Tiistai 2. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Venla, Vendla
Julkaistu 11.8.2016 00:00

Virka Raamatussa

Pauli Karppisen vastaukset Kysy Raamatusta -palstalla (RV 30) kysymykseen ”Miksei helluntaiseurakunnissa ole apostoleita” innoittivat pariin kommenttiin. Kohta, jossa Karppinen totesi, että alkuseurakunnissa vain vanhimmat ja diakonit asetettiin virkaansa, tarjoaa mielestäni mahdollisuuden väärinkäsitykseen.

Sana ”virka” on Raamatun suomennoksissa käännetty sanasta diakon. Niinpä diakonit voitiin asettaa virkoihin, joita 1. Kor. 12:5 mukaan on monenlaisia. Vanhimmat sen sijaan asetettiin vanhimmiksi (presbyteroi). Paavali sanoo Efesoksen seurakunnan vanhimmille Pyhän Hengen asettaneen heidät kaitsijoiksi (episkopus, ”piispa”) seurakuntaa paimentamaan (Ap.t. 20:28).

Vuoden 1938 Raamatun suomennoksessa mainitaan vanhimman yhteydessä sana virka (1. Tim. 3:1). Se on kuitenkin suomentajan tekstiin lisäämä. Virkasana sopi tuon ajan  valtionkirkkokulttuuriin, jossa kirkon tehtäviin kuului myös virkavastuun alaisia valtiollisia tehtäviä.

Mitä tulee apostolin virkaan, Paavali kirjoittaa pitävänsä kunniassa tuota virkaansa, käyttäen siis sanaa diakon (Room. 11:13).

Sanan apostolos alkuperäistä kieliopillista merkitystä ja sille kertynyttä myöhempää merkityssisältöä tutkimalla voisi päätyä sellaiseenkin käsitykseen, että apostoleja on edelleen helluntaiseurakunnissa.


Reijo Siipola
Kalajoki

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!