Lauantai 6. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Kustaa, Kyösti, Kustavi, Gustav, Gösta, Gustava
Julkaistu 1.12.2016 00:00

Trumpin kyseenalainen vaalivoitto

RV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjoitusten sävy on ollut valituksi tulleelle Donald Trumpille hyvin myönteinen. Tosin Mika Yrjölä mainitsi pääkirjoituksessaan (RV 47), että vaaleissa oli kaksi huonoa vaihtoehtoa. Näin moni amerikkalainen tuttavammekin on todennut.

Itsekin seurasin vaalitaistelua melko kiinteästi, onhan perheemme jäseniäkin pysyvästi Yhdysvalloissa. Katsoin myös kaikki kolme 90 minuutin vaaliväittelyä suorana maan omalta CNN:n kanavalta.

Näiden perusteella Trumpin valinta, vaikka hän saikin yli miljoona ääntä vähemmän kuin  Hillary Clinton, tuntuu valkoisen eurooppalaisen kristityn kannalta lähes käsittämättömältä. Saksassa tehdyn gallupin mukaan Trump olisi saanut siellä saksalaisten äänistä neljä prosenttia ja Hillary Clinton 96 prosenttia. Saksan politiikan eräs pääkohtahan on ollut ja on edelleen se, ettei siellä pääsisi toistumaan se sama populistinen ja valheellinen vaaliretoriikka, jolla Hitler aikoinaan pääsi valtaan. Ei voi mitenkään välttyä vertaamasta näiden kahden ”voittajan” vaalikampanjaa, jossa mollataan valheitakin  käyttäen nykyiset ja edelliset vallassaolijat ja luvataan äänestäjille, että ”minä hoidan” kaiken paremmin.

Voi olla, että myös Trump tulee saamaan taloudellisen menestyksen, joka lisää tulevaisuudessa hänen kannatustaan. Karkeimpia Trumpin valheita olivat presidentti Obamaan kohdistetut väitteet, joiden mukaan ”hän ei ole syntynyt USA:ssa ja hän on muslimi”. Vaikka joitakin valheitaan Trump itse joutui jo vaalien aikana perumaan, hän ei koskaan kieltänyt kampanjaväkeään käyttämästä näitä väitteitä.

Myös Clintonin väitettiin tehneen useita tappoja ja muita kauheuksia. Säälittävää on ollut, että valkoiset ”kristitytkin” ovat olleet näitä valheita levittämässä.

Nyt Trump on ilmoittanut, ettei hän lupauksensa vastaisesti asetakaan Clintonia syytteeseen. Trump on vasta nyt ymmärtänyt, ettei Yhdysvaltain presidentillä oikeasti olisi siihen ollut koskaan mahdollisuuttakaan. Vaalimenestystä on silti hankittu näilläkin kovin kyseenalaisilla keinoilla.

On totta, että republikaanisella puolueella on perinteisesti ollut tiukempi kanta niin aborttiin kuin sukupuolineutraaliin avioliittoonkin. Tosin Yhdysvalloissa nämä asiat kuuluvat osavaltioiden päätösvaltaan. Vaikka Trump itse ei ole näistä teemoista juuri puhunutkaan, niin republikaanien vaalivoitto on tältä osin hyvä asia.

Tähän kaiketi sopinee se suomalainen sanonta ”suo siellä, vetelä täällä”. En voi sille mitään, että henkilökohtaisesti arvelen kuitenkin vetelämpää olevan Trumpin vaalivoitossa.


Terho Jaatinen
Mikkeli

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!