Yrittäjäpariskunta pitää kiinni arvoistaan – ”Emme pyri mahdollisimman isoksi”

Tekstiiliteollisuuteen liittyy monia eettisiä epäkohtia. Henri Vanonen nimeää esikuvakseen Patagonia-yrityksen perustajan Yvon Choiunardin, joka on ollut edelläkävijä ekologisuuden saralla. Marian idoleihin kuuluu muun muassa arkkitehti Zaha Hadid. Hän voitti ensimmäisenä naisena Pritzker-palkinnon, jota kutsutaan arkkitehtuurin Nobeliksi. Kuva: VAI-KO

Partioaitan hyllyt tulvivat talvisia ulkoiluvarusteita, jotka kilpailevat teknisillä ominaisuuksillaan. Yksinkertainen merinovillapipo vetää huomion puoleensa keltaisella värillään. Sen reunaan ommeltu puunappi kertoo tekijän olevan VAI-KO.

 

Lähempi tarkastelu yllättää: pipo on tehty Suomessa. Eikö kaikki kotimainen tuotanto olekaan karannut halpoihin maihin?

 

Vaatemerkin perustajat Maria ja Henri Vanonen vahvistavat, että heidän tuotteensa eli pipot, hanskat ja kaulahuivit syntyvät Pohjanmaalla. Ratkaisu ei ole halvin mahdollinen, mutta kyseessä on arvovalinta.

 

– Nimemme tulee kysymyssanasta ”vaiko”, esimerkiksi ”otanko tämän vaiko tuon?” Se kuvastaa sitä, että tahdomme olla vaihtoehto perinteiselle tekstiiliteollisuudelle. Tarjoamme mahdollisimman ekologisia ja eettisiä tuotteita tyylistä ja laadusta tinkimättä.

 

Jalkapalloilijasta vaatesuunnittelijaksi

YouTube-videolla lavalle astuu ruutupaitaan ja pipoon pukeutunut nuori nainen. Maria kertoo siinä yleisölleen, nuortenillan osallistujille, miten hänestä ei tullutkaan ammattilaisjalkapalloilijaa vaan vaatesuunnittelija. Hän kertoo tapauksen kesältä 2005, jolloin ensimmäinen unelma oli vielä voimissaan.

 

– Makasin Finnair Stadiumin nurmessa kasvot itkusta märkinä. Joukkueeni oli juuri hävinnyt Helsinki Cupin finaalin, ja se oli ehkä kovin paikka sillä hetkellä. Otan voittamisen tosissani.

 

Hetkeä myöhemmin Maria palkittiin finaalin parhaana pelaajana ja ikäluokan parhaana pelaajana. Tie huipulle olisi ollut auki, ellei hän olisi samana kesänä loukkaantunut pahasti ja joutunut leikkauspöydälle. Siitä alkoi loukkaantumisten kierre.

 

Kahdeksannen polvileikkauksen jälkeen nuoren naisen oli myönnettävä itselleen, että jalkapallon aika oli ohi.

 

– Olin tosi katkera ja vihainen Jumalalle, hän muistelee.

 

Meni vuosia, ennen kuin mieleen alkoi nousta muita haaveita. Maria muisti luovan puolensa, joka oli jäänyt urheilijan varjoon, ja hakeutui opiskelemaan muotoilualaa.

 

Vuoden 2014 keväällä Maria ja Henri pohtivat tosissaan, olisiko heillä edellytyksiä perustaa oma vaatemerkki.

 

– Kun teimme päätöksen, asiat etenivät melko nopeasti. Noin kuukaudessa meillä oli ensimmäiset tuotteet myynnissä.

 

Ei kompromisseja

Vuonna 2005 tapahtui muutakin kuin Marian jalkapallounelman lopun alku. Henri ja Maria tutustuivat toisiinsa bussissa matkalla kotiin kristillisestä Youth Celebration -nuortentapahtumasta.

 

– Olimme pari vuotta kavereita ja salaa ihastuneita toisiimme, kunnes aloimme seurustella. Naimisiin menimme vuonna 2010.


Pipot ovat yrityksen päätuote. Varsinkin Maria viihtyy myssy päässä kesät talvet. Kuva: VAI-KO

Yrityksessä Maria vastaa tuotteiden suunnittelusta, sisällöntuotannosta ja graafisesta ilmeestä. Henri huolehtii verkkokaupasta, markkinoinnista ja mainonnasta.

 

– Työnjako on tapahtunut melko luontevasti omien vahvuuksien ja osaamisen pohjalta. Tietenkin työtehtävät menevät myös jonkin verran päällekkäin ja katsomme asioita yhdessä läpi.

 

Pipot olivat luonteva valinta yrityksen päätuotteeksi, koska molemmat ovat ”pipoihmisiä”. Varsinkin Maria viihtyy myssy päässä kesät talvet.

 

– Nykyään suurin osa pipoista on valmistettu akryylistä, ja me näimme siinä kehityskohdan.

Myös villantuotantoon liittyy monia ongelmia, kuten suurten lammaslaumojen aiheuttamaa eroosiota ja lampaiden huonoa kohtelua. Julkisuudessa on kauhisteltu Australiassa yleistä mulesing-käytäntöä, jossa lampaan ihoa leikataan ilman puudutusta loisten häätämiseksi.

 

Vanoset käyttävät tuotteisiinsa vain luomuvillaa, jonka tuotannossa huomioidaan eläinten ja ympäristön hyvinvointi. Vahingolliset kemikaalit ja julmat käytännöt ovat kiellettyjä, mikä tekee villasta turvallista myös ihmiselle. Tuotteilla on kaksi ympäristömerkkiä, Bluesign ja GOTS.

 

– Eettisyys osoittautui aluksi välillä vaikeaksi, koska tuotantoerämme olivat niin pieniä. Teimme paljon kompromisseja esimerkiksi materiaalivalinnoissa. Melko pian kuitenkin päätimme, että jos emme pysty toimimaan arvojemme mukaan, emme valmista tuotetta ollenkaan, Henri sanoo.

 

VAI-KOn nettisivuilla vieraillessa käy selväksi, ettei voiton tekeminen hinnalla millä hyvänsä ole tämän yrityksen johtotähtenä. Blogissa kannustetaan lukijoita harkitsemaan ostoksiaan ja kierrättämään. Onko tällainen toiminta oman oksan sahaamista, vai kääntyykö eettisyys lopulta markkinaeduksi?

 

– Jos menestystä mitataan vain sillä, mitä jää viivan alle, niin arvomaailmamme on varmasti jossain määrin oman oksan sahaamista, vaikka siitä saisikin markkinaetua. Tavoitteemme ei kuitenkaan ole olla mahdollisimman iso ja tuottoisa yritys, sillä juuri se on aiheuttanut eniten vahinkoa ympäristölle ja ihmisille tekstiilialalla. Uskon, että yhä useampi kuluttaja samaistuu arvomaailmaamme ja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen merinovillapipon kuin kolme akryylipipoa.

 

Vanoset kantavat sosiaalista vastuuta myös siinä muodossa, että he lahjoittavat viisi prosenttia myynnistään lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin projektiin. Siinä autetaan kambodzhalaisia maaseudun perheitä saamaan muun muassa puhdasta vettä.


– Fidan valinta yhteistyökumppaniksi oli meille selkeä, sillä halusimme järjestön, jonka toimintaan voisimme luottaa. Olemme molemmat työskennelleet Fidan lähetystoreilla, ja minulla on useita kavereita, joiden vanhemmat ovat toimineet Fidan työntekijöinä ulkomailla, Henri sanoo.

 

Henri ja Maria olivat nuorempina aktiivisesti mukana Espoon helluntaiseurakunnan toiminnassa. Nykyään he käyvät silloin tällöin Suhe-seurakunnassa Helsingissä.

 

Vapaalla surffataan

Yrittäjäparin tyypillinen päivä koostuu aamukahvista, sähköposteihin vastaamisesta, markkinoinnista ja uuden sisällön luomisesta. VAI-KOn päämaja on Helsingissä Oulunkylässä, mutta varsinkin joulun alla erilaiset tapahtumat vievät Vanosia ympäri maata. Nettikaupan kautta avautuu ovi myös kansainvälisille markkinoille.

 

Yrittäjyyden hyvänä puolena Maria ja Henri pitävät sitä, että saa tehdä itselle merkityksellistä työtä, jolla voi vaikuttaa muihinkin ihmisiin. Vaikka puolisoa tulee nähtyä välillä vähän liikaakin, saman vision jakaminen yhdistää.

 

– Huonoja puolia ovat toisinaan pitkäksi venyvät viikot ja kova stressi. Tulee kausia, jolloin käytämme vapaa-ajan lähinnä nukkumiseen ja syömiseen. Toisaalta välillä pystymme ottamaan vapaata tai tekemään reissuja vapaammin kuin työssäkäyvät. Esimerkiksi viime talvena olimme kuukauden Sri Lankalla surffaamassa.

 

Lautalajit ovat tärkeitä molemmille, ja lomakohteet valikoituvat pitkälti surffausmahdollisuuksien mukaan. Mariakin pystyy menneisyyden polvivammoistaan huolimatta harrastamaan lautailua, ”tosin hieman kevyemmin kuin mieli tekisi”. Henri pelaa lisäksi salibandya, ja valokuvauksesta on tullut Marialle rakas harrastus.

 

Kahden ja puolen vuoden yrittäjyyden jälkeen Vanoset voivat sanoa oppineensa paljon, mutta he kokevat olevansa vasta alkutaipaleella.

 

– Tärkein oppitunti on ollut se, että meidän tulee olla uskollisia arvoillemme ja yritysfilosofiallemme. Aina voi jossitella, mutta virheistä oppii, ja niiden kautta olemme päätyneet tähän pisteeseen.

 

 

Säde Loponen

 
51-52/2016

UutisetLogomon joulujuhlassa aatonaattona työttömät ja vähävaraiset saavat arvokkaan kohtelun.
UutisetErityisesti viisumeja koskevat muutokset kiinnostivat idäntyön ystäviä Tampereella.
PuheenaiheMihat Mohammadi tuli Suomeen hieman yli vuosi sitten. Kristitylle afganistanilaiselle vuosi on ollut raskas mutta Jumalan siunaama.
ArtikkelitLutherin toivorikkaassa virressä soivat elämän tunnot kaikkine sävyineen.
MuutSaarijärveläinen Juha-Pekka Paananen otti viime vuoden parhaan luontokuvan.
MuutVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
UutisetMatkailijan lauluillat loivat kirkkoihin juhlatunnelmaa Suomen itsenäisyyspäiväviikolla.
MuutJumalalla on jättikokoinen antajan sydän. Hänen kosketuksessaan ihmiskuntaan on historian alusta asti ollut vahva ja kestävä antamisen leima.
MuutMenneen syksyn olen ollut sapattivapaalla. Se on ollut elämäni mukavimpia ajanjaksoja.

Kun kesällä irtauduin viimeisimmästä työpaikastani, koin jättäväni sinne kaikki sisäiset voimavarani...
ArtikkelitKiitollisuuden ilmauksena suomen kielessä käytetään sanaa kiitos. Perinteisesti tätä sanaa on kansamme parissa käytetty harvakseen, koska on pelätty sen ylpeäksi tekevää vaikutusta. Virheiden löytämis...
MuutUskon askelissa -teoksen ovat yhteistyössä julkaisseet Tampereen Rukoushuoneyhdistys Saalem ry ja Aikamedia. Ulkoasu on silmää miellyttävä, mutta kirja on yllättävän ohut siihen nähden, että Sirpa Tör...
UutisetMaria ja Henri Vanonen uskovat, että yhä useampi kuluttaja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen villapipon kuin kolme halvalla tehtyä akryylipäähinettä.
MuutJoulun seimiasetelmissa eläimillä on keskeinen rooli. Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa vapautumista turmeluksen orjuudesta (Room. 8:19–22), ja Vanhan testamentin eskatologisissa kuvauksissa...
Pääkirjoitus”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.”


Näin profe...
Miten onRistin Voitto teki viimeksi suuremman lehtiuudistuksen juhlavuonna 2012. Sen jälkeen lehden taittoon ja sisältörakenteeseen on tehty vain pieniä muutoksia. Nyt lehteen on taas luvassa uudis...
Kolumni”Äiti nukkui pois juuri joulun alla. Eihän se yllätys ollut, mutta tätä ikävän määrää en osannut aavistaa. Avaan radion ja kuuntelen joulurauhan julistuksen. Taas kaikki kauniit muistot… Tuntuu kui...
UutisetVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
MielipideMaamme hallituksen ja viranomaisten harjoittamaan pakolaispolitiikkaan, niin sanottuun ”paperittomien” asemaan, ja aiheista viime aikoina käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen hal...
MielipideRistin Voitossa (RV 48) uutisoitiin saksalaiskirkon päätöksestä, jonka mukaan juutalaisia ei tule käännyttää kristinuskoon. Saksan evankelinen kirkko, Evangelishe Kirche in Deutschland eli...
MielipideLuin Ristin Voitto -lehdestä, että luterilaiset ja helluntailaiset aikovat pyytää anteeksi toisiltaan sanomisiaan, ja sitä, mitä pahaa ovat toisistaan puhuneet (RV 47).


Mitä on an...
MuutEsa Pikkumäki, Tuulinen maa.
Väyläkirjat 2016, 316 sivua.

Rovaniemeläisen pastori Esa Pikkumäen esikoiskirja Tuulinen maa on syksyn yllättäjä hengellisen kirjallisuuden rintamalla. Kyseessä...
MielipideVuosia sitten huomasin ilokseni puhujapaikalta, että eräs tuttava istui seurakuntamme tilaisuudessa. Hän ei kuulunut omaan seurakuntaani, enkä muistanut häntä myöskään aikaisemmin nähneeni r...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuutExodus-kvartetilta on totuttu kuulemaan hyvää stemmalaulua, eikä tämä uusi maxisingle tuota kuulijalle pettymystä. Vuosien yhteistyö kuuluu myös sovituksissa ja bändin soitossa. Exodus-kvartetin muodo...
UutisetHuippuoppilas karkasi ensin koulusta, koska ei halunnut opiskella vammaisten kanssa.
ArtikkelitItämaan tietäjät lahjoineen kelpaavat esikuviksi kristityille.
MuutSuuressa lapsijoukossa laulaminen ja evankeliumin välittäminen oli nykyisille nuorille aikuisille unohtumaton kokemus.
PikavisiittiJorma Kuosmasta on tituleerattu sekä Lohjan kylähulluksi että helluntailiikkeen tunnetuimmaksi joulupukiksi.
UutisetSuomen Metodistikirkko menetti samana päivänä johtajansa sairaudelle ja neljä nuorta ihmistä onnettomuudelle.
MuutYrittäjä Unna Lehtipuu kehottaa miettimään, sijoittaako aikaansa ja rahojaan arvojensa mukaisesti (Sana 49/16).

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivojesi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antam...
MuutVaajakoskella Suvannon päiväkeskuksen ovet avautuvat jouluaattona sellaisille, jotka kaipaavat joulun tunnelmaa mutta eivät kykene sitä itselleen järjestämään.
MuutPapualaisen helluntaijohtajan hengelliset isät ja äidit tulivat Pohjoismaista.
UutisetApua on jaettu tarvitseville pian 50 vuotta.
UutisetKaikki saa Herralle laulaa -konsertti taipui toissa sunnuntaina jouluisaksi Oi mikä riemu -kokoontumiseksi, jossa mukana olivat myös muun muassa Pekka Simojoki (kuvassa), Nina Åström, Jaana Pöllänen j...
UutisetKirkkonummen helluntaiseurakunta vihki toissa viikonloppuna käyttöön uudet toimitilat.

Ajatus tiloista eli paikkakunnalla pitkään, aina seurakunnan perustamisesta vuodesta 1989. Seurakunta sai...
UutisetKirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan uskonto ja hengellisyys ovat vähentyneet joulun ajan lastenkirjoissa.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisint...
UutisetEvankelis-luterilaiselle kirkolle maksettava rahoitus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta ei kasva lähivuosina. Eduskunta päätti asiasta toissa perjantaina. Aiemmin rahoitus oli sidottu indeksiin, m...
UutisetToivakkalainen 34-vuotias perheenisä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen marraskuun alussa. Häneltä jäi puolison lisäksi viisi pientä lasta.

Helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva työntekijä...
UutisetLegendaarinen raamattuanimaatio Superkirja julkaistiin äsken Japanissa. Sarja innosti heti paikallisia perheitä, uutisoi animaation levityksestä vastaava CBN.

Superkirja esiteltiin festivaaleil...
UutisetKristityt ovat yksi maailman vainotuimpia ryhmiä, muistuttivat vainoja tarkkailevat ryhmät joulukuun alussa.

Esimerkiksi YK:n alainen UNHRC luonnehti, että Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten...
UutisetIhmiset, jotka eivät käy kirkossa, eivät olekaan vihaisia henkilöitä, jotka eivät halua keskustella uskovaisten kanssa, kertoo The Christian Post. Väitteet perustuvat LifeWay Researchin ja Billy Graha...
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
Koskettavien kirjojen asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!