Tiistai 2. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Venla, Vendla
Julkaistu 5.5.2016 00:00

”Rakkaus kantaa välimatkasta huolimatta”

Tellervo Murtonen ja Eveliina Russell näkevät toisiaan noin kerran vuodessa. Kuvassa vietetään äidin ja tyttären laatuaikaa Kalliovuorilla Coloradossa.Ikävä on tuttu tunne Tellervo Murtosen ja Eveliina Russellin suhteessa: yli viidentoista viime vuoden ajan äidin ja tyttären välillä on ollut vähintään 6 000 kilometriä.

– Muutin Yhdysvaltoihin vuonna 2000, kun menin naimisiin. Aloitimme perhe-elämän Atlantassa, ja sieltä elämä vei meidät Tennesseehen ja Coloradoon. Nyt asun Floridassa kolmen tyttäreni kanssa, Russell kertoo.

Kirjeyhteyden varassa

Ikävän kanssa eläminen alkoi kuitenkin jo Eveliinan lapsuudessa, kun perhe oli lähetystyössä Tansaniassa. Tellervo hoiti tytärtään kotona tämän varhaislapsuuden ajan, mutta koulun alkaessa Eveliina joutui muuttamaan Tansanian suomalaisen koulun yhteydessä olevaan asuntolaan.

– Peruskoulun jatkona olivat lukiovuodet amerikkalaisessa oppilaitoksessa Keniassa, äiti kertoo.

Yhteydenpito äidin ja tyttären kesken oli aluksi hyvin hankalaa, koska heillä ei ollut käytössään edes puhelinta.

– Oli vain suomalaisten yhteinen radiopuhelinaika, jonka aikana ei paljoa henkilökohtaisia keskusteluja käyty. Mutta onneksi kirjeet kulkivat, hän lisää.

Murtonen muistaa erossa olon tuskan mutta kokee kuitenkin, että vuodet muokkasivat naisten suhdetta siten, että heistä tuli hyvin läheisiä ja tärkeitä toisilleen.

– Ja onneksi olemme voineet jutella näistäkin ajoista ja itkeä ja nauraa niille yhdessä.

”Täytyi vain luottaa”

Kun Eveliina muutti Yhdysvaltoihin, Tellervo ja Kyösti Murtonen asuivat vielä Tansaniassa. Tytär kokee, että kouluvuosien erossa olo madalsi kynnystä vaihtaa mannerta.

– Ymmärsin ehkä vasta vähän vanhempana, miten vaikeaa on asua näin kaukana perheestä. Varsinkin siinä vaiheessa, kun lapset olivat pieniä, oli todella rankkaa.

Äidille muutto oli jo aiemmin kova pala.

– Tietenkin minulla oli ikävä ja huoli siitä, miten Eve pärjää uudessa maassa. Täytyi vain oppia luottamaan siihen, että Taivaan Isä johdattaa myös lasteni elämää ja pitää heistä huolta.

Päivittäinen yhteys

Tellervo Murtonen iloitsee siitä, että äidin ja tyttären suhde kesti tämänkin eron. Edelleen he pystyvät puhumaan toisilleen kaikista asioista, ja rukousyhteys toimii.

– Tiedämme myös, että rakkaus on se voima, joka kantaa välimatkasta huolimatta, Tellervo sanoo.

Yhteyttä kaksikko pitää nykyisin lähes päivittäin – vaikka aikaero ja työkiireet rajoittavatkin vuorovaikutusmahdollisuuksia.

– Voimme kuitenkin soitella sekä lähetellä kuvia ja videoita muun muassa WhatsAppin ja Facebookin kautta, Aikamedian asiakaspalvelusihteerinä työskentelevä Murtonen kertoo.

– Nyt kun asumme Kyöstin kanssa Suomessa, voimme myös nähdä Even perhettä vähän useammin.

Äiti esikuvana

Jokainen äidin ja tyttären tapaaminen sisältääkin laatuaikaa.

– Even kanssa ei ole koskaan tylsää:  hän keksii aina tekemistä. Yhtenä pääsiäisenä Eve ehdotti, että jakaisimme perheen kesken joululahjoja, koska emme olleet pystyneet viettämään moneen vuoteen yhdessä joulua, Tellervo kertoo.

– Äiti taas rauhoittaa minua, kun minulla on vauhti päällä ja liian monta projektia menossa. Hän on hiljainen rakastava ääni elämän ilojen ja vaikeuksien keskellä, tytär lisää.

Eveliina sanookin pyrkivänsä kasvamaan oman äitinsä kaltaiseksi tueksi ja turvaksi omille tyttärilleen.

– Olen todella kiitollinen äidistä ja voin sanoa sydämeni pohjasta, että Jumala on siunannut elämääni paljon hänen kauttaan. Äidin rukoukset, neuvot ja rohkaisun sanat kantavat nyt aikuisena ihan samalla tavoin kuin se rakastava syli, jossa istuin pikkutyttönä, Eveliina kertoo.


Elina Rautio

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!