Reinhard Bonnken palvelutyö ja perintö

Tulella täytetty elämä

Reinhard Bonnke julisti evankeliumia kiihkeästi ja suurella sydämellä.

Eräs oman aikamme merkittävimmistä evankelistoista, Reinhard Bonnke, on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Hänen esimerkkinsä rohkaisee ja perintönsä elää.

Afrikka on pelastuva!” Tämä voimallinen julistus on tullut monille suomalaisillekin tutuksi saksalaisen evankelistan ja Christ for All Nations -järjestön perustajan Reinhard Bonnken eräänlaisena käyntikorttina. Hänen vuosikymmeniä kestänyt palvelutyönsä ja horjumaton intonsa voittaa sieluja Jumalan valta­kuntaan on inspiroinut, ei ainoastaan Afrikassa vaan kaikkialla maailmassa, johdattamaan ihmisiä Jeesuksen luo.

 

Saksalaisen helluntaipastorin poikana Bonnke sai Jumalalta kutsun lähetystyöhön Afrikkaan jo nuorena poikana. Isän johtamassa seurakunnassa vieraili eräs lähetyssaarnaajapariskunta, ja tilaisuudessa Pyhä Henki puhui hänen sydämelleen: ”Reinhard, eräänä päivänä julistat minun evankeliumiani Afrikassa.” Elämä­kertakirjassaan Bonnke kertoo, että tuossa hetkessä Afrikka kirjoitettiin hänen sydämeensä.

 

Vaikka oma isä ei asiaa tuolloin ymmärtänyt, ei näky ja tietoisuus Jumalan kutsusta Afrikkaan koskaan hävinnyt tuolloin kymmenvuotiaan pojan sydämestä.

 

Kohti jättitapahtumia

Bonnken tie vei Walesiin raamattu­kouluun kieliongelmista
huolimatta. Ja vaikka raamattukoulussa ei ollut kuin muutama helluntailainen, aika oli hänelle monin tavoin rakentava: ”Se pakotti meidät elämään uskosta. Me rukoilimme kaikkien asioiden puolesta: saadaksemme hiiltä rakennusten lämmitykseen koko talven ajaksi tai hankkiaksemme bussiliput, että pääsisimme saarnaamaan kaduille viikon­loppuisin. Koulu antoi meille vain ruoan ja asunnon. Kaikki asiat näiden lisäksi tuli rukoilla”, Bonnke kertoo elämäkerrassaan.

 

Eivätkä tuon ajan rukoukset ja opetus valuneet hukkaan. Bonnkesta tuli virallisesti pastori Saksan helluntailiikkeeseen ja hän johti seurakuntaa pohjoisosassa Saksaa, kunnes tie vei viimein alku­peräisen Jumalan kutsun mukaisesti Afrikkaan pieneen Lesothon maahan. Siellä Pyhä Henki antoi Bonnkelle näyn Afrikan mantereesta, joka on pesty Jeesuksen verellä. Tämä johti lopulta koko mannerta koskettaviin massaevankeliointitapahtumiin, jotka keräsivät miljoonia kuulijoita. 

 

Suurimpana yksittäisenä tilaisuutena pidetään Lagosissa Nigeriassa vuonna 2000 pidettyä kokousta, johon kerääntyi 1,6 miljoonaa kuulijaa. Samantapaisia jättitapahtumia järjestettiin melkein kaikissa Afrikan maissa, eikä ole liioiteltua sanoa, että Bonnken palvelutyö vaikutti koko mantereen hengelliseen maantieteeseen.

 

Sydämellä Afrikka

Tapahtumien laajuus teki niistä näkyvän afrikkalaisten yhteiskuntien kaikilla sektoreilla. Ja vaikka kampanjat olivatkin kiistan­alaisia ja jopa vaarallisia joissakin ympäristöissä, Bonnken peräänantamattomuus ja nöyryys mahdollistivat hänelle suosion lähes kaikkialla, mihin Jumala hänet lähetti. Hänen vaikutuksensa tunnistettiin jopa valtioiden huipulla. Nigerian presidenttinä 1999–2007 toiminut Olusegun Obasanjo totesikin aikanaan, että ”evankelista Reinhard Bonnken kaltaisten ihmisten rukousten kautta Nigeria tulee menestymään”.

 

Myös Nigerian nykyinen presidentti Buhari huomioi Bonnken kuoleman virallisella Twitter-tilillään ylistäen hänen perin­töään todeten muun muassa, että Bonnken kuolema oli menetys Nigerialle, Afrikalle ja koko maail­malle.

 

Christianity Today -lehden haastattelussa sosiaalietiikan professori Nimi Wariboko (Boston University School of Theology) kertoi syitä Bonnken suosiolle Afrikassa.

 

– Se, mikä erityisesti kosketti Reinhard Bonnkessa, oli hänen tapansa suhtautua Afrikkaan. Hän rakasti Afrikkaa ja afrikkalaisia. Hän ei koskaan esittäytynyt suurena valkoisena miehenä, joka valkoisella hevosella tulee pelastamaan Afrikkaa. Hän ei myöskään menettänyt koskaan nä­kyään Afrikasta. Hän oli johdonmukainen loppuun saakka. 

 

Professori Waribokon mukaan tällainen uskollisuus oli ihailtavaa, koska niin monet kristilliset johtajat halua­vat menestyttyään yhdessä
paikassa siirtyä rakentamaan ”imperiumejaan” muihin paikkoihin. Bonnke ei koskaan kadottanut Afrikkaa sydämestään.

 

Tuttu vieras myös Suomessa

Reinhard Bonnke vieraili myös usein Suomessa. Pastori Martti Kallionpäälle hänestä tuli vuo­sien aikana hyvä ystävä. 

 

– Ensitapaamisemme oli Helsingissä 1983 kesäkuussa Bonnken vieraillessa Suomessa Kai Antturin kutsusta.

 

Helsingin vierailua seurasivat lyhyessä ajassa vierailut Kuopiossa, Porissa, Turussa, Tampereella ja Keuruun kesäkonferenssissa.

 

Bonnken palvelutyö niin Suomessa kuin muuallakin on jättänyt häneen lähtemättömän jäljen. Vuonna 1984 Martti Kallionpää sai kutsun vierailla Etelä-Afrikassa, jossa Bonnke itse oli häntä lento­kentällä vastassa ja vei suoraan kotiinsa puolisonsa Annin valmistamaan päivällispöytään.

 

– Kohtaaminen heidän kodissaan oli sydämellisen lämmin. Sain myös olla mukana uuden 34 000 hengen teltan vihkiäis­juhlassa ja nähdä tuhansien pelastuvan, sairaitten parantuvan ja jälleen tuhansien täyttyvän Pyhällä Hengellä.

 

– Vuonna 1994 Bonnke vieraili Seinäjoella. Tapahtumasta muodostui merkittävä, olihan suuri konferenssiteltta keskellä kaupunkia ja tapahtumassa vieraili noin 20 000 ihmistä. Koimme, että juuri tuolloin Seinäjoen hengellisessä ilmapiirissä tapahtui selkeä muutos, Kallionpää muistelee.

 

Seinäjoen vierailun yhteydessä Reinhard Bonnke myös profetoi Kallionpäälle ja tämän silloiselle työtoverille Juha Ketolalle, että seurakunta tulee kaksin­kertaistumaan.

 

– Kun vuonna 2015 jäin eläkkeelle, seurakunta oli kasvanut 680 jäsenestä noin 1 500 jäseneen. Profetia oli toteutunut.

 

– Bonnke oli uskon, rohkeuden ja näyn mies, joka omien sanojensa mukaan halusi tyhjentää helvetin ja täyttää taivaan. Hän on vaikuttanut syvästi omaan elämääni ja palvelutehtävääni.

 

Viimeisen kerran Kallionpää tapasi Bonnken Helsingissä syksyn 2018 Syyspäivillä.

 

– Vaikka hänen olemuksessaan jo näkyi uurteita, jotka olivat vuosikymmenten työn myötä kuluttaneet häntä, se palo ja voima, jolla hän julisti, vaikutti syvästi. Rukouksin jään muistamamaan hänen puolisoaan Annia ja koko perhekuntaa. Siunattu olkoon Reinhard Bonnken muisto. Hän oli Jumalan kenraali, jonka työn vaikutus ei tule häviämään.

 

Vain yksi saarna

Bonnken palvelutyö alkoi vuonna 1967 ja kesti yli 50 vuotta. Hän kirjoitti 40 kirjaa. Vuonna 2009 julkaistussa omaelämäkerrassa Living a Life of Fire hän kirjoitti: ”Minulla on yhä vain yksi saarna – yksinkertaiset evankeliumin aakkoset.”

 

Bonnke tuli tunnetuksi yksinkertaisesta ja vahvasta kommunikoinnista, ja häneltä onkin jäänyt elämään monia ”lentäviä ajatuksia”:

 

”Jos et ole tekemässä mitään, Jumalan ei tarvitse antaa sinulle apuaan sen tekemiseen. Lähde liikkeelle ja tee jotain mahdotonta Jeesukselle, ja silloin Jumala tulee avuksesi.”

 

”Älä tee suunnitelmia sen pohjalta, mitä sinulla on taskussasi; suunnittele sen mukaan, mitä Jumalalla on taskussaan.”

 

”En halua leikkiä marmori­kuulilla, koska Jumala kehotti siirtämään vuoria!”

 

Kuollessaan 7. joulukuuta 2019 Reinhard Bonnke oli 79-vuotias, ja häntä jäivät kaipaamaan vaimo Anni, kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta sekä miljoonat ystävät eri puolilla maailmaa.

 

 

Petri Mäkilä
1-2/2020

UutisetJoona ja Rachel nauttivat kahden kulttuurin tuomista hyvistä puolista ja luovivat erilaisuuksien kanssa. Vaikka kulttuurierot luovat lisäpaineita, ei harmoninen yhteiselo ole mahdotonta.
Suomalai...
PääkirjoitusYlen sivulla siteerattiin Sitran Megatrendit 2020 -raporttia ja muistutettiin, että ”enää ei ole toivoa, että maailma pysyisi nykyisellään. Vanhasta toivosta on syytä luopua.” Kenellekään ei varma...
UutisetKeskikesän tapahtumalta odotetaan jälleen paljon. Suunnitteluryhmä työskentelee nyt aiempaa intensiivisemmin.
Tulevan Juhannus­konferenssin rakentelu on jo hyvällä mallilla. Viime kesä palautti u...
UutisetTurvallisuuden takaaminen on edellyttänyt suuria taloudellisia satsauksia Helsingin juutalaiselta seurakunnalta. Viime vuodelle valtion talous­arviossa myönnettiin seura­kunnan turvallisuus­asioid...
UutisetDiakoniatyölle on yhteiskunnassa yhä enemmän tilausta.
"Diakonia on paljon muutakin kuin seurakunnan sielun­hoitoa tai leipäkirkko­työtä, toteaa Mertsi ”Medi” Ärling Diakista.


Hän on...
UutisetEvankelikaaleista lähinnä toimittajat ja yliopistoväki toivovat Trumpin valtakauden päättyvän.
Yhdysvaltojen presidentti valitaan tulevana syksynä.


Vaalivuoteen astuvassa Yhdysvall...
ArviotHenrik Wikström: Mitä Jeesus tekisi? Kirkko ja 2000-
luvun kapina. Gummerus 2019. Nid. 154 sivua.Monella Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pastorilla ja kirkkoherralla...
KolumniRV-lehdessä lanseerattiin noin vuosi sitten Tuntematon kuva -palsta. Kolmossivun alareunassa julkaistavasta palstasta on tullut nopeasti suosittu. Mikään muu lehden sisällöistä ei ole vuosiin synn...
MuutJos seurakuntasi ympärillä asuu 10 000 ihmistä, tilastojen mukaan neljä heistä kuolee joka viikko. Tilanne on epätyydyttävä, jos vain yksi pelastuu joka kuussa tai joka viikkokin.
Evankelium...
MuutLuokkakokouksessa syötiin hekumaleipiä ja jaettiin elämän ylä- ja alamäkiä.
Itsenäisyyspäivänä ajelimme vaimoni kanssa sinne, mistä meidän sekä lukemattomien muiden helluntaiparien yhteinen taiva...
MuutLuokkakokouksessa pidettiin myös opistotietovisa. Tiedätkö sinä vastaukset seuraaviin kysymyksiin? Vastaukset alla.


1) Mistä tempusta oppilaskuoron bussikuski Hemppa
muisteta...
PakinaEräänä syysiltana olin mieheni ja koirani kanssa lenkillä kodin lähellä. Kun koira etsi pissapaikkaa, katselin aikani kuluksi naapuritaloja. Katseeni pysähtyi erään talon yläkerroksen ikkunaan; ih...
ArtikkelitEvankeliumien mukaan Jeesus oli koditon, vailla vakituista asuinpaikkaa. Elämän alussa Jeesuksen koti ja syntymä­paikka oli eläinten talli, koska perhe ei mahtunut mihinkään majataloon (Luuk. 2:7)...
MuutEräs oman aikamme merkittävimmistä evankelistoista, Reinhard Bonnke, on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Hänen esimerkkinsä rohkaisee ja perintönsä elää.
Afrikka on pelastuva!” Tämä voimallinen juli...
PikavisiittiSara Vesterinen nauttii spontaaneista keskusteluista.
Vapaa-ajalla harrastan kuntosalilla käyntiä. Tykkään kovasti myös lukemisesta, vaikka se monesti arkena saattaa jäädäkin melko vähäiselle. Aj...
MielipideJumala näytti minulle unen. Unessa jouduin kohtaamaan oman raadollisen ja yksinäisen minäni. Kultainen nuoruus oli kaikkea muuta kuin kultaa. Se oli täynnä syntiä ja saastaa. Muistaakseni Jes...
MielipideJeesus ei tullut kumoamaan lakia vaan täyttämään sen. Tämä koskee myös juhla-aikoja koskevia lakeja. Jumala antaa Mooseksen kautta käskyn erityisesti kolmesta juhlasta, jolloin kaik­kien oli tulta...
MerkkipäiviäPertti Rusanen syntyi 5.12.1934 Viipurissa. Hän syntyi keskosena ja ”keskoskaappina” toimi kenkä­laatikko, joka oli ripustettu kerosiini­lampun koukkuun. Laatikon kummallakin puolella oli kuumalla...
MuistolleLokakuun viimeisinä päivinä saimme suruviestin ystävämme ja työtoverimme Soili Korhosen äkillisestä kuolemasta Kanarian­saarilla. Soili Korhonen syntyi 15.1.1945 Oulussa ja kuoli sairauskohtauksee...
MuutJos päivän tekstin lukemiseen menee muutama minuutti, kynnys ei ole kiireisellekään liian korkea.


Säde Loponen syventyi Uskon todistajat -hartaus-kirjan teksteihin kään-
täessään teo...
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!