Lauantai 6. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Tarmo
Julkaistu 7.10.2019 12:24

Ajankohtainen Israel

Israel ja juutalaiset ovat mediassa kestoaihe. Syksyn puheenaiheita ovat olleet muun muassa Israelin vaalit ja uusi hallitus, juutalaisiin kohdistuneet viharikokset, vasta järjestetty Jerusalemin rukousaamiainen ja Radio Dein viikon debatti, jossa selvitettiin juutalaisen kansan ja seurakunnan suhdetta. 

 

Sekulaarin maailman keskellä voimme aistia hengellisen vihollisuuden, joka tahtoo tuhota Jumalan kansan ja sen maan. Monet mediat ja valtioiden päättäjät ovat suorastaan vihamielisiä Is­raelia kohtaan. Seurakunnissa tapaamme tuntemuksia laidasta laitaan. Toisille heprealaiset ylistyslaulut ovat suuri siunaus, toiset yliviivaavat Israelin ja vaihtavat paikalle seurakunnan. Ehkä eniten kasvava uskovien joukko on kuitenkin ne, joilla ei ole syvempää tietoa tai kokemusta Israelista tai juutalaisesta kansasta. 

 

Roomalaiskirjeessä Paavali opettaa juutalaisten olevan ”valinnan kannalta rakastettuja”. Näin Vanhan testamentin sanoma vahvistetaan: juutalaiset ovat Jumalan valinta ja rakkauden kohde. Uudessa testamentissa juutalaisia ei korvata seurakunnalla vaan Jumalan suunnitelmat laajenevat ja ei-juutalaiset uskovat otetaan Jumalan kansan jäseniksi. Muodostamme uuden suuren Jumalan perheen. Paavali myös muistuttaa kirjoituksissaan Jumalan lupauksista ”isille”. Jeesus on tullut vahvistamaan nämä lupauksen, ei tekemään niitä tyhjiksi. Uusi testamentti ei kumoa lupauksia, jotka Kirjoituksissa on annettu juutalaisille.

 

Seurakunnissamme paimenten vastuu on pitää Israel-teemaa esillä. Ilman opetusta ihmisille ei synny totuudellista kuvaa Jumalan valitsemasta kansasta. Israel on aihe, joka on ajan­kohtainen kaikkina aikoina ja tarpeellinen myös aikamme ihmisten kuulla ja ymmärtää. Jumalan suhde juutalaisiin on uskoamme selittävä todellisuus. Ilman tuntemusta Jumalan laista juutalaisille emme opi ymmärtämään armon koko todellisuutta elämässämme. 

Helsingissä järjestetyn Jerusalem-rukousaamiaisen keskeinen viesti oli rukous juutalaisen kansan ja valtion puolesta. Psalmistin käskyä ”rukoilkaa rauhaa Jerusalemille” siteerattiin useita kertoja. Juutalaiset tarvitsevat esirukouksiamme tänään. 

 

Juutalaiset eivät ole Jumalan valittuja pyhyytensä ja synnittömyytensä takia. Kyse on Jumalan armosta. Emme seiso Israelin rinnalla juutalaisten tekojen perusteella vaan Jumalan solmiman liiton tähden. Helluntailiikkeen tulee antaa selkeä ja ymmärrettävä ääni, niin seurakunnissa kuin yhteiskunnankin keskellä, juutalaisen kansan ja maan tueksi. Me olemme samaa perhettä juutalaisten kanssa.   

 

Waltteri Haapala

Kirjoittaja on Siilinjärven 

helluntaiseurakunnan pastori.Jaa
Syyrian seurakunnat nousevat sodan raunioista – kirkon johtaja: Epätoivossa olen oppinut, että Herramme toteuttaa jumalallista tarkoitustaan
Help ry – kaksi vuosikymmentä helluntaiseurakuntien työntekijöiden asialla
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!