Tiistai 11. elokuuta.
Nimipäivää viettää Sanna, Sanni, Susanna, Susanne, Susanna, Susane, Sanna
Julkaistu 10.6.2015 00:00

Muukalaisten maailmassa

Maahamme muuttaa jatkuvasti uusia ihmisiä. Kutsumme heitä maahanmuuttajiksi. Onko tuo oikea termi? Vai voimmeko puhua ulkomaalaisista? Tai olisiko uussuomalainen vielä parempi ilmaus?

 

Yhteiskunnallisessa keskustelussa maahanmuutto on muodostunut niin herkäksi aiheeksi, että kirjoittajalta loppuvat helposti sanat kesken riittävän arvoneutraalia ilmaisua etsiessä. Toisaalta, miksi olisimme arvoneutraaleja? Kristillisenä yhteisönä etsimme arvomme Raamatusta. Ja mitä sieltä löydämme?

 

Jumala sanoi Moosekselle: ”Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne” (3. Moos. 19:34).

 

Jumalan sydämen asenne muukalaisia, maahanmuuttajia, kohtaan ilmenee hyvin selvästi näissä lauseissa. Samaa asennetta voi odottaa myös Jumalan kansalta. Vaikka israelilaisille Vanhassa testamentissa annetut säädökset eivät sidokaan Uuden testamentin seurakuntaa lainomaisesti, ne kertovat silti Jumalan asenteesta ja ovat sen vuoksi seurakunnalle ohjeellisia.

 

Uuden testamentin opetus toistaa samoja arvoja: uskovien keskuudessa ei saa tehdä eroa juutalaisten ja kreikkalaisten, orjan ja vapaan, miehen ja naisen välillä. Yhdenvertaisuus ei ole postmodernin yhteiskunnan keksintöä, sillä Jumala on välittänyt kansalleen tämän asenteen jo vuosituhansia sitten. On valitettavan totta, että kristillinen kirkko ei ole tässäkään asiassa aina arvojaan noudattanut. Se ei kuitenkaan kerro arvojen alkuperästä vaan niiden soveltajista.

 

Myös jokainen kristitty on maailmankatsomukseltaan aina muukalainen, maahanmuuttaja. Jeesuksen sanojen ja apostolien opetuksen mukaan me emme kuulu tähän maailmaan, vaan meillä on yhdyskuntamme taivaassa. Kristittyinä emme voi tässä maailmassa pitää mitään niin omanamme, etteikö se kuuluisi myös toisille – emme edes kaunista kotimaatamme ja arvokasta yhteiskuntaamme.

 

Miten maahanmuuttajia pitäisi sitten kohdata? Emmehän tunne heidän kaukaisia kulttuureitaan, emmekä osaa vieraita kieliä.

 

Raamatun ohje on yksinkertainen: kohtele maahanmuuttajia kuin ystäviäsi. Ystävällisen hymyn ymmärtää jokainen kielestä ja kulttuurista riippumatta. On silti tarpeen ottaa selvää asioista, joita maahanmuuttajan elämään liittyy. Silloin voimme olla myös konkreettiseksi hyödyksi uuden ystävämme elämässä.

 

Tavoitteena onkin, että hetken kuluttua emme puhu enää ”heistä” vaan puhumme yhdessä ”meistä”.

 

Esko Matikainen

 

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja ja Helsingin Saalem-seurakunnan pastori.Jaa
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!