Maanantai 20. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Lilja, Karoliina, Lilli, Karolina, Lilli, Lilian
Julkaistu 4.5.2016 16:09

Äitienpäivä – kutsu kunnioitukseen

Äitienpäivä on vuosittain vietettävä juhlapäivä, jolloin liput nousevat salkoihin Suomessa ja tasavallan presidentti jakaa kunniamerkkejä ansioituneille äideille. Juhlalla on maassamme pitkät perinteet. Sitä vietettiin meillä ensimmäisen kerran jo vuonna 1918. Mutta mikä on äitienpäivän merkitys meille vuonna 2016?

Äitienpäivä on edelleen perhejuhla, jolloin kokoonnutaan yhteen. Äitejä huomioidaan ja kiitellään ruusujen ja lahjojen kera. Tarinat uhrautuvista ja epäitsekkäistä äideistä ovat suosittuja juhlapuheiden aiheita niin kodeissa kuin seurakunnissa. Helluntailiikkeen keskellä on monia ansioituneita naisia, jotka ovat tehneet uraauurtavan kasvatustyön seurakunnissa. Mutta on myös äitejä, joita ei ole arvostettu eikä kiitetty koskaan.

Perheet elävät muutoksessa, eivätkä ne avioerojen yleistyttyä ole enää entisen kaltaisia vakaita instituutioita. Nykyisin monet lapset asuvat avopari-, yksinhuoltaja- tai uusperheessä. Kodin arvot ja arjessa toteutuva kulttuuri ovat moninaisia.

Koti on ihmisen herkin elämänpiiri, ja äidin merkitys siellä on suuri. Kodin asukkaat ovat koko ajan suhteessa toinen toisiinsa. Kotona koetaan myös kaikkein merkityksellisimmät asiat, niin hyvässä kuin pahassa.

Tunnettu lastenpsykologi Alice Miller on todennut, että jos äiti kunnioittaa itseään ja lastaan tämän ensimmäisestä päivästä lähtien, lapsi oppii opettamatta kunnioittamaan sekä itseään että toisia. Kunnioitus antaa olemassaolon oikeuden ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksen ihmiselle. Kodin antamilla eväillä on ratkaiseva vaikutus lapsen kasvuun ja kehitykseen.

Seurakunta on erilaisista ihmisistä koostuva perhe, joka elää hengellisen kodin elämää. Siellä ollaan yhteydessä toisiin uskoviin, veljiin ja sisariin. Seurakunnan elämän laatu näkyy juuri ihmissuhteissa, ja siksi toinen toistemme kunnioittaminen on tärkeää.

Äitejä ja isiä tarvitaan edelleen, mutta ovatko he omalla paikallaan seurakuntakodeissamme. Heiltä me olemme menneinä vuosikymmeninä saaneet – ja tarvitsemme edelleen saada – eväitä ja esimerkin kasvuumme.

Äitienpäivänä voimme kiittää Jumalaa herätysliikkeemme naisista, jotka ovat palvelleet näkyvällä ja näkymättömällä paikalla jättäen meille arvokkaan perinnön. Äitienpäivä kannustaa meitä keskittymään myös toinen toistemme kunnioittamiseen. Tässä meidän kristittyjen tulisi olla edelläkävijöitä ja näyttää esimerkkiä muillekin. Raamattu kehottaa kilpailemaan toinen toistemme kunnioituksessa.


Irma Frestadius


Kirjoittaja on Espoon helluntaiseurakunnan pastori ja Suomen Helluntaikirkon eettis-opillisen toimikunnan jäsen.

Jaa
Bunko Ookitan pitkä hautajaismatka
Seurakuntien yhteistyö diakoniassa voisi olla toimiva ratkaisu
”Sinä osaat itkeä hyvin”
Lähetyskentällä Hollywoodissa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!