Suomen siniristiliput liehuivat Jerusalemissa vuonna 1967

Merkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutta lähes kokonaan unohdetun tapahtumasarjan.

Suomen pääministeri Raafael Paasio oli kesäkuussa 1967 valtiovierailulla Israelissa pääministeri Levi Eshkolin kutsusta. Vierailu oli ensimmäinen virallinen valtiovierailu Suomesta Israeliin, ja Suomen siniristiliput juhlistivat Jerusalemin pääkatua, Jaffakatua.

Kesäkuun neljäntenä päivänä Suomen pääministeri seurueineen tuli vierailulle Kirjat Anavimin kibbutsille, jossa hänen tulkkinaan oli hepreaa ja suomea puhuva traktorinkuljettaja Aaron Ben Suomi, aikaisemmalta nimeltään Louhisuo. Hänen veljensä  Lauri Louhisuo toimi pitkään Karvian helluntaiseurakunnan saarnaajana. Aaron Ben Suomi puolestaan on tullut myöhemmin tunnetuksi myös matkaoppaana.

Paasion valtiovierailun jo alettua Lähi-idässä tapahtui merkittäviä maailmanpoliittisia asioita. Egyptin vaatimuksesta YK:n joukot oli vedetty pois Gazan rajoilta, ja Egypti oli siirtänyt tilalle omia joukkojaan. Egypti oli myös sulkenut 23. toukokuuta Israelin laivoilta Punaisenmeren salmen, Tiraninsalmen. Näiden toimien vuoksi Israel aloitti yllätyshyökkäyksen Egyptiin kesäkuun viidennen päivän aamuna, ja siitä alkoi koko maailmaa hämmästyttänyt kuuden päivän sota. Sen aikana Jerusalem vallattiin kokonaan Israelille. Paasion valtiovierailuun liittyen Suomen siniristiliput jäivät kuitenkin liehumaan Jerusalemin pääkadulle koko sodan ajaksi.

Raafael Paasion seurueen vierailu Kirjat Anavimin kibbutsilla päättyi lyhyeen, kun Aaron Ben Suomi sai puhelinsoiton Israelin pääministerin kansliasta. Häntä pyydettiin välittämään tieto Suomen pääministerille, että valtiovierailu on keskeytetty ja Paasion tulisi palata heti takaisin Suomeen. Pääministerin lentokone oli lähdössä muutaman tunnin kuluttua Lyddan kentältä.

Kuuden päivän sodan ja Jerusalemin valloituksen jälkeen Israelin johtajat pitivät Jerusalemia ikuisena Israelin pääkaupunkina.

Jeesus oli sanonut: ”Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät” (Luuk. 21:25). Muistan, miten hätäisesti kutsuimme silloin 1967 kokoon rukouskokouksen, uskoen, että Jeesuksen tulemuksen hetki oli koittanut. Olihan silloin sananjulistajia, jotka tulkitsivat Raamattua niin, että kun erottava piikkilanka-aita Jerusalemissa puretaan, silloin Jeesus saapuu.

Noista tapahtumista on pian kulunut 50 vuotta. Nyt olisi enemmänkin aihetta puhaltaa hätäisesti pasuunaan!

Suomella ja Israelilla on paljon yhteistä niin asemansa kuin kansakunnan vaiheiden puolesta. Koska Jerusalemin valloituksesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta ja Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään, näiden maiden ystävyyssuhteita olisi muistettava ja lujitettava. Siihen Jumala on säätänyt siunauksen.


Asko Alkkiomäki
Karvia


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Rauhan Majatalo kutsuu hiljentymään
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!