses pohtii ajan ja olevaisuuden suhdetta. Hän pyytää viisautta ymmärtää, miten lyhyt on ihmisen ajallinen elämä. Samalla Mooses kääntää katseensa Kaikkivaltiaaseen ja toteaa turvallisesti: ”Jo ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, sinä olit. Jumala, ajasta aikaan sinä olet.”

 

Maailman muutoksesta ja epävarmuudesta huolimatta kristitty voi suuntautua luottavaisesti tulevaisuuteen. Se johtuu siitä, että Jumala on, hän hallitsee historian kulkua ja hänen suunnitelmansa toteutuu.

 

Raamatun mukaan Jumalalla on hyvä suunnitelma lapsiaan varten. Hän toimii, kuten Paavali kirjoittaa, ”osoittaakseen kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä, kun hän antoi meille Kristuksen Jeesuksen”. Heprealaiskirjeessä muistutetaan, että uskovat saavat kokea jo nyt tulevan maailmanajan voimaa. Kristittyinä meillä on siis elävä toivo.

 

Tässä luottamuksessa ja tämän lehden myötä myös Ristin Voitossa alkaa uusi aikakausi. Päätoimittaja vaihtuu, kun Petri Mäkilä aloittaa Aikamedian lehtien vastaavana päätoimittajana. Tulkoon hänen työkaudestaan siunauksellinen aika kaikille lukijoille ja koko Suomen helluntailiikkeelle.

 

 

Leevi LaunonenJaa
Ennen puhuttiin liikaa, nyt asiasta vaietaan – Sanoma Jeesuksen paluusta tärkeä
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!