Romanilasten hätä sai toimimaan

Mauri Tiittanen on perinyt kädentaidot äidiltään. - Myös äitini oli nopea neulomaan. Hän oli aikanaan mukana Helsingin saalem-seurakunnan kutomakerhossa. Kuva: Elina RautioVuosi sitten marraskuussa Mauri Tiittanen luki Ristin Voitosta, että Romanian lapset elävät hyvin kurjissa oloissa eikä heillä ole edes lämmintä päällepantavaa. Kädentaidoistaan tunnettu mies päätti tarttua sukkapuikkoihin.

Vuoden aikana on valmistunut 116 sukkaparia.

– Kun rupean kutomaan, sukka tulee valmiiksi ennen kuin nousen tuolista ylös, Tiittanen kertoo.

Valmiit villasukat hän toimittaa kotiseurakuntaansa Helsingin Saalemiin, josta ne lähetetään seurakunnan lähettien, Klaus ja Satu Korhosen, matkassa määränpäähänsä Romaniaan. Suurin osa sukista on kouluikäisten kokoa, mutta välillä on syntynyt pienemmänkin lapsen jalkaan sopivia lämmikkeitä.

Mies kertoo tehneensä keskimäärin sukan päivässä, lukuun ottamatta kesää, jolloin hän piti taukoa kutomisesta.

– Neulominen on vähän kuin terapiaa. Laulelen siinä samalla, ja aika menee äärettömän hyvin. Pirukaan ei pääse viettelemään.

Lämmikettä tutuille ja tuntemattomille

Mauri Tiittasen kudontaharrastus alkoi seitsenvuotiaana, jolloin hän teki ensimmäiset lapaset. Siitä lähtien mies on kutonut koko ikänsä.

– Kun lapset olivat pieniä, tein heille villahousuja, takkeja ja sukkia. Sukkahousujakin tuli tehtyä, koska siihen aikaan ei sellaisia saanut kaupasta, 92-vuotias Tiittanen muistelee.

Sittemmin myös lastenlapset – ja lastenlastenlapset – on pidetty villasukissa.

– Aina kun joku on tullut käymään, hän on kysynyt, että löytyisikö minulta sukkia. Olen sitten sanonut, että tuossahan noita on. Ota siitä.

– Meillä on myös seinällä lokerikko, josta jokainen saa sukat jalkaansa, kun tulee kylään.

Lämpöisiä rakkaudenosoituksia onkin syntynyt 85 vuoden aikana valtava määrä. Niitä on riittänyt sekä tutuille että tuntemattomille.

– Kaikki eivät edes tiedä, että postissa tulleet sukat ovat olleet minulta. En ole sellainen, että kertoisin kaikille, mitä teen. Toimin mieluummin salassa.

– Myöskään näistä Romaniaan kutomistani sukista en ole puhunut edes lapsilleni.

Kädentaidot verissä

Sukkapuikkojen lisäksi Tiittasen käteen sopivat niin saha kuin ompelukone.

– Opin käyttämään ompelukonetta jo ihan pikkuisena. Äiti antoi minun ommella ja sanoi siskoilleni, että ”menkää pois koneelta, te rikotte sen, antaa Maurin mennä”.

Samanlainen työnjako jatkui Mauri Tiittasen omassa perheessä. Kun lapset Risto ja Anne   menivät kouluun, isä ompeli tarvittavat vaatteet.

– Siihen aikaan ei myyty lastenvaatteita. Kun tyttö meni kouluun, opettaja kyseli vaimoltani, että miten kummassa te pidätte lapset niin äärettömän siisteinä. Meillä on aina ollut sellainen tyyli, että lasten pitää olla nättejä ja siistejä.

Nuorena miehenä Tiittanen elätti itsensä puusepän töillä, mutta varsinainen ammatti löytyi verhoilun parista. Pitkäaikaisin työnantaja oli Suomi-Filmi Oy, jonka mukana hän sai kiertää elokuvateattereita myös ulkomailla, muun muassa Irakissa ja Venäjällä.

Tiittanen kehitti taustaverhojen rypyttämiseen aivan oman tyylin, jolla työ sujui sutjakkaasti.

– Kun jäin 60-vuotiaana polvieni takia eläkkeelle, esimieheni suuttui mahdottomasti. Hän ei olisi halunnut menettää minua, koska tein niin paljon töitä ja niin nopeasti.

– Eräänkin kerran minulle sanottiin, että saan tehdä verhoja kaksi viikkoa. Minulla meni siihen kolme päivä.

Kaikkeen ei enää pysty

Mauri Tiittasen toimeliaisuus ei lopahtanut eläkkeelle jäämiseen. Omassa talossa on riittänyt monenlaista puuhaa, vaikka kaikkea ei enää pystykään tekemään itse. Erityisesti miestä harmittaa, etteivät työt metsäpalstalla enää onnistu.

– Poika otti moottorisahoista terät pois ja sanoi, etten saa enää koskea niihin, Tiittanen kertoo.

Kotona voi kuitenkin edelleen tehdä pieniä askareita, kuten käydä kaupassa, lämmittää uunia, tiskata ja laittaa ruokaa. Ajokorttikin Tiittasella vielä on.

Kerran viikossa hän suuntaa Kalajärven-kodistaan Helsingin keskustaan Saalem-seurakunnan päiväseuroihin. Hiljaisuuteen tottunut mies pitää seurojen rauhallisesta tunnelmasta ja tutuista lauluista.

– Myös kotona kuuntelen kirkonmenoja radiosta. Englanninkielisiä lauluja ja meteliä en tahdo kuitenkaan jaksaa.

Anna-Liisa-vaimon kuoleman jälkeen aika on käynyt välillä pitkäksi, joten kudontaharrastus on ollut tervetullutta ajanvietettä. Viime kuukausina Mauri Tiittanen on kuitenkin alkanut huomata sormissaan jäykkyyttä, joka hankaloittaa puikkojen käsittelyä.

– Näyttää siltä, että minun täytyy lopettaa neulominen. Tämä on vain niin hurjan kivaa, etten tiedä, mitä rupeaisin tekemään seuraavaksi, hän pohtii.

– Mutta voi olla, että vielä jonkin verran kudonkin. Ainakin teen vielä naapurin nuorelle parille joululahjaksi sukat.


Elina Rautio


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!